Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako na ferraty I.

Petrok

Obávam sa že horský zvodcovia budú tí posledný ktorý ich postavia .

Bacaardi

navrhujem zalozit zvaz ferratistov ako opoziciu horskym vodcom a ich nechuti staviat ferratky v tatrach.

FFF fanklub fakujucich ferratistov:-)

Lubo

Vsimol som si to az teraz, pri navazovani treba davat na to pozor, aby hrudak bol spravne otoceny. Nesuhlasim vsak, ze by v pripade padu bol hrudak nanic. Je sice fakt, ze spony pod remenami takto dost vyrazne zavadzaju, ale hrudak je napriek tomu funkcny, lebo je uplne sumerny a nevidim dovod, pre ktory by spony v tomto pripade mali povolit.

Na poslednej foto nic neistim o batoh, nie som dement. Odsedak mam pripnuty na hrudnom popruhu kvoli pohodlnosti. Je fakt, ze osobne pri lezeni ferrat prsak nepouzivam a som si pri tom vedomy vsetkych suvislosti. Na ferrate sa nepada ... nech je clovek isteny ako chce, je to pruser jak prasa spadnut.

Baska

Ahoj, pekny clanok. Len by som chcela nieco podotknut k instruktaznym fotkam. Na predposlednej ma dotycny mladik hrudny uvaz obleceny naopak- pracky s volnym koncom popruhu musia smerovat na ramena, inak by mu bol hrudak v pripade padu nanic. Na poslednej fotke dokonca dotycny pouzil namiesto hrudaku dokonca len hrudny popruh z batoha. Ked clovek nepada nie je to problem, ale keby spadol predviedol by nadherny kotrmelec a ostal by visiet dolu havou. A mal by stasie, ak by ho pri biednom dynamickom odpruzeni na ferratach nezlomilo napoly:) Prajem vela krasnych turistickych zazitkov

Lubo

Zaciatocnikov vo velkom tahat na HTL steig je nezodpovedna hovadina. Nie je to vobec lahka ferrata, ale miestami poriadna lanotahacka.

Mimochodom, co som ja bol dva krat HTLku, nikdy nebol problem. Dobre je vsak zacinat skoro presne tak, ako pri turistike :-).

K tienistym strankam treba este povedat, ze pad na ferrate je sakra neprijemna vec. Ovela horsia ako pri lezeni len s horolezeckym lanom.

Eric

Kedze je to clanok pravdepodobne hlavne pre zacinajucich ferratistov, navrhoval by som uviest aj temnejsie stranky. Najma to, ze ferraty sa tesia coraz vacsej oblube, vzhladom na minimalne financne naroky na material a uz sa skoro ani nepodari nestretnut na zaistenej ceste ludi. Skor su zapchy, spomalenia, niekedy sa stoji aj polhodinu. Ja tiez radsej leziem, ale minule, ked sme boli v Rakusku, chceli sme ist vyskusat HTL steig a ked sme prisli pod nastup, bolo tam asi 30 rakusanov, nejaky zajazd, evidentne zaciatocnici, lebo im vysvetlovali ako sa naraba s karabinami. Lenze sa ich nedalo predbehnut, lebo uz zo desat ich bolo navesanych (a to doslova) na lane. Cakali sme 30 minut a pohli sa asi o 10 metrov, jedneho doslova vytahovali na lane (ved ked si zaplatil, tak co), druha to vzdala po dvoch metroch, no hroza. otocili sme to a krasne sme si zaliezli na Peilsteine. To je smola na ferrate, s tym treba tiez ratat.

Tomáš

No chvála bohu, že tady tomu vládnou lidi, kteří ví co "přátelský duch", aspo¨nemusím chytat komplexy a děkuju Soni, Lubovi, Bacaardimu a samozřejmě dalším co jedou na tomto webu. Osobně taky chci vyzkoušet ferraty, proč by to nemohla být pryma skušenost, no ne. Každá aktivita když se dělá s radostí tak je pohodě "pro očistu ducha" a navíc rozevře obzory :o) Soni, dobrý manuál, čekám pokračování.

Juraj1607

POdla mna su ferraty riesenim pre ludi , ktori nemaju dostatok financii na horolezecky vystroj.uz sa tesim ked ich skusim aj ja.su aj nejake ferraty na slovensku? a clanok bol super precital som ho dvakrat po sebe a tesim sa na dalsie diely. zelam vela zdaru na cestach...

Target11

Tak teraz ste mi trafili presne do duse. Na buduci tyzden odchadzam do Dolomitov skusit nejake tie Talianske ferraty. Takze clanky si rad precitam. Nikto nemoze povedat ze uz vsetko vie a kazda drobnost mu pomoze rozsiri vedomostny obzor.
A hory su naozaj nebezpecne ako bolo dole zmienovane. Ja som na ne tiez ulovil svoju manzelku. Jeden vylet do Sulovskych skal, potom Tatry, Alpy a uz ma chce tahat na Kaukaz :o). A to predtym vysla najvyssie na medzu za domom :o).

Sona

V druhom dieli bude metodika - pohyb na ferrate, pady a pod.

Bacaardi

clanok ako na ferraty je podla mna velmi dobrym zaciatkom pre ludi ktori na ferratkach neboli ale chcu si ho skusit. ja osobne som na ferrate nebol nikdy, ale planujem a velmi sa tesim. bolo to napisane vecne, pekne a vsetky potrebne infosky tam boli. dakujeme soni:-).
ja uz som to vsetko vedel, pretoze rozne prirucky (hudy), katalogy (petzl) a podobne publikacie mam nastudovane, ale pre cloveka, ktory tym nezije je tento clanok velkym plusom...

Lubo

Kubik, jedno zo zakladnych pravidiel hiking debat je priatelsky duch. Tvoje reci o zakomplexovanych turistoch ani o klidkoch vsak takto neposobia. Zaroven by som vsetkych rad vyzval, aby sa tato debata vratila od flamu k vecnej.

Rbr69

A ja ako turista si mozno tymto serialom pojdem kompenzovat ten moj komplex (ani som nevedel, ze ho mam, fuha) a niekedy tie ferraty mozno skusim. S hanbou priznavam, horolezec zo mna nebude ... co uz, ani kozmonaut :(

Bacaardi

to je normlane podpichnutie, ktore ma mensiu intenzitu drzosti a provokovania ako toto:
ferraty su len zlym kompenzovanim komplexu turistov vyplavujuceho z toho,ze nemaju na to,aby sa stali horolezcami :-)
takze ja by som o klidku nepisal...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum