Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Hámor sa pokúsi o prvovýstup na Kangbačen južnou stenou

Horolezec Peter Hámor sa pokúsi o prvovýstup na Kangbačen južnou stenou. Ide o 7902 metrov vysokú horu, ktorá sa nachádza v oblasti Kančendžongy v nepálskych Himalájach.

Peter Hámor na vrchole Makalu. Foto - archív P. H.
Peter Hámor na vrchole Makalu. Foto - archív P. H.

Slovenský horolezec Peter Hámor onedlho odlieta na ďalšiu expedíciu. Po minuloročnom úspešnom prvovýstupe západnou stenou najjužnejšej sedemtisícovky Himalájí Kabru South, vyráža opäť do východnej časti nepálskych Himalájí. Tentoraz je jeho hlavným cieľom pokus o prvovýstup doposiaľ neprelezenou južnou stenou najzápadnejšieho z piatich vrcholov tretej najvyššej hory sveta Kančendžongy, 7902 metrov vysokej hory Kangbačen. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii pred odchodom na expedíciu.

Do tejto skalno-ľadovej bariéry sa doposiaľ odvážili vstúpiť iba Nives Meroi a Romano Benet, ktorí sa v roku 2019 dostali do výšky 6300 metrov. "Stena je plná visutých ľadovcov, na ktorých sú také ľadovcové veže, a tým pádom je to veľmi nebezpečné v súvislosti s lavínami. Preto tam ideme skôr, aby sme tú stenu spoznali a vedeli, kde je to najznebezpečenejšie a podľa toho vyberieme výstupovú trasu. Nie vždy ideme cestou najmenšieho odporu, často ideme strmšími, skalnatými a technicky náročnejšími pasážami, pretože je to bezpečnejšie," priblížil Hámor. Keď sa horolezcom podarí dostať do výšky 7500 metrov, pred nimi je ešte štvorkilometrový hrebeň. Celkovo tam strávia dve až tri noci od 7500 do 7900 metrov nad morom. "To je tiež vec, na ktorú sa treba pripraviť. Hlavná naša činnosť tam bude variť vodu, ktorá je mimoriadne dôležitá pre organizmus, každý z nás potrebujeme vypiť tri litre vody. Navariť desať litrov zo snehu je robota aj na celú noc," zdôraznil slovenský horolezec.

Samotnému výstupu na Kangbačen budú predchádzať aklimatizačné výstupy na viacero 5000 a 6000 metrov vysokých vrcholov v regióne. Všetky budú vedené ľahkým štýlom, bez pomoci výškových nosičov a použitia umelého kyslíka. Na expedícii podobne ako vlani budú Hámorovými spolulezcami himalájisti Nives Meroi a Romano Benet. Tí majú rovnako ako Hámor na svojom konte okrem iných kvalitných výstupov a prvovýstupov aj Korunu Himalájí - výstupy na všetkých 16 osemtisícoviek.

Trojica na expedíciu odchádza vo štvrtok (14. 3.), po mesiaci aklimatizácie je v pláne príprava na samotný výstup. Pokus o prelezenie južnej steny Kangbačenu a návrat do základného tábora plánujú horolezci v termíne od 1. do 25. mája.

Na prvej expedícii v Himalájach bol Hámor v roku 1996, keď sa pokúsil neúspešne zdolať vrchol Lhotse.

(tasr)

Novinky

Novinka

Opatrenia na ochranu prírody podľa vedcov fungujú. V prvej štúdii svojho druhu skúmali stovky opatrení v rôznych častiach sveta, niektoré už z konca 19. storočia. V dvoch tretinách prípadov mali pozitívny dopad. Niekedy zo snahy o ochranu istých druhov profitovali iné, pôvodne nezamýšľané. (bbc)

Novinka

Uzávera cyklotrasy Jurava – Od pondelka 29. 4. 2024 bude opäť uzatvorená cyklotrasa Jurava medzi Seneckou cestou a mostom Vajnory. Dôvodom sú stavebné práce ponad cyklotrasu, ide o montáž prefabrikovaných nosníkov.