Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Cervena znacka z dediny Kopec na Vápeč

Zivan

Súhlasím s navrhovaným presmerovaním E8 v úseku Vápeč - Zliechov mimo údolných asfaltiek tak ako navrhuje Funttomas. Už aj v súvislosti s problémami okolo nových vlastníkov lesov v tejto oblasti. Myslím si, že trasa E8 nemusí byť navždy nemenná, ak si nová situácia vyžaduje zmenu. Hádam tento podnet nezapadne prachom a všimnú si ho aj kompetentní ľudia KST.

Rbr69

Matus, zvolili ste si dobre, tu krajsiu variantu smerom cez Suchu horu na Zliechov.

MatusM

Tomáš, úplný súhlas. My sme napokon boli na Vápči pár hodín po vás, asi o tretej. Jedno šťastie, že sa k nám pridal Lukáš, ktorý okolie pozná ako vlastnú dlaň. Do Kopca (: sme vďaka jeho odporúčaniu neschádzali, ale pokračovali na hrebeň Suchej hory a cez sedielko pod H.Zliezajňou sme zišli k usadlosti označenej na mape ako Lapšovci. Na druhý deň nás čakala príjemná cesta najmä lúkami a popod horu do Zliechova a až tu sme sa napojili na červenú.
Počas celej dvojdňovej túry sme išli min. polovicu cesty mimo značiek, ten, kto to pozná si vie nájsť veľa zaujímavejších cestičiek. Mali sme fakt šťastie, že nám mal kto poradiť (ešte raz díky, Lukáš).

Funttomas

V sobotu sme išli trasu Homôľka – Vápeč – Kopec a ďalej na Strážov… Rázcestie modrej s červenou E8 pod Palúchom je tiež dôkladne zničené vrátane zamaľovaných odbočovacích šípok. Hneď za odbočkou je cez pôvodný chodník spílených niekoľko stromov, aby sa turisti zatúlali a behali hocikade po hore. Zrejme si majiteľ myslí, že to lepšie riešenie ako usmernenie pohybu. Na zvážnicu sme zbehli krkahájmi, kde som zhodil so seba 4 kliešťov. Na zvážnici sme opäť našli zatreté značky a zišli bez problémov pôvodnou značkou do Kopca. Rozhorčenie zahnalo občerstvenie v potravinách Kopec, ktoré sú otvorené len na 2 hodiny okolo poludnia v pondelok, stredu, piatok a v sobotu. Myslím, že riešením v tomto problematickom úseku by bolo, keby sa vyznačila hodnotnejšia hrebeňovka od Vápča cez Suchú horu, Hrubú Zliezajňu, osadu Horná Stredná do Zliechova. Samozrejme, ak nemá ten Obmedzenec a spol. skúpené lesy aj za uvedeným hrebeňom. Bol by to krajší hrebeňovo-turistický úsek E8 ako teraz po úmorných údolných asfaltkách.

Jjano

Otázkou však naďalej ostáva, či môže môže vlastník pozemku "zrušiť" (zamaľovať, zlikvidovať) turistické značenie... ??

Misob

Takže zákaz môže vydať len orgán štátnej správy!

Misob

V zákone 326/2005 O lesoch sa píse:

PIATY DIEL
VYUŽÍVANIE LESOV VEREJNOSŤOU
A INÉ VYUŽÍVANIE LESOV
§ 30
Využívanie lesov verejnosťou
(1) Každý má právo vstupovať na lesné pozemky.
(2) Pri využívaní lesov verejnosťou je každý povinný
chrániť a nenarušovať lesné prostredie, rešpektovať
práva a oprávnené záujmy vlastníka, správcu a obhospodarovateľa
lesa a pokyny obhospodarovateľa lesa,
člena lesnej stráže a orgánu štátnej správy lesného
hospodárstva.
(3) Využívanie lesov verejnosťou sa nevzťahuje na vojenské
lesy.
(4) Orgán štátnej správy lesného hospodárstva môže
na žiadosť vlastníka, správcu alebo obhospodarovateľa
lesa alebo z vlastného podnetu zakázať alebo obmedziť
využívanie lesov verejnosťou na dobu nevyhnutne potrebnú,
ak to vyžaduje ochrana práv a oprávnených záujmov
vlastníka, správcu a obhospodarovateľa lesa,
ochrana lesa (§ 28) alebo iný verejný záujem. Orgán
štátnej správy lesného hospodárstva zákaz alebo obmedzenie
využívania lesov verejnosťou vhodným spôsobom
zverejní a v prípade potreby obhospodarovateľovi
lesa uloží dotknutú časť lesa označiť. Na konanie
o vydávaní a odvolávaní zákazov alebo obmedzení
využívania lesov verejnosťou sa nevzťahuje všeobecný
predpis o správnom konaní.

Nik

Mna by zaujmalo ci si moze nejaka sukromna osoba zakazat vstup do lesa aj ked ten pozemok vlastni. Ved kazdy pozemok niekto vlastni a potom by sme sa nepohli:) Pokial viem tak plati volny vstup do krajiny a pokial to nieje v intravilane a oplotene tak si tam moze vyvesit hocico, ale vstup je volny. Moze si niekto oplotit kus lesa?Zisiel by sa tu nejaky pravnik turista:) Dik

Rbr69

JuroA: pred tyzdnom som bol na biku nad Koseckym Rovnym okolo Cierneho vrchu, cast trasy bola aj po cervenej, jednu som videl aj nezatretu :) ale viac nic, takze to bude tak ako pises.

JuroA

Zatreté značky začínajú pri zostupe do Dolnej Strednej z Košeckého Rovného a je to tak až pod Vapeč.
Zatreli aj značky na stĺpoch v Kopci,na smerovník v dedine si zatiaľ netrúfli.

Rbr69

To co pisal Ivo mozem len potvrdit. Dnes cast bikovej tury viedla cez Kopec hore na zvaznicu pod Vapec. Uz v obci som videl dva metre od cesty, kde zacinal les prudkym svahom taketo tabule. Za obcou sme sli po luke a kusok lesom na zvaznicu. Tam som si vsimol znacky na stromoch pozamazavane takou neidetifikovatelnou farbou (trochu do zelena), ze vlastne ideme po cervenej. Skoda, ze som to nefotil, niekedy nabuduce. Neskutocne.

MatusM

Ivo, taký zákaz je ale protizákonný.

C4t

V okolí obce Kopec naozaj skúpil okolité lesy jeden mediálne známy pán, ale asi je len nastrčená figúrka a s takmer úplnou dokonalosťou dal pozatierať všetky značky. Turisti totiž údajne plašia zazobaným poľovníkom zver. Nevadí mu, že sa jedná o európsku trasu E8. Dúfam, že sa takýto dobrodinci nerozmnožia po celom Slovensku.

Ivo.

V okolí obce Kopec a Vápeča sú viaceré súkromné lesné porasty a niektorý z majiteľov má s turistami zjavne problém. Na viacerých miestach som tam narazil na nápisy "Súkromný pozemok, zákaz vstupu do lesa."

Romanv

Dakujem vam vsetkym za rychlu reakciu a vysvetlenie ...

A len na doplnenie pre buducich navštevníkov - posledna viditelna znacka je v dedine na betonovom stlpe - tesne pred poslednymi domami. Potom sa treba drzat cesty nalavo od potocika (na tomto useku su znacky znicene naozaj dokonale) Dalej sa ide cez luku okolo dvoch posedov az do lesa - tu sa jednak neda stratit (staci sa drzat cesty) a navyse tu uz su vidiet aj pozatierane znacky - len treba byt trosku pozornejsí. Znacka sa cca v polceste pripoji na velku zvaznicu (treba ist dolava) a po 5 minutach sa znova odpoji (do prava) opat do lesa (znacky uplne znicene - treba pozorne sledovat pravu stranu) Za chvilu (cca 600-800m) sa znacka strati naozaj definitivne, to uz ste vsak tesne pod hrebenom a tak staci vybehnut kolmo hore na hreben, kde narazite na modru znacku (cca 100-150m)...
Snad to niekomu pomoze ...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum