Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Stretnutie priaznivcov Klubu slovenských turistov

Na hrade Červený Kameň v Malých Karpatoch na obcou Častá sa v dňoch 16. až 18. 9. uskutoční 13. stretnutie priaznivcov Klubu slovenských turistov.

Hrad Červený Kameň Foto – Klub slovenských turistov

Program

Piatok 16. 9. 2022

12:00 - 19:00 – príchod účastníkov stretnutia,
14:00 - 19:00 – individuálne prehliadky areálu Hradu Červený Kameň, okolité vyhliadky, výnimočnosti stavby hradu, Kalvária, Červené a Sivé bane.

Účastníci po príchode a ubytovaní môžu využiť zaujímavé prehliadky či už klasických expozícií Múzea Červený Kameň a výnimočností v stavbe renesančnej pevnosti. K tomu môžu patriť napríklad prehliadka konštrukcií krovu strechy hradného paláca alebo naopak podzemia hradu, ktoré vôbec nie je pod zemou.

Blízke okolie rozsahlieho areálu ponúka napríklad Vyhliadku na Pílu pri tzv. Jánošíkovom skoku, náučný chodník cez Kalváriu okolo rodinnej pohrebnej kaplnky smeromk ťažobným miestam - Sivé a Červené Bane

Sobota 17. 9. 2022

Turistické vychádzky

  1. Cez vyhliadky naspäť na hrad (8 km / 600 m) – Sprievodca z KST Častá Vás povedie blízkym okolím hradu cez vrchol Veľkého Vápenného, zostupom do Suchej doliny a prechodom okolo zariadenia NRSR Papiernička na vrchol Kukly. Zostúpite na Pílu okolo vínnej pivnice a po jemnom občerstvení vystúpite naspäť na Hrad Červený Kameň. Trasa je mierne náročná, sú tam však prevýšenia a ponúka neobvyklé pohľady na dominantu podujatia.

  2. Geldek - vrch nielen tajomných stromov (13 km / 900 m) – Náročnejšou vychádzkou so sprievodcom sa postupným stúpaním dostanete na vrchol Geldeku, niekde udávaného aj ako Jelenec. Tento dvojvrchol má oficiálnu kótu na tzv. Ompitálskom (Doľany) Kelteku a rozsiahla lúka so solitérmi zvetralých bukov a hrabov tvorí Častovský Keltek. Už z tohoto popisu vidíte, že tam nie je niečo v poriadku a náš sprievodca to ešte môže spestriť zaručene pravým výkladom.

Vytrvalostný beh

  • Mraznické chodníčky – Tradičné atletické krosové podujatie pre všetky kategórie. Súčasťou budú ukážky plnenia disciplín Turistického orientačnéhobehu-orientácia mapy, azimuty, plazenie, hod na cieľ. Účastníci Stretnutia si môžu nezáväzne tieto disciplíny, v ktorých máme v našom klube Majstrov SR, aj vyskúšať.

Slávnostný program začína o 15:00 hod.

  • Odovzdanie štafety organizátorovi Stretnutia priaznivcov KST
  • Občerstvenie pre účastníkov - posedenie, hudba a turistické debaty pri guláši degustácia miestnych vín

Nedeľa 18. 9. 2022

Individuálne vychádzky do okolitej prírody – možnosť dohody so sprievodcami na konkrétnych trasách alebo lokalitách v obci (oberačkové obdobie).

Odporúčame (vlastná doprava):

  • Jaskyňa Driny
  • Smolenický zámok
  • Budmerický kaštieľ

Prihlásenie

Na stretnutie sa treba prihlásiť do 16. 9. emailom na adrese porkertmarian@gmail.com alebo telefonicky na čísle 0907 795 388.

Kontakty

  • Organizátor – Klub slovenských turistov, Sekcia pešej turistiky
  • V spolupráci – KST Región Malé Karpaty a KST Častá
  • Vedúci podujatia – Marián Porkert, predseda KST Častá: porkertmarian@gmail.com

Zdroj: Klub slovenských turistov, Sekcia pešej turistiky

Novinky

Novinka

Opatrenia na ochranu prírody podľa vedcov fungujú. V prvej štúdii svojho druhu skúmali stovky opatrení v rôznych častiach sveta, niektoré už z konca 19. storočia. V dvoch tretinách prípadov mali pozitívny dopad. Niekedy zo snahy o ochranu istých druhov profitovali iné, pôvodne nezamýšľané. (bbc)

Novinka

Uzávera cyklotrasy Jurava – Od pondelka 29. 4. 2024 bude opäť uzatvorená cyklotrasa Jurava medzi Seneckou cestou a mostom Vajnory. Dôvodom sú stavebné práce ponad cyklotrasu, ide o montáž prefabrikovaných nosníkov.