Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Stretnutie s medvedom

PaliT

Boro, začni už konečne študovať a prestaň papagájovať PR kampane poľovníkov. Premnoženie diviakov je vyslovene výsledkom poľovníckej neschopnosti a nezodpovednosti. Stále menej poľovníkov praktizuje akúkoľvek inú poľovačku, ako poriadne zakrmovať pred posedom. Na túrach pravidelne nachádzam vysypanú vlečku repy, desiatky kilogramov starého chleba, ovocie, oni jednak milujú predstavu, že je veľa zveri (stali sa z nich viac chovatelia, ako lovci) a jednak ich stále viac zmáha lenivosť.

Mám zopár kamarátov poľovníkov zo starej školy a oni sú úplne frustrovaní tým, aké kreatúry dnes vlastnia poľovné zbrane (hospodár na hosťovačke na jeleňa mu hovorí – "Odjeb ho, však to je škodná, nikto sa to nedozvie...", keď sa im pred hlaveň dostal rys).

Vybíjať predátorov ako trofej, zároveň prekrmovať zver, priamo spôsobovať nárast jej populácie a úplne zlyhávať v jej regulácii.

V skutočnosti by sme nemali vyháňať Budaja z MŽP, ale rovnakého chlapa poveriť aj reguláciou poľovníctva.

TomXX

boro: nič v zlom, píšeš že diviakov je toľko, že nepomôže ani armáda. A potom chceš vymeniť jedného panáčika v čele úradu, a mávnutím prútika tie diviaky, daniele a medvede samovoľne vykapú...

Každý má na to iný pohľad, ale neodškriepiteľný fakt je aj to, že do lesov vpadlo kvantum ľudí, čo tam idú len preto, lebo videli nejakú peknú fotku, a o správaní sa v lese neveria ani trt. Ani o bezpečnosti. Ja teda chodievam zásadne po turisticky málo navštevovaných miestach, aj mimo značiek, bivakujem kade-tade a medveďov ani za boha stretnúť. Stopy, trus, to ma už ani nevzrušuje. Ale jediného maca som videl akurát z auta pri meandroch Váhu pod Starhradom pri Strečne.

Boro

PaliT, nefantazíruj.Latentná gravidita iba odďaluje pôrod od obdobia bez jedla, t.j.v zime. Inak na jar sa rodí o 106. A žiadne premúdrené knihy nepotrebujem na to, aby so vedel, že akýkoľvek tvor na zemi,pokial ho nič nebrzdí a netrestáý, začne byť dominantný a nebepečný pre ostatných.Možno ty by si sa mohol radšej porozprávať s polovníkmi alebo horármi a nie stále len vedecké knihy a vznešené výrazy. Spoločnosť dávno upozorňovala napr.na premnoženie diviakov , no a teraz, keď je zle, tak chcú, aby polovníci odstrelili 100 000 diviakov. Vieš si to predstaviť ? Diviaky nie su zajace, aby sa na ne poriadal hon. To nedákáže ani úžasná slovenská armáda hoci aj s americkými stíhačkami, helikoptérami a húfnicami. A to sú tu ešte strašne premnožené daniele, škodlivé vydry a bobry, kormorány a pod. Tu treba poslať Budaja do zadku a dať tam niekoho, kto tomu rozumie a konečne začať robiť poriadok.

Rc

Peter61 vsetko sa da. aj lov v intravilane. mame ministrov ti maju svojich ludi v parlamente. zakony sa daju menit ak bude vola. kde je vola tam je cesta ako raz povedal jeden pan. ano polovnici maju svoju lobby ale nie je neprekonatelna. a potom tu mame aj policiu ci armadu. vsetko je to len o tom, ci politici chcu alebo nechcu pomoct, alebo si iba stale pocitaju svoje preferencie...

Peter61

Martin,
je len otázka času, kedy to dozreje k poplatkovému odstrelu. Majú silné páky. Je záujem aj o odstrel 80 kg nevychovancov ?

Odstrelím veľkú medvedicu a namiesto nej zabreznú 3 mladé medvedice náchylné na synantropizáciu alebo už synantropizované.

Dalo by sa možno dakde nájsť, aký veľký bol dakedy poplatkový odstrel ( za socíku : "devízový"). Každý mal a má záujem o trofejné kusy. Aj keď ŠL majú v cenníku sadzby na medveďa, poplatkový odstrel sa x rokov nerobí. Spočítané sú iba legálne odstrely problémových kusov , resp. eutanázia.
Zver sa nedá strieľať v intraviláne ( v Berlíne je tuším 80 000 diviakov), dá sa iba odchytiť a následne imobilizácia a eutanázia. Aj imobilizačná puška v intraviláne je trocha problém.

Martin63

Pokiaľ ide o slovenských medveďov hnedých ich počet sa zvyšuje. Oproti predvojnovým stavom pár desiatok kusov je dnešných 1500+ pre mňa dôkazom, že systém ochrany veľkých šeliem na Slovensku roky funguje a SOP by na to mala byť hrdá (nechcem polemizovať s názorom, že nefunguje a nárast populácie je len dôsledok zvýšenej dostupnosti potravy). Mám laický názor, že vzhľadom na frekvenciu interakcií s medveďmi v urbanizovanej krajine, je po kvantitatívnej stránke „mission completed“ a ďalšie opatrenia by mali smerovať miesto ochrany zameranej na zvyšovanie počtov smerom ku kvalite chránených zvierat, ktoré by si mali uchovať čo najviac svoju „divokosť“. Preto osobne nemám problém napr. s myšlienkou využiť výnosy z trofejného lovu (keď už niekto má takúto zábavku) na financovanie ochrany tohto živočíšneho druhu (platy, výstroj a výzbroj pre zásahový tím).
V súvislosti s kvantitou by som uviedol príklad pandy veľkej, ktorú pred pár týždňami vyradili zo zoznamu ohrozených živočíšnych druhov a je podľa Medzinárodný zväz ochrany prírody (IUCN) aktuálne klasifikovaná ako "zraniteľný" druh, pričom počet pánd veľkých predstavuje podľa najnovšieho sčítania 1864 dospelých jedincov – čiže plus mínus toľko čo medveďov na Slovensku. Samozrejme kritéria IUCN sú niečo iné ako kritéria našich chránených druhov.

PaliT

Boro, už by sa taký starý zálesák mohol rozhýbať a konečne si naštudovať základy biológie medveďa. Možno by ti padol zrak napr. na vzťah dostupnosti potravy a zahniezdenia vajíčka pri latentnej gravidite.

A patrilo by sa konečne postihovať to zakrmovanie zveri pri posedoch drakonickými trestami.

Rc

Peter61 dobra zabavka. chapem ze kazdy sa chce trosku zabavat aj sudruhovia zo statnej ochrany. ale kym sa sudruhovia zabavaju tak ludia z mnohych obci sa boja uz aj vystrcit nos za humno na zahrade. stacilo by ak by sa ti sudruhovia popytali ludi ktori s tymi medvedmi prichadzaju do styku castejsie a dozvedeli by sa ze ak medved narazi na zamknuty kontajner tak jednoducho pojde tam odkial sa do toho kontajnera tie vecicky nosia. staci aby si sudruhovia po sebe precitali tie svoje studie ked uz stali desiatky tisicov eur a prisli by na to ze medved ma na to dostatocny cuch. ked to dokaze vystopovat obycajny pes tak medved ktory ma podla nich stonasobne citlivejsi cuch to dokaze este lepsie. to co sudruhovia robia sa zda nepochopitelne. jedinu logiku dava to ze asi potrebuju niekde minat verejne zdroje...

Boro

Ja neviem, prečo to nemôžete stále pochopiť. Môžete zabetónovať odpadové nádoby, pustiť do nich prúd, reprozvuky, obohnať včelíny elektrickým plotom, ale stále si neuvedomujete, alebo nechcete uvedomiť, že tie medvede majú hlad a urobia hocičo, len aby sa nažrali. Ak budú trpieť hladom, vtrhnú do obcí a miest a budú zabíjať a rabovať kde sa dá. A bez odstrelu ich bude stále viac a viac.Tak že skôr či neskôr ich budeme musieť postrielať.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum