Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Do Jaskyne mŕtvych netopierov nechoďte

Pphmmr

tak do tejto jaskyne urcite nepojdeme, a to sme tam chceli ist a viaceri, dokopy na 8x po 10 ludi. Cize prisli o 80 zakaznikov a o dalsich, kedze sa to uz siri dalej. Rad vyhoviem ludom....

Jan Pekarcik

Maily na Spravu Slovenskych jaskyn Vam nepomozu. Sprava Slovenskych jaskyn je NIKTO. Je to tiez statna organizacia ktora prevadzkuje jaskyne a robia to iste. Akurat, ze sa tvaria dolezito a vyjadruju sa ako statny urad k spristupneniu inych jaskyn.
Je to ale paradox, lebo tu dochadza k stretu zajmu. Statna organizacia (ako prevadzkovatel konkurencnej jaskyne-napriklad Bystrianskej) moze kludne pre vlastnu konkurenciu takuto jaskynu zakazat. Hadajte preco su na Slovensku taketo jaskyne iba tri, ked ich mame viac ako 5000 ???
Prave pre toto. Je iba sikovnost pana Steca, ze sa cez toto svojim spravanim preboxoval a vobec nieco take funguje. A ako to funguje !
Pan Stec ma jaskynu v najme na tri roky od statu. Potom mu to mozu kludne zavriet. Predstavte si, ze by ste si zalozili firmu a vyjadrovala by sa k nej konkurencia. Ta by Vas hned ako by to bolo mozne zatvorlila. Je otazne ci sa to vobec oplati...
To nikomu v tej Bratislave vo vlade nezalezi na cestovnom ruchu ? Potom to tu vsetko takto vyzera.
Podrazdene spravanie...

Axel

Na stranke ssj nic nie je. Odvolavaju sa na vyhlasky, ktore si ma clovek vyhladat sam. Podla toho, co som ale nasiel a mojho zoznamu jaskyn su tie volne pristupne jaskyne uz dnes ajtak hojne navstevovane (a teda adekvatne znicene) povacsine parmetrove "diery" a zlegalizovanie je len odobrenim sucasneho stavu.

Sona

Pisala som k teme jaskyn na jar clanok do Trendu, uz som to potom neriesila, ale kopirujem aspon posledny odstavec clanku:
V súčasnosti sa pripravujú vyhlášky Krajských úradov životného prostredia (KÚ ŽP), ktoré upravia podmienky vstupu a správanie sa návštevníkov v ďalších jaskyniach voľne prístupných verejnosti. Doteraz sa do takýchto jaskýň mohlo vstupovať len na základe povolenia od KÚ ŽP. Podľa Pavla Bellu zo SSJ by sa ich počas tohto roka mohlo sprístupniť približne tridsať. Pôjde o jaskyne bez výzdoby, ktoré už prešli archeologickým výskumom. Poväčšine sa nachádzajú v blízkosti turistických chodníkov a k niektorým z nich vedú odbočky. SSJ bude na svojej internetovej stránke ssj.sk$ret postupne uverejňovať ich zoznam. Od 1. apríla 2008 sú už prístupné jaskyňa Veľká pec, Veľká jaskyňa a Malá jaskyňa v okrese Piešťany.

Axel

Honza - mas skutocne pravdu, o tych novelizaciach som az dodnes nevedel... Ale to sme uz mimo temy, mozno tip pre redakciu na spracovanie ;-)

Honza286

Jinak jsem projel internet a i na Slovensku jsou zcela volně, zdarma a legálně přístupné jeskyně - Mučínská v okrese Lučenec, Velešéniho v okrese Revúca, Derava skala v okrese Malacky, atd.

Honza286

To axel: Díky za info, i když se domnívám, že v Polsku je ta legislativa podobná, ovšem do všech volně přístupných jeskyní v Kościeliské dolině vedou značky (V Mroźne jeskyni jsou i uvnitř jeskyně). Takže pokud by se na Slovensku našla jeskyně podobného charakteru jako Mroźna (tj. bez výzdoby, pro přechod jeskyní není nutné speciální jeskyňářské vybavení, pouze čelovka), tak by to šlo teoreticky vyřešit stejně jako v Polsku.

Gore

Ja si dobre pamatam situaciu asi spred 10 rokov. Ti jaskyniari tam boli taki nadrbani , ze nevladali chodit a ani vypravat sa s nimi nedalo, lebo iba mrmlali cosi nezrozumitelne. Ale dobre sme sa na nich zabavili tak sme si to vynahradili. Ospravedlnovalo ich len to, ze tahali z Trangosky hore nejaku piecku.

Axel

Mimochodom: ak sa tam rozhodnete ist, tak si nezabudnute zavolat aspon 3-4 dni vopred. Uznavam, ze som urobil pred rokom tu chybu, ze som sa chcel telefonicky na B-cko objednat len 1 den vopred a dovodom zamietnutia bolo to, ze pre mna nemaju kombinezu. Siel som teda aspon na A a nastastie som bol este do telefonu upozorneny, ze mam dojst skor ako je dohodnuty cas. Nakoniec som siel o jeden vstup skor, ktory meskal skoro hodinu :-)
Ale aj vtedy tam vladol mensi organizacno-technicky chaos. Nastastie som ale natrafil iba na mladeho sprievodcu. Nejakeho (podla hlasu starsieho) pana bolo iba pocut nie prave vyberane nadavat v utrobach stanice kvoli vypadkom elektriny.

Rbr69

Miro: "...tazko objektivne posudime spravanie sa autorky z jej rozpravania..."
tu snad nesudime Sonu za jej spravanie alebo ma snad niekto kto ju trochu pozna nazor, ze by ona vyvolavala ten konflikt?!? Asi to je mylny nazor. Skor je na posudenie chovanie ludomilneho spravcu. A nejde o to, ci som bol napr. ucastnikom toho rozhovoru, v tomto Soni plne doverujem.

Bikemartin

Miro, ver clanku, či never. Sona to napisala, aby inym ludom usetrila podobnu skusenost. Na celom clanku je neuveritelne akurat spravanie sa toho doleziteho pana spravcu.

Lubo

Velmi kladny vztah pana Steca k alkoholu, ako aj jeho casta agresivita boli potvrdene z miestneho zdroja a uvedena 40tka z predchadzajucej noci tiez nie je ziadnym tajomstvom.

Autorka vyspavanie opice nikde priamo nespomina, len naznacuje potencialny vztah zistenych skutocnosti. A tema Horehronie vs. alkohol, o tom sa uz vela popisalo a bolo by to na samostany vyskum.

Miro

Nemám osobnú skúsenosť s pánom správcom, ale tiež netreba veriť všetkému, čo je napísané na internete - ťažko objektívne posúdime správanie sa autorky z jej rozprávania .. Rozhodne sa mi argument o vyspávaní opice zdal byť dosť úbohý a čo-to hovorí aj o autorovi :-)

Daniel Manduch

Som veľmi rád, že sa objavil takýto článok, t.j. negatívna reklama. Tu nebude platiť, že aj negatívna reklama je reklama. A na tejto stránke, ktorá je často navštevovaná bude pre prísl.pracovníkov tento článok buď zvonením budíka, alebo sú tak na nízkej úrovni, že im to bude jedno. Ešte raz vďaka za tento článok. Rád by som si prečítal odozvu kompetentných.

Alfe

Bol som v jaskyni s partiou pred štyrmi rokmi. Obe trasy, A aj B. Hlavne to Béčko bolo super. Totálna tma, slabé svetielko na prilbe, žiaden upravený chodník, povrazové rebríky, východ z jaskyne cez tunel asi 50x80cm, skrátka super. Mám na to pekné spomienky, nikto tam vtedy nenadával. Ten bulo asi práve vyspával opicu :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum