Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Výstraha: Nespoliehajte sa na pramene a potoky

Mnohé pramene a potoky, aj tie výdatnejšie, sú aktuálne bez vody. Nespoliehajte sa na ne ako na zdroj vody počas túry.

Hraškova studničkaIlustračné foto: Vladimír Beihoffner / Hraškova studnička

Zlá situácia je napríklad v Malých Karpatoch, kde vyschla aj riečka Vydrica. Rovnako Strážovské vrchy, množstvo studničiek tu vysychá pravidelne. Suché sú aj viaceré potoky v Štiavnických vrchoch. Nedostatok vody je aj v tatranských dolinách, kde sa dávnejšie roztopil snehu, napr. v Monkovej dolina zo Ždiaru.

Odporúčame zobrať si dostatok vlastnej vody.

Plánujte si radšej kratšie túry v lesoch a hlbokých dolinách než na otvorených hrebeňoch či planinách. Dobré sú lokality, kde sa nachádzajú horské chaty.

Prečítajte si tiež

Výrazné až extrémne pôdne sucho je na viac ako polovici Slovenska. Najhoršie meteorologické sucho je na hornom a dolnom Zemplíne. Zrážkový deficit je tam viac ako mínus 100 mm, tvrdí Lívia Labudová zo SHMÚ.

Novinky

Novinka

Opatrenia na ochranu prírody podľa vedcov fungujú. V prvej štúdii svojho druhu skúmali stovky opatrení v rôznych častiach sveta, niektoré už z konca 19. storočia. V dvoch tretinách prípadov mali pozitívny dopad. Niekedy zo snahy o ochranu istých druhov profitovali iné, pôvodne nezamýšľané. (bbc)

Novinka

Uzávera cyklotrasy Jurava – Od pondelka 29. 4. 2024 bude opäť uzatvorená cyklotrasa Jurava medzi Seneckou cestou a mostom Vajnory. Dôvodom sú stavebné práce ponad cyklotrasu, ide o montáž prefabrikovaných nosníkov.