Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Čierneho Balogu na Zbojská cez Obrubovanec, Kysucu a Klenovský Vepor

Diskusná téma K článku: Z Čierneho Balogu na Zbojská cez Obrubovanec, Kysucu a Klenovský Vepor

Veporské vrchy sú pomerne rozsiahlym pohorím s rôznorodým typom terénu, v ktorom sa nachádza viacero ľudskou rukou vytvorených zaujímavostí. Turista môže zažiť atmosféru lesníckeho skanzenu, krásnych hrebeňových lúk, zastrčených horských usadlostí, tajomných pralesov i divokej rokliny. To všetko sa dá vidieť na trase, ktorú je možné absolvovať za víkend. V článku sa dočítate o skanzene vo Vydrovskej doline, lúkach Obrubovanca, osade Kysuca, lesoch Klenovského Vepra a Čertovej rokline.

Tomas Vohlarik , 1 reakcia

paradna trasa Mato, v dobrom zavidim. na Kysuci ma kamarat drevenicu, ale zatial som nemal cas sa mu tam nasackovat a popozerat okolie :-) podla prispevkov v diskusii si vystihol dobry cas, ktovie kedy tam zasa bude zdravy les

Daulagiri

Tomáš, tá Kysuca síce nemá nejakú exkluzívnu polohu (je v doline), ale tie chalúpky sú krásne obnovené. Kamarát je šťastný človek :-)
Čo sa lesov týka akútne zlé to je teraz v okolí skanzenu a smrečiny sa postupne rozpadajú aj v okolí Troch chotárov, Šopiska apod. ako som spomínal. Zvyšok je ešte v pohode. Ťažko povedať kedy tam budú opäť vzrastlé lesy, možno 10 rokov...
Tu som mal šťastie a stihol som to, no v iných lokalitách som to zasa prešvihol, je to zo smrečinami lotéria...

Sona , 5 reakcie

Velmi pekne putovanie, fotky zo skanzenu su uz trocha historicke, kedze smreky padli kvoli lykozrutovej kalamite a je tam kvoli tazbe obmedzeny vstup pocas pracovnych dni: hiking.dennikn.sk/…/zrusili_a…

Ade.e

To fakt je to tam take zle? Nejake fotky nie su k dispo?

Daulagiri

Soňa presne tú reportáž som videl pred časom v telke a napadlo ma že som rád že som to tam ešte stihol také pekné zalesnené aspoň raz. V tom 2021 som vôbec netušil čo sa tam bude o 3 roky diať, vôbec ma to vtedy nenapadlo. Je to škoda.
Ale Veporské vrchy to teraz schytávajú naplno. Pred dvoma týždňami som opäť šiel ich hrebeňom a všimol som si nové rúbane aj v okolí Troch chotárov a Železnej brány. Jednoducho smrečiny v týchto nadm. výškach tu už zrejme končia. Treba sa poponáhľať.

Pavel Forgáč

Heňo - no ten les za kaplnkou je jedna veľká holina. A aj všade keď ideš dolinou hore tak je kopec tažiacich strojov a obrovské kopy dreva. Zatiaľ to na pohľad nevyzeralo až tak katastrofálne. Ale do konca volebného obdobia z toho budú volovske alebo Levočske vrchy :(.

Muska

Tak ako píšeš, podobne to vyzerá aj v Páleničnej a Čiernej doline a počul som aj o doline smerom na Boldišku - túto som zatiaľ nenavštívil, nechce sa mi motať popod lesnú techniku.

Pavel Forgáč

Tiež som nebol v tom skanzene až do tohto roku. Keď som počul aká ťažba sa tam chystá, tak som sa išiel rýchlo prejsť do týchto končín. Veru je to tam pekné a vystihol si dobre podmienky. Jeseň 2021 bola asi najkrajšia akú som kedy zažil. 2 mesiace stabilného počasia. Škoda že to tam teraz vyplnenia. Vďaka za oživenie spomienok :).

Matobee , 3 reakcie

Maťo toto je chuťovka na víkend. Parádne čítanie a rovnako skvelé fotky najmä z lúk Obrubovanca. :-o

Dík za sprostredkovanie zážitkov. Aj som si zaspomínal na mi známe miesta keď som týmito končinami putoval ja.
Na zaniknutú dedinku Javorina rozhodne raz odboč. Ja zas musím odbočiť do Čertovej roklinky, kde som zatiaľ nebol.

Svatopluk

Úsek Tlstý javor - Zbojská som šiel azda 5 razy a ANI ČERTOVU DOLINU, ANI JAVORINU SO NENAVŠTÍVIL , čo je hanba, to musím napraviť.

Matobee

Sväťo aspoň máme tipy do budúcna. Isto to niekedy zaradíš do plánov a minimálne Javorinu isto neoľutuješ. :-)

Daulagiri

Maťo na tom Obrubovanci mi to vyšlo nad očakávania, to miesto má svoje čaro.
Javorinu aj iné končiny mimo hl. hrebeňa mám v pláne, takže raz isto.
Čertova roklina je krátka, ale bude sa ti páčiť.

Ade.e , 1 reakcia

Paradny clanok s este paradnejsimi fotkami. Je vidiet, ze si si to maximalne uzival.
Ako by aj nie, ked si siel najkrajsimi lokalitami tejto oblasti.

Ja som na Sihl. planine bol niekolkokrat. Dokonca aj minuly rok som cez nu krizom prechadzal, ale stale som nebol v lesnickom skanzene, v osade Kysuca, ci pri salasi Zbojska a v tej rokline. :) No urcite su v plane.

Clanok maximalne potesil. Dakujem.

Daulagiri

Heňo, denné etapy boli v podstate krátke, mal som dosť času posedieť a vychutnávať najkrajšie miesta, o to išlo.
Takže si v podstate obišiel veľa miest s tejto trasy. Tak nabudúce sa môžeš inšpirovať a ísť presne takto ako ja. Len v tom Lesníckom skanzene už asi stromy nebudú vzhľadom na medializovanú ťažbu v poslednom období. Ale davy ľudí tam isto nikde nestretneš (len na salaši Zbojská).

Boro tomis , 2

Uf, Martin, čosi sa vo mne pohlo. Ahá, veď to sú krásne spomienky. Ďakujem

Daulagiri

Rád som pripomenul Boro, aj to je účelom týchto článkov.

Svatopluk , 1 reakcia

NÁDHERA. Klenovský Vepor je fotogenická hora. Bol na trase môjho prvého viacdňového výletu na Slovensko niekedy v 1979 či 1980 a od tej doby sa mi páči.
Opisovanú trasu som pred rokmi šiel, iba zo sedla Pod vartou som sa otočil do Klenovca.
Som rád 1 za krásne obnovenú Kysucu ( iba škoda starej kúrie (?) pri hradskej 2 že chata na Machniarke má novú strechu 3 že sa obnovuje gazdovský dom na Chlipaviciach.
Krásne fotky, pre mňa najmä Sihlianskej planiny.

Daulagiri

Svatopluk, úprimne chcel by som zažiť atmosféru tohto kraja v tom 1980-tom. To musela byť nádhera.
Tá Kysuca je fakt pekná, úplne ako mini skanzen. Kúria je však schátraná. Tá Machniarka je malebné miesto. Gazdovský dvor ma prekvapil, ale v dobrom.
Tento kraj má čo ponúknuť.

DoxaD , 1 reakcia

Martin, trasy- moja srdcovka, tankodrom zo Sihly na Utekáč je už minulosť, už je nový asfalt a aj cyklisti si prídu na svoje.
Železná brána a spol aktuálne bojuje s ťažbou.

  1. st. ochrany na Kl. Vepri je našťastie ušetrený a kde aj lykožrút smreky načal, nový podrast sa driape statočne hore, stále je to tam nádherné.
    Fotky sa Ti veľmi vydarili / ako vždy/, ale tá titulka je dokonalá.
Daulagiri

Ďakujem Katka za koment, asi minulý rok som zachytil info o tom že cestu už opravili čo je super, lebo bola v hroznom stave.
Pred 2-ma týždňami som bol v tomto kraji opäť a šiel som veľký kus tejto mojej trasy a všimol som si že Železná brána už tiež prehrala svoj boj a les sa tam rúbe. Vravel som si že je škoda že som ju nestihol. Ale aj v úseku Machnáčov grúň - Tri chotáre bolo viac vyťažených miest než v tomto 2021. O to viac som ráž že som to stihol ako tak. Ale krásne miesta tam ešte zostávajú.
Foteniu prialo počasie, titulka je super :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Martin knor k článku: Nočný lejak Tak to je teda ozaj luxusna utulna. Tiez zvacsa chodim sam, ale nevyhybam sa spolocnosti. Tento pribeh mi pripomenul jednu noc stravenu v bivaku pod Montazom. D …

nová téma