Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka František Majerský (KDH) hovorí, že rysa nebude možné ľahšie strieľať, lebo nespôsobuje škody

František Majerský (KDH) hovorí, že rysa nebude možné ľahšie strieľať, lebo nespôsobuje škody. Nie je to pravda, podľa Štátnej ochrany prírody spôsobuje každoročne rys škody priemerne za 2000 eur, ide o údaj za posledné tri roky. Štát ich prepláca, keďže ide o chráneného živočícha.

„Videli ste niekedy, že by rys ohrozil človeka alebo spôsobil hospodárske škody? Ja teda nie. Dajme raz a navždy za tým bodku. Rysov nikto strieľať nebude,“ povedal poslanec Majerský.

Rys bežne strhne srnku či jelenicu. Hoci ide o jeho bežnú potravu, slovenská legislatíva to definuje ako škodu na poľovnej raticovej zveri, ktorú následne štát preplatí poľovnému združeniu.

Majerský vo videu opakuje tvrdenie hnutia, že jednoduchšie strieľanie vlkov a rysov bude možné len vtedy, ak dôjde k ohrozeniu zdravia občanov alebo k veľkým hospodárskym škodám. Návrh zákona však hovorí len o škode, nie o veľkej hospodárskej škode. Už jedna strhnutá srna je škoda.

Ak teda z fotopasce alebo stôp bude jasné, že škodu spôsobil rys, podľa aktuálne prerokúvanej novely zákonov o civilnej ochrane a ochrane prírody bude možné vyhlásiť mimoriadnu situáciu a tak pomerne rýchlo získať výnimku na odstrel rysa.

Čo hovorí text novely: Nežiaduci výskyt veľkej šelmy je situácia, ktorá je vyhodnotená na základe analýzy územia ako stav, ktorý predstavuje riziko ohrozenia života a zdravia ľudí a vznik škody na majetku ľudí v súvislosti s týmto výskytom na území, na ktorom je vyhlásená mimoriadna situácia.

Prečo píšu len o škode: KDH nechce v novele zákona špecifikovať výšku škody, ktorú šelma bude musieť spôsobiť. Zákon podľa poslanca Mariána Čaučíka „určuje určitý rámec a nie je dobré, keď je príliš detailný, pretože je písaný na niekoľko rokov dopredu. Výšku škody by mali určovať vykonávacie predpisy a usmernenia pre krízové štáby.“

Novinky