Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Horská služba ukončila vydávanie lavínových správ

Stredisko lavínovej prevencie ukončilo k 1. máju vydávanie pravidelných lavínových správ. Aktualizácie pribudnú iba v prípade výrazného zhoršenia podmienok.

Ikonky informujúce o aktuálnom stupni lavínového nebezpečenstva na webstránke Horskej záchrannej služby sa však aktualizujú.

"Potenciálny pád lavíny sa aktuálne týka už len horolezcov," hovorí riaditeľ Strediska lavínovej prevencie Filip Kyzek. Skialpinistická sezóna vo všetkých pohoriach je ukončená. Turistické trasy v najvyšších horských polohách sú sezónne uzatvorené do 14. júna. Výstup po horské chaty je bezpečný.

V závere sezóny bude typickým lavínovým problémom oťažievajúci mokrý topiaci sa sneh. Možno očakávať výskyt samovoľných splazov a malých lavín z veľmi strmých svahov.

V Tatrách a Nízkych Tatrách je súvislá snehová pokrývka od hornej hranice lesa. Sneh je zväčša premenený na firn, voľný prachový sneh sa ešte vyskytuje v strmých tienistých expozíciách. V Malej a Veľkej Fatre je už len nesúvislá snehová pokrývka.

Tendencia lavínového nebezpečenstva je v priebehu dňa zvyčajne stúpajúca.

Novinky

Novinka

Opatrenia na ochranu prírody podľa vedcov fungujú. V prvej štúdii svojho druhu skúmali stovky opatrení v rôznych častiach sveta, niektoré už z konca 19. storočia. V dvoch tretinách prípadov mali pozitívny dopad. Niekedy zo snahy o ochranu istých druhov profitovali iné, pôvodne nezamýšľané. (bbc)

Novinka

Uzávera cyklotrasy Jurava – Od pondelka 29. 4. 2024 bude opäť uzatvorená cyklotrasa Jurava medzi Seneckou cestou a mostom Vajnory. Dôvodom sú stavebné práce ponad cyklotrasu, ide o montáž prefabrikovaných nosníkov.