Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka V Slovenskom raji sa zvýši vstupné

V Slovenskom raji zvýšia vstupné do roklín, najviac zaplatíte za vstup do Suchej Belej. Po novom bude súčasťou poplatku aj poistenie zásahu Horskej záchrannej služby a úrazové poistenie. Nové ceny platia od 1. apríla.

Platobná stanica v Podlesku, ktorý je východiskom pre roklinu Suchá Belá. Foto – Ľubomír Mäkký
Platobná stanica v Podlesku, ktorý je východiskom pre roklinu Suchá Belá. Foto – Ľubomír Mäkký

"Po novom bude stáť vstup [do roklín Slovenského raja] pre dospelú osobu tri eurá, pre deti do 15 rokov a seniorov to budú dve eurá, deti do šesť rokov to majú zdarma. V tomto poplatku bude po novom úrazové poistenie aj poistenie pre zásah Horskej záchrannej služby," informoval TASR starosta Hrabušíc Marcel Kacvinský s tým, že nové ceny platia od 1. apríla.

Vstup do Suchej Belej bude ešte o čosi drahší, dospelí po novom zaplatia štyri eurá, na základe lístka však môžu ísť do všetkých roklín. Cieľom je odľahčiť najvyťaženejšiu roklinu od náporu turistov a zabezpečiť ich rozptyl aj do iných častí národného parku. Ubytovaní návštevníci, ktorí zaplatia daň za prenocovanie v obci Hrabušice, budú od poplatku oslobodení.

Doterajšia cena platná od roku 2012 bola 1,50 eur pre dospelú osobu a 0,50 pre deti a seniorov. Vstupné vyberajú obce, ktorých kataster zasahuje do národného parku. Okrem Hrabušíc sú to Smižany, Letanovce a Spišské Tomášovce. Samosprávy z nich financujú údržbu technických zariadení.

Starosta Kvačinský objasnil, že nedávna výmena technických zariadení v roklinách Suchá Belá a Malý Kyseľ stála 20 tisíc eur, pričom len samotné navážanie materiálu vrtuľníkom stálo 10 tisíc eur a práce sú drahé, lebo ich často môžu vykonávať len špecialisti.

(tasr, hiking)

Novinky

Novinka

Opatrenia na ochranu prírody podľa vedcov fungujú. V prvej štúdii svojho druhu skúmali stovky opatrení v rôznych častiach sveta, niektoré už z konca 19. storočia. V dvoch tretinách prípadov mali pozitívny dopad. Niekedy zo snahy o ochranu istých druhov profitovali iné, pôvodne nezamýšľané. (bbc)

Novinka

Uzávera cyklotrasy Jurava – Od pondelka 29. 4. 2024 bude opäť uzatvorená cyklotrasa Jurava medzi Seneckou cestou a mostom Vajnory. Dôvodom sú stavebné práce ponad cyklotrasu, ide o montáž prefabrikovaných nosníkov.