Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ochrana prírody je v slepej uličke

Bacaardi

hm. ty mas okrem tilaku asi aj vselijake vsakovake technicke hracky co?:-) a to kde si ze mas taku vysoku poziciu?

Merhorn

to bude tym nedostatkom vzduchu, pockaj, overim to.
No ako hovorim 421mnm, to by skolilo aj Tibetana a nie Slovacika - prostacika :D

Merhorn

Honza, precitaj si prosim este raz o com pisem. Ja nezrovnavam prirodne podmienky, ani zachovalst prirody oddelene ale krajinu ako celok. Proste tak to je a hodnotim dany postoj ovplyvneny celkom. To co ty popisujes, sice je pravda ale neodvolava sa to na to co ja pisem a mam na mysli. Asi som to naozaj nezrozumitelne napisal

Honza286

TO merhorn: Tak ono srovnávat ČR, Slovensko a Polsko moc nejde kvůli přírodním podmínkácm a zachovalosti přírody obecně. Co se však týče přístupu NP k turistům, tak jednoznačně nejdále jsou na tom v Polsku, na Slovensku i v Čechách je to dle mého názoru na stejně špatné úrovni, i když někde se to zlepšuje.

Bacaardi

dakujem ze na mna myslis merhorn:-). je jasne ze treba mysliet na vsetky strany a pravda nebude ani v ultra ochranarskych nazoroch, ale ani na strane rusenia vsetkeho mozneho ochranarskeho.

Merhorn

Btw honza, tvojim prispevkom, myslim tymicislami ak su pravdive si mi trosku nahral, asi si ma nepochopyl uplne, priznavam, mozno to nebolo najzrozumitelnejsie napisane, no tak ci tak, rakusko som nemal na mysli. Narazal som aspon v danej chvili skutocne len na tie krajiny, ktore som vymenoval, navyse som to predostrel ako domnieku, pripadne postreh na zamyslenie, nie ako fakt :) Medzi tym treba rozlisovat. :)

Merhorn

Rakusko som nemyslel samozrejme ale tie ktore som vymenoval. :)

Honza286

To merhorn: To nemyslíš snad vážně ten svůj příspěvek, třeba Rakousko má cca 2500 km čtverečných NP, Slovensko přes 4000 (a to má o zhruba 34000 km čtverečných menší rozlohu)! Nemluvě o úplně jiném režimu v rakouských NP - buď tam nesmí nikdo, nebo se tam může člověk pohybovat víceméně všude.

Merhorn

Velmi pekny clanok. Len par postrehov. Cesi, Poliaci, Madari pravdepodobne aj preto maju trosku iny pristup k ochrane prirody, resp. ludia tychto krajin, ze proste tam tych ploch, ktore by stali za ochranu nie je az tolko vzhaldom na rozlohu a teda su akosi vzacnejsie. U nas ak ludia maju dojem,ze na 3/4 Slovenska ked vidu mimo cestu uz maju prirodu aka sa v okolitych statoch chrani... Myslim,ze aj toto je jeden pre takyto postoj asponz verejnosti, mozno aj politikov, aspon v urcitej miere.
Tym absolutne nespochybnujem tu napisane, len proste mi to prislo ako fakt na zamyslenie v zmysle objektivity.
Mne tiez trha mimikou ked vidim niekde uprostre lesov VF obrovsku haciendu a pred nou povedzme bezstarostnu "modelku" majitela tejto uzasne zasadenej stavby kupajucu sa a uzivajucu si tie vsetky vydobytky tejto doby, ktora sa len s povysenenckym usmevom pozrie na okoloiduceho cloveka s baglom na chrbte a mozno Tilakmi na sebe :D(tato cast je pre bacaardiho).
Vela veci co boli napisane vyznievaju logicky, no urcite treba nechat vyjadrit aj druhu stranu.
Tie holoruby, zdveastovane zvaznice, priblizovacie linky, monokulturne porasty, ktore maju navyse casto vyrazne obmedzenu vekovu diverzitu... asi malokoho z nas nechaju bez povsimnutia a bez vrasok.

Bean

That"s the question.
Mna poslednu dobu irituje jedna vec a sice, lesnicky skanzen vo Vydrove. Z jeho nedavnej navstevy som si priniesol velmi zmiesane pocity. Bolo tam naozaj pekne, ale nemozem si odpustit dojem, ze je to velmi ucinny nastroj, ktorym si Lesy prihrievaju polievocku a predstieraju sirokej verejnosti, ako su environmentalne citiaci, ako vsetko robia spravne, s maximalnou citlivostou pre les, ako sa snazia zanechat v lese co najmensie stopy, ako je im ochrana prirody pre buduce generacie (to ma dostalo!) prednejsia pred ziskom z dreva, atd. atd. Toto vsetko si mozte precitat na nespocetnych informacnych tabuliach. Bezni smrtelnici (napr. rodiny s detmi, zahranicni turisti) nemaju ziadnu sancu spoznat, ze by to mohlo byt v skutocnosti v okolitych lesoch aj trochu inak a odchadzaju s dobrym pocitom, ako je vsetko v poriadku a nase lesy su v tych najlepsich rukach. Vlado 2, neviem o tom, ze by druha strana (ochranari) mala na Slovensku takyto priestor pre prezentaciu!

Honza286

Velmi zajímavý článek, s mnohým nelze než souhlasit (například jakási nesmyslnost udělování pokud turistům, kteří šlápnou mimo chodník, když jiní jezdí beztrestně po NP traktorem apod.). Na západě totiž platí, že buď tam může každý nebo nikdo, ovšem na Slovensku a v Čechách je zvláštní kategorie, která může jít tam, kam "normální" lidi nemůžou.

Bacaardi

kompetentni si ho precitaju podla mna tak ci tak. alebo otazka je, kto je kompetentny..

Bean
Kolko hlasov musi ziskat clanok, aby si ho precitali aj kompetentni? (

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum