Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ľubochňa – Chabzdová – Ružomberok na snežniciach

Diskusná téma K článku: Ľubochňa – Chabzdová – Ružomberok na snežniciach

Veľká Fatra je pohorie dostatočne veľké a členité na to, aby si každý turista našiel priestor na svoje aktivity. Centrálna a južná časť s najvyššími vrchmi je hojne navštevovaná aj v zime. Ak človek hľadá pokoj a samotu, správnou voľbou budú skôr severné partie horstva. Inšpiráciu na zaujímavý zimný víkend bez davov ľudí poskytne nasledujúci článok.

Martin knor , 1 reakcia

Paradne Vam vyslo pocasie. Trasu prvych 2 dni nepoznam, ale na jesen sa tam chystam. Moja prva tura na snezniciach bola prave vo Velkej Fatre. Sneznice som mal zapozicane z oddielu ale nik mi nepovedal, ze k nim treba aj palicky. A tak som 2-dnovu streku odslapal bez paliciek :-).

Tento rok som sneznice vyuzil 3x a tusim 2x som ich vlacil v batohu zbytocne. No po snehu som slapal aj vcera na Kojsovskej holi. Na vyfukanych miestach ho bolo asi 5 cm, v zavetri okolo 10.

Daulagiri

Na počasie sme mali ozaj šťastie. Pekné sú tie lúky v okolí senníkov a v sedle Poľana, tam sa ti bude páčiť keď tam vyrazíš. A ten vrch Magura tiež stojí za to z hľadiska výhľadu, lúky pod Šiprúňmi ani nehovorím. Jeseň tam bude krásne farebná.
Veru k snežniciam sú paličky veľmi dobrá vec, pomáhajú udržať stabilitu. Celkovo paličky pomôžu v zime dosť keď je sneh.
Táto zima bola s pohľadu snehu pre mňa slabá, snežnice som využil len 2x, aj to viac preto aby som ich nenosil na batohu. Vo výškach sneh ešte je, ale už sa mi do neho nechce.

Tomas Vohlarik , 1 reakcia

krasny vylet, normalne som pri citani pocul vrzganie snehu :-) snad sa pocasie umudri a budeme si moct uzit viac dni zo snehom. ja som tiez tento rok vyuzil sneznice iba raz. aj na tomto tvojom pribehu je vidno, ako sa pocasie za 4 roky zmenilo

Daulagiri

Vďaka, veru táto zima bola extrémne slabá čo sa týka mrazov. Keď rozmýšľam, tak sa mi nepodarila ani jedna serióznejšia zimná túra v nižších polohách pod 1500 m. Len spomínam na takéto zážitky.

Svatopluk , 3 reakcie

Páni, parádny výlet. O to lepší, že sa túto zimu vydaril. Podobné, ale iba v lete, som šiel
1) R'berok, Áčko - Málinô - s. pod Vtáčnikom Chabzdová - Černová - Áčko a 2) Švošov - Kútny kopec - s. Poľany - Ľubochňa.
Krátky úsek pred Ľubochňou som si všimol "insitné" značenie : fialové bodky s bielym okrajom. Pohľady z Kútneho kopca a z brál nad Ľubochňou sú moc pekné. V Ľ. som bol niekedy pred 30 rokmi, tak som čakal niečo ošarpané a ne ceste dolu vodou. Opak je však pravda, niektoré domy sú skôr luxusné kúrie či až kaštieliky s vkusnými starostlivo upravovanými záhradami.

Daulagiri

Vďaka za koment Svaťo, hej tá zima bola ešte aj v nižších partiách dobrá.
V tejto oblasti si človek oddýchne od davov. Okolie toho Kútnikovho kopca chcem ešte niekedy preskúmať, tak snáď objavím aj tie bralá.
A veru v Ľubochni sa tie stavby opravujú, je dobré že sa zachováva dedičstvo minulosti.

Svatopluk

Ahoj Daulagari,
Neviem, či som tie skaly pod vedením vysokého napätie označil za bralá správne. Ale je z nich pekný výhľad na Ľ.
S tými "kopcami" to môže byť mätúce. Ja som šiel z Švošova a nad ním je Kútny kopec. Kútnikov kopec je na žltej TZT pri zostupe do Hubovej. Chcelo by to nejakého miestneho znalca.

Daulagiri

Aha jasné, pomýlil som sa, už som našiel aj ten Kútny kopec. V každom prípade tam snáď ešte dakedy zavítam.

Sona , 1 reakcia

Parádny výlet ste si urobili. Pripomenul si mi môj dávnejší cez Chabzdovú a Vtáčnik do Černovej, kde som tiež takmer nikoho nestretla. Kútnikov kopec mám ešte v zozname bielych miest.
hiking.dennikn.sk/…/okruh_z_r…

Daulagiri

Ahoj Soňa, cez ten Vtáčnik do Černovej som kedysi dávno šiel, ale nebolo úplne dobré počasie, preto sa tam chcem ešte vrátiť. Táto časť VF je málo navštevovaná okrem Čutkovskej doliny a Malina brda asi.
To prostredie senníkov pod Kútnikom odporúčam.

Matobee , 1 reakcia

Maťo perfektné sprostredkovanie ozajstnej zimy v tohtoročnej mizérii. Krásne zábery ako vždy a tentokrát vyšlo aj počasie.
Tešil som sa na toto čítanie a pokochanie sa tvojimi fotkami týchto končín Veľkej Fatry.
Dobre ste si to s Palim užili v tom snehu. Spanie na mäkkom a teplom sene veru dobre padne. Síce ja mám ale alergiu, ale takto v zime sa dá. Viem o čom hovorím pretože poslednú noc som strávil na tomto povrchu. Bolo však o dosť východnejšie v Štelbašských senníkoch pod Bišarom.

Budúcu zimu si musím aj ja naordinovať poriadnu zimnú túru vo VF, kedže som to túto zimu nestihol. Ak nerátam Štefanskú túru na Krížnu.
Ešte raz díky za zážitok. :-)

Daulagiri

Vďaka Maťo, rád som potešil.
Môžem povedať že na všetkých tých našich potulkách sme mali vždy skvelé počasie. Ten termín v polke februára bol magický :-) Ale Corona to prerušila, toto bola zatiaľ naša posledná akcia. Musíme túto tradíciu obnoviť.
Spanie na sene bolo ozaj super, veľakrát som to nezažil. Tie senníky pod Bišarom som už obzeral, snáď raz...
Táto zima bola úplne nijaká, ani nestojí za reč. Snežnice som použil len dvakrát, aj to som ich nasadil na nohy, len preto že sa mi ich nechcelo niesť na batohu. V skutočnosti ich nebolo až tak treba.
Snáď ti to budúcu zimu s Fatrou vyjde, je to vďačné pohorie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum