Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cerová vrchovina je pohorie s magickým hradom a skalným vodopádom. Pozrite si deväť najkraších túr v ňom

Diskusná téma K článku: Cerová vrchovina je pohorie s magickým hradom a skalným vodopádom. Pozrite si deväť najkraších túr v ňom

Cerová vrchovina (Cserhát) je málo známe pohorie s magickým hradom a skalným vodopádom pri Fiľakove na hraniciach s Maďarskom. Patrí k našim najmladším sopečným pohoriam a má najlepšie zachovaný sopečný reliéf. Odporúčame ho turistom, ktorí ocenia ticho a pokoj. Pripravili sme tipy na deväť najkrajších túr v ňom.

Martin knor

Fiha, a to som si myslel, ze Cerovu vrchovinu celkom dobre poznam. Teda, s vynimkou Besianskej kotliny, kam sa uz roky planujem vybrat.

Ale pridan este jedno carovne miesto. Pieskovcove kopceky vychodne od Drne. Nevedie tade ziadna znacka, ale krajina je neuveritelne clenita. Motat sa tymi klukatymi dolinkami je zazitok.

Waldi

Dovoľte, aby som týmto vyjadril najhlbšie uznanie a obdiv k nájdeniu tejto lokality, ktorá je zatiaľ vhodná pre pohyb hajkerov po vonku.
V zmysle štúdie "Odhad populace medvěda ...": sopsr.sk/…/00 ŠTÚDIA FINAL - …
Je Cerová vrchovina, Vihorlat a Biele Karpaty (aj keď tu ide zrejme o chybu) vhodná pre pohyb turistov po vonku.

V štúdii na mapke na str. 15 je explicitne ukázané, že nie je žiadúce, aby sa na iných zalesnených územiach Slovenska pohybovali turisti, nakoľko ide o domovské územie Medveďa hnedého, ktorého z jeho domova ľudia vytláčajú, a tak potom musí utekať do Mikuláša, Bystrice, Kysuckého mesta, do hotela v Smokovci, do Skalnatej chaty a kadejakých záhrad a intravilánov, kde ich zlí poľovníci úmyselne vábia na ľudské potraviny a strieľajú, aby tak nahnali hlasy Harabínovi..

Milí priatelia hajkeri,
nastal čas sa vážne zamyslieť, prečo toľko ľudí chodí vyrušovať zvieratká a rastlinky v ich domovskom prostredí.

Môžete ísť do telocvične na lezeckú stenu, do obchodného centra, do reštaurácie, kina, a na sieťach máte toľko atraktívnych záberov, že naozaj nie je dôvod niekam loziť a vyrušovať. Samozrejme, zatiaľ nie sú zakázané Vihorlat a podmienečne aj Biele Karpaty - lebo ak štúdia našla exkrementy aj nad Jurom pri Bratislave a nad Pezinkom a macka zrazil kamión aj pri Malackách, ťažko uveriť, že tí mackovia sa tam prepravili letecky.

Kto miluje prírodu, ten ju chce predsa chrániť - nech si sadne k televízoru a neťahá uhlíkovú stopu z mesta až do lesa.

Matobee

Danka opäť parádny výber s krásnymi zábermi autorov. Vidno, že máš túto oblasť doslova v malíčku a veru vieš poradiť kam zájsť.

Ako tak pozerám na tipy tak najzápadnejšiu časť pohoria som ešte nenavštívil. Niekedy to veru rád napravím. :-)

DoxaD , 1 reakcia

Danka, krásne spracované, ako vždy.
Výhoda duba cerového je, že listy sa rozvíjajú pozdejšie ako ostatné stromy, výhľady z lesa sú dobré aj v pozdnú jar. Prďák je riadna dierisko. Pár týždňov dozadu sme boli aj na Salgo a Somoske, ešte sme nič neplatili a veľmi dobrý je článok o maďarskom značení- hiking.dennikn.sk/…/turistick….
Na Fiľakovskom hrade je to veľmi pekne zrekonštruované, s parkoviskom pod hradom, toaletami.
Vodná nádrž v Gemerskom Jablonci je v noci, pri prevaľujúcej sa hmle a veľkej členitosti terénu, zaujímavé miesto, chýba už len Jóžin z Bažin.

Tomka

Ďakujem Katka za pozretie a doplnenie.
A vďaka aj Svaťovi a Martinovi.

Daulagiri

Naozaj dobre a podrobne spracované informácie o málo známom, ale veľmi sympatickom pohorí. Bol som tu len raz, ale vtedy ma nesmierne očarilo. Určite prídem ešte spoznávať aj ďalšie miestečka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum