Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kliešte sa posúvajú vyššie

MisoB

Private, keď udrú horúčavy, dáš kraťasy. Ako mnohí napísali, "chytili" kliešťa na 2.-3. deň, keď vyliezol z oblečenia. Menej oblečenia = menšia šanca pre kliešte na úkryt :)

Lubo

Repelenty na baze DEET funguju podla toho, kolko ho obsajuju. Je na kazdom zvazit, ci a kolko toho svinstva na seba chce dat a ci radsej nezvolit dlhonohavicovy pristup. Pripadne kombinaciu a DEET spricovat na spodky nohavic.

Peter61

@ 23:45 private, ad "Repelenty su placebo." :
je možné, že tak ako platí že kliešte " nepritahuje kazdy clovek rovnako", aj každý repelent nezaberá u každého človeka rovnako.
btw. susedovie kocúr raz priniesol kliešťa v januári , bolo to na hornom konci Košickej kotliny.

Private

Klieste totiz nepritahuje kazdy clovek rovnako. Nevedno preco je to tak, ale je to popisane v odbornej literature a mozem potvrdit z vlastnej dlhorocnej skusenosti. Toho roku v dosledku teplej zimy prvy "napadnik" uz 15. marca v Malych Karpatoch. Repelenty su placebo. Tiez praktizujem dlhe nohavice zaravene v ponozkach a dokladnu prehliadku doma ihned po navrate z tury. Teraz sa dlhe nohavice este hodia, ale co neskor, ked udru horucavy?

Martin knor

Michal, ja som uz niekolko rokov nenasiel na sebe pricucnuteho jedineho kliesta. Ale pochodovat na gatiach som ich videl niekolko desiatok. Mozno sa im nepacim, ale mozno tie rifle nie su az taky zly napad.

Peter61

MisoB,
10 pricucnutých je tak trocha ruská ruleta, Ak nestihnem nájsť včas a kliešť je pricucnutý dlhšie, hrozí prenos kliešťovej encefalitídy a boreliózy.
U cca 80 % infikovaných boréliou sa vyvinie erythrema migrans, u cca 20 nevyvinie a hrozia chronické komplikácie.

MisoB

Podľa mojich skúseností je najdôležitejšia posledná veta z príspevku wbk (to za +). V lete chodím v kraťasoch a tričku bez repelentov nielen ta túry, ale aj na huby, byliny... kde to zďaleka nie je len po chodníkoch. Výhodou je, že lezúceho kliešťa dosť často aj zacítim, čo by som cez rifle ťažko :) A doma (resp. pred zabivakovaním) znova prehliadka. Nikoho nechcem nahovárať... len iný pohľad :) Nakoniec, tak do 10 ks ročne nájdem aj pricucnutých, ale stíham odstrániť včas.

Martin knor

Do hory treba nosit rifle. Tie gate su dlhe (prekryvaju topanky), hrube, a klieste po nich pochoduju hore po vonkajsej strane dobre dlho. Tento rok som si na rifliach v horach zbadal uz troch kliestov, na sebe som nemal ani jedneho. (Ale mozno je to tym, ze sa kliestom nepacim.) Repelenty nepouzivam.

Wbk

Tiež som raz domov dovliekol jedného z Ostrôžok, ktorý najskôr vydržal 4 dni na roadtripe po mojej izbe a pricucol sa až potom.
Osobne mám s repelentami, umelými či prírodnými, neblahé skúsenosti. Nepomohli mi naozaj v mnohých prípadoch, preto mám určité podozrenie, že môžu kontraúčinkovať práve ako vábidlo. Nerobil som si nejakú exaktnú štatistiku, ale od istého času som repelenty prestal používať, v akomkoľvek teréne v akejkoľvek oblasti (čím samozrejme vôbec masovo nenabádam k takémuto konaniu). Sám v žijem v oblasti s hojným výskytom kliešťa.
Oveľa viac mi zdá sa pomáha: nenosiť kraťase do rizikového terénu (oblasti), nohavice zapraviť do ponožiek, hľadieť kade idem a stúpam (ak sa to čo i len trochu dá a vyslovene sa nemusím predierať nejakým krovím), nosiť svetlé veci + po/pri prechode vyslovene rizikovým terénom sa podchvíľou priebežne pre-/kontrolovať a odstrániť lezúce kliešte.

Peter61

Soňa,
ja som svoje dlhé nohavice nevyprášil, vydržal čakať 6 dní.

Sona

Repelent používam, ale minule v Tribeči sa oveľa viac než repelent osvedčili dlhé nohavice (sestra mala repelent a krátke nohavice, a kliešte).

Peter61

Soňa:
RE PE LE NT ...
Možno už mám 3.x boreliózu...

Sona

Treba ísť do Kôprovej, ja som si dnes nedoniesla žiadneho :) zato v Malých Karpatoch minule za deň štyroch a to nepomohla ani večerná sprcha.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum