Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Okruh východnou časťou Vysokých Tatier

Diskusná téma K článku: Okruh východnou časťou Vysokých Tatier

Krajinársky špecifické tatranské pohorie si každoročne kúskujem po častiach. Rok za rokom si postupne prechádzam pár kilometrov mnou nepoznaných trás klenotu našej prírody. Pred tromi rokmi som v lete navštívil známejšie doliny, Tichú a Kôprovú, a neskôr na jeseň premiérovo tiež Bielovodskú dolinu.

Daulagiri , 2

Krásne Maťo, príjemný opis zážitkov z veľmi zaujímavej lokality čo si budeme hovoriť :-)
Tá úvodná fotka je skvelá, dobrá návnada na článok.
Javorovou dolinou som ešte nešiel, no mám ju dlho v pláne. V Sedielku som bol iba od Térynky, počko nám však neprialo až tak ako tebe. Ten večer a ráno tam vyzerá krásne, prajem ti to. Mňa toto nenapadlo, ale možno sa dakedy inšpirujem.
Inak tiež som pár krát v horách videl ľudí podobajúcich sa na nejakých mojich známych, ale nakoniec to neboli oni. Stáva sa to :-)

Matobee

Maťo díky za príjemný koment. Veru, večer aj ráno v Sedielku boli parádne. Bolo na čo pozerať.
Určite sa raz Javorovou dolinou prejdeš a verím, že ti bude počasie priať. Ponúka úžasné zákutia s menším výskytom ľudí.

Daulagiri

Verím že raz si to biele miesto (Javorovú dolinu) doplním do zbierky. Je ich mnoho, ale postupne krok po kroku... :-)

Ján Halaša , 1 reakcia

Tie severné doliny majú úžasnú atmosféru. Hlavne Javorová, ráno a večer. Ľadový štít z nej vyzerá fakt mohutný. Nečudo, že ho Poliaci považovali za najvyšší v Tatrách.

Trasa sa dá predĺžiť aj o Bielovodskú (a skončiť na Lysej Poľane). Ja som to išiel nedávno, ale v opačnom smere 3 dni.

Ako spomínal Martin, auto som nechal radšej na tom bezplatnom záchytnom parkovisku.

Matobee

Ján Halaša išiel som týmito dolinami len jeden krát, čiže až tak ich nepoznám, ale verím ti, že to tak je. Ale hodiny, ktoré som v nich zažil boli skvelé. Len som v nich nebol ani večer ani a ráno. Musí to byť skvelá atmosféra.
Uvidím čo do budúcnosti vymyslím, ale určite sa Javorovou ešte vyberiem v inom ročnom období, či už začiatkom leta alebo koncom októbra.

Zábery krásne. :-)

Martin knor , 1 reakcia

Prave vcera som sa motal v oblastiach, ktore si siel prvy den doobeda. Sialene davy. No staci zist pod cestu (elektricku) a clovek moze kracat hodiny bez toho, aby stretol cloveka. Lesy tanapu si tam nechali postavit asfaltky, ktore sluzia aj ako cyklotrasy. Su z nich paradne pohlady na Tatry.

Inac, to parkovne je ozaj zderske. Neuvazoval si ze vyuzijes bezplatne parkovanie v byvalom Eurocampe? Pripadne ze zaparkujes kdesi na trase busu na Lysu Polanu, kde je to zadarmo, a zvezies sa prvym autobusom?

Matobee

Martin Knor múdro vravíš tak je to v Tatrách. Lesmi a lúkami na podhorí Tatier som sa pár krát túlal. Napr. v Štôle, Novej Polianky a Starej Lesnej. Výhľady sú tam veru parádne.
Celkovo to v tých Tatrách neni hrozné ale na najznámejších a najkratších trasách k chatám je to des. Plus nejaké týždne na vrchole sezóny aj Kriváň, Rysy. Inak sa to podla mňa celkom dá, či už dlhými dolinami severu a západu pohoria. Alebo nie najkratšie, alternatívne trasy k chatám, plesám sú relatívne pokojné.

K parkovaniu takto. Viem, že je tu skupina, sekcia bezplatné parkovanie v Tatrách. Pár krát som to podľa svojho uváženia zadarmo zapichol napr. v Podbanskom, alebo pod Štrbským plesom len tak na lesnú cestu. Tentokrát som šiel za slušného, že podporím 10- 15 eurami ale 20 ma kus prekvapilo.
Nabudúce si už isto spomínanú sekciu pozriem.

Ďakujem za tipy. :

Tomas Vohlarik , 1 reakcia

krasne fotky Mato, na ten prvy den si si teda dobre nalozil :-) ale ten zapad Slnka na Sedielku stal za to

Matobee

Tomáš no veru nebolo mi najlepšie podvečer, ešte 400 metrov pod Sedielkom. Ale dopadlo to výborne nakoniec.
Díky za zastavenie. :-)

Janabilesova , 1 reakcia

Krasne fotky, podarilo sa Ti ich pekne zachytit bez ludi. Najkrajsie su tie zo Sedielka so specialnou atmosferou. Ja som pri Tvojom clanku zbodla 3bitku :-). Dakujem za krasne pripomenutie tychto miest, ktore by sa patrilo veru opatovne navstivit :-).

Matobee

Janka ďakujem. Veru, hodiny v Sedielku boli najkrajšie. Vrcholný zážitok tohto leta pre mňa. Ale skvelá atmosféra bola aj počas ranného zostupu na vysvietené okolie Térynky. Ľudí ešte pomenej. Zásadne iné to už bolo o 9., 10. hodine.

No vezmeš za rok, za dva ratolesti hore prespať a ráno vybehnete do Sedielka. Prípadne večer a zažijete aj vy čarovné momenty. :-)

DoxaD , 1 reakcia

Maťko, krásne fotky a článok. Fajný relax pri čítaní + 100g orieškovej čoko na posedenie:-)
Belianske Tatry ma uchvátili, keď sme šli pred pár rokmi z Tatranskej Javoriny a Kopské sedlo na chatu Plesnivec.
Urobil si riadnu štreku na deň + výškové m, paráda.

Matobee

Katka som rád, že som ti spríjemnil popoludnie. Pekne si dopriala, či nejaký ťažší deň? :-)

Krásne je to pomedzie Vysokých a Belianskych Tatier len čo je pravda. Úsek od chaty Plesnivec po Veľké Biele pleso ešte nepoznám, ale zase niekedy nabudúce doplním.
Prvý deň to bola Odyssea veru. Relatívne na hrane. Trošku som to nadmieru optimisticky naplánoval. Ešte s najekým jednoďnovým batohom by to skôr šlo ale toto bolo dosť.
Ďakujem za príjemné slová. :-)

Lubo , 1 reakcia

Chvalim fotky. Najma titulna je uplne magicka. Mame (aj) vdaka nej dnes aj krasnu titulku.

Matobee

Ľubo díky. Bol to veru skvelý večer s krásnou scenériou.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Svatopluk k článku: Kolkáreň Drienčany Dobrá správa pre putujúcich týmto zabudnutým krajom. V Drienčanoch sú drevené sochy, možno od rovnakého autora ako Jánošík na Klenovskom Vepri.

nová téma

Komentár

Daulagiri k článku: Tri Vody Prechádzal som okolo 1.5.2024, oddychoval a skrýval som sa tu pred silným slnkom. Prístrešok je pekný, na spanie len v núdzi, ale pred dažďom by mal ochrániť do …

nová téma