Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Andrejcová bude v sobotu bez služby a občerstvenia

Chatár bude na Andrejcovej až v nedeľu, keďže v piatok sa mu tam nepodarilo dostať pre nepriaznivé poveternostné podmienky. V sobotu preto nerátajte s teplom a občerstvením.

Útulňa Andrejcová. Foto – Horské spoločenstvo
Útulňa Andrejcová. Foto – Horské spoločenstvo

⚠️ V SOBOTU NECHOĎTE NA HORY ⚠️

Na sobotu 4. februára vydal SHMÚ všetky možné výstrahy. Za zmienku stojí, že rýchlosť vetra neklesne v sobotu na hrebeňoch hôr pod 75 km/h a v nárazoch sa priblíži k 200 km/h! Okrem toho sa má poriadne ochladiť až niekde k -15 °C.

Utúlňa Andrejcová bude v sobotu bez chatára, ktorý sa bez lyží hore v piatok nedostal. (Lyže boli pravdepodobne odcudzené minulý víkend z chodníka, kde som si ich odložil). Útulňa je však otvorená nonstop.

V nedeľu sa má zlepšiť počasie a už hore budeme.

Stav chodníkov

Za posledné dni napadlo v nadmorskej výške 1500 m minimálne 40 cm, vietor sa s tým nemaznal a pridal už aj tak veľkým závejov a dunám na veľkosti, v sobotu sa očakáva mega vyvrcholenie jeho predstavenia.

Keď sa počasie zlepší a pohyb v horách nebude natoľko nebezpečný ako tieto dni vedzte, že na pešo sa nikde nedostanete, max do nadmorskej výšky 1200 m, aj to s problémami. Ak budete chcieť výjsť na Andrejcovú alebo Kráľovú Hoľu v nedeľu alebo po víkende, musíte mať skialpy alebo snežnice.

Z Kráľovej holi na Andrejcovú

Za pekného počasia sa ku nám z holi dostanete na lyžiach alebo snežniciach, hoci nie sú ideálne zimné podmienky na prechod hrebeňom. Vždy sa však spýtajte, či to stojí za to a aké riziko to prináša.

Vedzte, že aj keď je etapa najkratšia zo všetkých (ŠUMIAC-KH 6 km, KH-Andrejcová 10 km) treba si na to privstať a riadne sa pripraviť. Orientáciu na hrebeni zlepšuje zimné tyčovanie, ktoré však končí pod Bartkovou pri vstupe do lesa. Bez stopy, pekného počasia či GPS tu viete zablúdiť a úsek dlhý asi 600 m vám môže skomplikovať túru.

Presne toto sa stalo minulý víkend 4 turistom na snežniciach, ktorí sa 2 hodiny točili dookola a nevedeli zísť do Ždiarskeho sedla odkiaľ to na Andrejcovú už nie je ďaleko. Na útulňu prišli nakoniec o 11-tej v noci.

Odporúčam stiahnuť si do mobilu offline mapy a mať nabytý telefón.

⚠️ Hrebeňovke dajte pokoj ⚠️

Píšú a volajú nám ľudia, že chcú absolvovať hrebeň Nízkych Tatier. Ideálne celý, prípadne aspoň z Čertovice na východ a nám dochádza energia vysvetľovať každému, prečo to nie je teraz vôbec dobrý nápad.

Prečo to nie je teda dobrý nápad?

  • je obrovské množstvo čerstvého snehu,
  • problematická orientácia v úsekoch bez tyčového značenia,
  • dlhé denné etapy (viac ako 20km),
  • krátke dni,
  • komplikovaná prvá pomoc (náročný zostup do dediny, prístup HZS v prípade neletových podmienok pre VZZS)

🎿 Kedy sa chodí zimná hrebeňovka 🎿

  • keď sú dobré podmienky na skialp alebo snežnice,
  • keď sneh aspoň trochu sadne,
  • keď sú dlhšie dni,
  • keď je dobré počasie,
  • keď nie je lavínové nebezpečenstvo,
  • keď mám aj podmienky aj kondičku a neprídem na chatu o polnoci,
  • keď nemám 25 kg batoh, ani 20, ani 18,
  • keď vyhodnotím všetky riziká a správam sa ku sebe aj ostatným zodpovedne,
  • zvyčajne najskôr od polovice februára, ideálne v jarných mesiacoch marec - apríl.

Hory Vám neutečú, nechcite sa podieľať na ich tragických štatistikách.

Posledná rada

Vypestujte si elementárnych návyk pozrieť sa pred túrou na predpoveď počasia. Pretože ako sa hovorí, nie je zle oblečený turista, len zlé počasie.

Marek

PS: Bežkárske trate na Čertovici sa budú upravovať najskôr v nedeľu nadránom keď sa upokojí vietor. V sobotu sa bežkovať na Čertovicu určite nechoďte. Využite nižšie položené bežkárske areáli.

Novinky