Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kliešte sa posúvajú vyššie

Eskimo

ak dovolite, zapojim sa do vasej "akademickej" debaty...

Co sa tyka sterilnych kliestov, myslim, ze by to nepomohlo. Priamo toto riesenie som sice diskutovat nepocul, ale svojho casu som pocul rozpravat v rozhlase jedneho odbornika hmyzologa/kliestologa a vyjadril sa v tom zmysle, ze by nepomohlo ani zlikvidovanie vsetkych encefalitidou infikovanych kliestov (spominal specialny chemicky postrek) - problem je totiz v tom, ze okrem kliestov encefalitidu prenasaju aj niektore zvierata, pre ktorych je ale tato choroba neskodna (tusim ovce, kozy a pod.). Kliest ked sa ide nacicat, nerobi velmi rozdiel medzi clovekom a zvieratom. A tak sa zdravy kliest najskor nakazi od infikovanej kozy a potom ochorenie prenesie na cloveka... takze tak.

Ci by sa dalo zlikvidovat postupne totalne vsetkych kliestov (infikovanych aj zdravych), k tomu sa neviem vyjadrit. Ale som skepticky. A kym by vsetky klieste vdaka sterilite postupne vymreli, aj ti sterilni by este zopar ludi tou chorobou nakazili.

Bohuzial, ziadne pozitivne spravy...

Vladimir Popluhar

chvílu som rozmýšlal nad očkovaním sa proti encefalitíde, ale potom mi bratranec povedal, že sa musel dať zaočkovať proti chrípke - 20 rokov ju nemal. Na druhý den po očkovaní dostal vysoké horúčky, normálne ho to položilo - chrípka ako hrom. Tak kde je pravda? Nedám sa zaočkovať - leda ak proti tetanu. Včera ma tiež jeden dostal - krútil som krútil, nedal sa ani za svet potvora. Asi budem musieť isť k doktorovi.

MajoM

Akademicka odpoved:
Ak si myslite ze to pomoze a naozaj v Etiopii uz nebude ani jediny clovek ktory zomrie na spavu nemoc, potom to spravme aj na Slovensku.

Akad. otazka 2:
Myslite si,ze skusanie prirody, v zmysle vypustania umelo odchovanych samcov z inej zemepisnej oblasti (Slovensko) a oziarenych radioaktivnym ziarenim je to spravne riesenie?
Kto vie zarucit ze z toho nevznikne nieco ine?

Igor_tn

Akademicka otazka: ked vieme dodavat do Afriky sterilnych samcekov muchy cece na znizenie ich populacie, nemohli by sme do lokalit s vyskytom kliestov dodavat sterilnych samcekov kliestou?

Jana T.

...všetkým prajem pevné zdravie a veľa síl...aby sme sa vedeli prirodzene brániť voči všetkým ,,pliagam" ... preventívnym očkovaniam moc nedôverujem...

MajoM

to> rbr69
Suhlasim a Dakujem.

Nech sme vsetci zdravi.

Rbr69

Majo diky za skusenost i ked negativnu, tiez som zastancom neockovania sa (ci proti kliestom, ci proti chripke, ...)
Este ma nikto nepresvedcil, ze mi to pomoze (ano moze pomoct) a nedal zaruku, ze sa nemozu vyskytnut komplikacie, vid Tvoja nestastny skusenost. Prajem pevne zdravie.

MajoM

Ockovanie, len tak na margo.

Zdravim Vas priatelia, obycajne nezvykne prispievat, ale tento krat mi neda neoboznamit vas s mojou skusenostou.

Je tomu uz asi 6 rokov, co som sa nechal zaockovat proti encefalitide, pretoze som sa po lesoch pohyboval vo zvysenej miere. Trufnem si povedat ze som ziadneho kliesta nikdy nemal, aspon o tom neviem, ale to ake problemy som mal po tom ockovani nikomu neprajem. Zacalo sa to velmi vazne prejavovat na neurologickej urovni. Zacalo sa zdlhave vysetrovanie na poliklinikach v KE a potom aj v BA, vsade aspon 4 tyzdne. Lumbalnu punkciu si samozrejme nikde neodpustili. Napriek tomu mi nikto nevedlel povedat co mi je. Pchali do mna 1 rok kortikoidy, imunosupresiva a ine svinstva.
Presie som naozaj vseliakou alternativnou liecbou a dnes sa mam vyborne a zijem skvely zivot, ale iste to nieje dosledok alopatickej mediciny.
V poslednej dobe sa lekary zacali zhodovat na tom ze spustacom bolo prave ockovnie proti kliestovej encefalitide.

Mozno ste postrehli na Slovensku prebiehajucu reklamnu kampan na ockovanie proti krcka maternice. V Nemecku na to udajne zomrelo niekolo zien.

Zaver>
Dobre si premyslite ci sa date proti niecomu zaockovat.
Niekomu to mozno zachrani zivot, niekto mozno onho pride.

Vladimir Popluhar

Ja som mal boleriozu v počiatočnom štádiu - velká červená škvrna na bruchu, vôbec som nepostrehol žiadneho kliešta - nič - absolutne. Doktorka mi povedala, že stačí byť v kontakte so psom čo mal kliešta. Cesty boleriozy sú nevyspytatelné.

Bean

...inak moj rekord je 6 za den, 10 za turu. Holt keby som bol aj pre dievcata taky atraktivny... :)

Bean

Mne pride to tocenie dost drasticke. Kliest predsa nie je struna, ktoru mozte natacat ako budik. Drzi sa pevne a ked ho tocite za brusko, tak sa moze skor roztrhnut. Myslim si. Mna moja doktorka naucila setrnejsi postup, na spicku prsta si dat trocha kremu (hocijakeho, staci, ze je mastny) a pomaly prstom kruzit okolo kliesta. Po niekolkych zatoceniach vam kliest sam ostane na prste. Cely.

Zilla

Presne aj ja používam mydlový roztok a pomaly točiť , kliešť sa drží mydlo mu vbehne do očí zareve a pustí sa. ahoj

Aquila

Tohto roku som kliesta este nemal, ale tiez byvam castym hostitelom :) Zatial rekord 4 za 1 turu.
Este k tomu vyberaniu uz prisatych kliestov: Je potrebne dat fakt pozor, aby bol vybraty cely. Niekedy pri vyberani (hlavne ak uz je kliest vacsi a dobre nacucany) sa zvykne odtrhnut zadocek, a hlavicka ostane prisata... Ak mal kliest uz velke rozmery, tak najviac sa mi osvedcoal klasicka metoda, vytocenie s pouzitim uteraka a mydloveho roztoku... Je protrebne vsak byt trpezlivy a tocit jemne a pomaly.. az kym nevyjde cely :)

Zilla

Vlani mi zistili boreliozu, presne tak že som mal červený fľak potom odber krvi a asi 3 mesiace antibiotiká ,je to preliečené ,ale nie vyliečené,teraz v júni idem znova na krv. Mńa majú kliešte radi , lebo už teraz som mal 3. A vlani asi 15. Takže dávajte si pozor. Inak cítim sa v poriadku.Ahoj

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum