Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kliešte sa posúvajú vyššie

Kossuri

Ja som mal po včerajšej ture na Pansku Javorinu prisatych troch a partak piatich. V terene som ich zo seba striasol ďalších dvadsať. Tych prisatych som doma v pohode odstranil namydlenou vatou.

Eta

najlepsie je hlavu co najskor po navrate dobre vycesat hustym hrebenom... alebo dat prezriet inej osobe - no to uz na to pride skor, ked je tam kliest uchyteny, ale to uz vlastne mozes po prehmatani zistit aj sam :(

Littleflower

vdaka za radu, uz su vytocene. pouzil som penu + kruzenie a na dvoch aj pinzetu (sa im nechcelo ist von).
btw. ako sa pride na to, ci nahodou nie su vo vlasoch? ci z hlavy radsej zliezaju tam, kde je jemnejsia koza?

Littleflower

vdaka za radu, uz su vytocene. pouzil som penu + kruzenie a na dvoch aj pinzetu (sa im nechcelo ist von).
btw. ako sa pride na to, ci nahodou nie su vo vlasoch? ci z hlavy radsej zliezaju tam, kde je jemnejsia koza?

Littleflower

helou, po vcerajsej ture som si nasiel 5 kliestov. ako najsympatickejsi postup mi z tohto fora vyslo mydlo + kruzenie. len technicka otazka. mydlo, teda pena sa nanesie priamo na kliesta a okolo neho a potom sa kruzi palcom po pene okolo kliesta? resp. naniest len penu ako uvadza msormichal a nechat to tak, kym sa kliest nepusti? vdaka

MajoM

Klieste dokazu prezit v odlozenom obleceni aj vyse mesiaca.

Bean

...to bolo len basnicke prifarbenie :)

Ripo

ked ten bazmek je taky rychly na cloveku, preco by mal na strom liezt 2 roky ? A nie je nahodou ta pravdepodobnost rovnaka, ze pojde naokolo obet-turista, putujuci travou uprostred luky, alebo uprostred lesa ? Vsak dokaze hladovat 1 rok !
To je tiež len moj sedliacky neškoleny modzogáň ..)

Bean

A co by nedokazal? Tie chlpy na ludskom tele mu skor pomahaju pri suchani odevu, aj ked ich musi obchadzat, ale on sa veru nema kam ponahlat, takze sa kludne pospaciruje, kym najde najvhodnejsi flek. Inak skus si pozriet mikroskopicku snimku koncatin kliesta, ich povrch urcite nebude hladky. Ak najblizsie na tebe pristane kliest, skus ho sfuknut, asi ti to moc nepojde. To bude tym.
Inak co sa tyka toho parasutizmu, mne sa tiez nechce verit, ze ten maly bazmek bude merat 2 roky :) cestu hore na strom, aby sa potom len tak pustil napospas poveternostnym podmienkam . Trava, maximalne kroviny, vyssie je to zbytocne. Tot moj skromny sedliacky nazor.

Ripo

V sobotu sme boli v maďarskom krase pri Aggteleku. Prehliadol som sa a nenašiel som na sebe žiadneho príživníka. Avšak v utorok som objavil jedného paskudníka na ramene. Odstránila mi ho manželka. Dnes ráno , vo štvrtok (teda na piaty deň) som našiel ešte jedného - na nohe, na členku. Použil som spôsob opisovaný beanom - a úspešne ! Jedno ma však trápi ... Niekde sa píše, že kliešte žiju v tráve a v krovinách a na človeka sa prilepia odspodu, od nôh. Niekde sa však píše, že žijú medzi konármi stromov a spúšťajú sa na hostiteľa, keď zacítia živočíšne teplo ... a tak začínajú vrchom, od hlavy, krku a pliec. Avšak zástancovia spodného útoku kliešťa rezolútne odmietajú fakt, že kliešte skáču, alebo padajú zhora. Ako však teké malé, nemotorné zviera s malilinkými končatinami dokáže prejsť od výšky kolien až za ušný lalok...??? To dokáže taký výkon odspodu po chlpatom tele, pri neustálom pohybe človeka a jeho ošúchavaním o odev ???
Detektív Karol needed !!!

Misob

Teraz som si uvedomil, že ten "chmat" nie je medzi nechty, ale nechtom palca oproti brušku ukazováka - aby som mu chúdatku pri ťahaní neublížil... :)

Msormichal

tak to potom musis mat dost velke nechty :)
Neviem, to mydlo im asi neskodi

Misob

Niektoré metódy sa mi zdajú už dosť bizarné... a hľadaj v teréne benzín, rozkladaj oheň... a ani len ten klinec alebo mydlo na jednodňovky so sebou nenosím... :)
A nie je mydlová metóda tiež o udusení tej potvory (s rovnakými nedostatkami ako masti, oleje...)?
Mávam každoročne prisatých 5-10 kliešťov a odstraňujem ich hneď ako ich nájdem tak, ze ich chytím jemne medzi nechty (jemne! neprestiknúť!) a priamym ťahom vybetiem. Pozriem, či je celý (aj so sosákom!), či sa hýbe, je živý a zdravý... a vzápätí ho rozmliaždim medzi nechtami - sviňu jednu :). Ak mám čím, ranu vydezinfikujem. Ak náhou ostane v rane sosák (ani nepamätám, kedy naposledy), vyšpáram ostrým špendlíkom... toť moja metóda.

Msormichal

Dalej som tam cital:

Ako kliesta odstranit:
1.metoda s klincom :)
koniec velkeho klinca zahrejeme nad plamenom. Pod telo prisateho kliesta vlozime naplocho ostrie maleho nozika. Zahriaty koniec klinca umiestnime na chbat kliesta tak, aby lezal medzi nozom a klincom. Len co spozorujeme pohyby nôh, ostrie noza otocime o 90stupnov, aby sa kliest mohol prevrátit na "chrbat". Stale ho drzime a vytahujeme von. Ak nezacne hybat nohami, klinec znova zahrejeme a pokus opakujeme.
Zaujímave :)

  1. Podrazdenie kliesta - kvapka benzinu, nafty alebo alkoholu v okoli jeho klavicky. To spôsobi ze sa kliest sam pusti. Niekedy je treba pokus opakovat a cakat aj viac minut
  2. mydlova pena - lekari odporucaju obyc.mydlo. vytvorime histejsiu mydlovu penu a tu nanesieme vatou na miesto prisatia. opakujeme kym sa kliest nepusti.

POZOR: metoda udusenia kliešta mastou, parafinom, lakom na nechty ci olejom nie je najvhodnejsia. Prave pri nej môze dojst k infikovaniu, ked uduseny kliest nasatu krv vyvráti naspat do rany.

Mne najviac zabera mydlo a kruzenie prstom okolo kliesta. Vzdy ta potvora vysla :)

Msormichal

V casopise liecive rastliny som cital toto:

Ochrana pred prisatim:
1.zvysme davky thiaminu (B1 vit.)
2.ucinny bylinny sprej - 1vrecko rozmarinu(dostat v obchode ako prisadu do jedla), prípadne za dve az tri hrste rozmarin.listov, liter vody, 1lyzicu bileho vinneho octu. Dame zovriet 1 liter vody. Dáme do nej luhovat 1vrecko roozmarinu až do vychladnutia. Odvar scedíme a pridáme 1lyzicku bieleho vinneho octu. Odvar uchovavame v chladnicke. Pred vyletom do prirody si nasprejujeme casti tela

  1. cesnakove tablety - dalsi ucinny prostriedok pre dospelych, ale uzivat skôr ako planujeme vylet do prirody.

Nic nemam zial odskusane :) Skuste a dajte potom vediet. Ja som zatial tohto roku kliesta nemal. Mávam 2-3 za sezonu

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Pavel Forgáč k článku: Prekliate pivo Jasné cocktu poznám a mám aj nejakú doma momentálne :). Podobná našej kofole, akurát má viac bylinkovú chuť. Mám rád aj Solu a Schwepper, ktoré predávajú v Slov …

+ 27 ďalších príspevkov