Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Červený rybník. Foto – Soňa Mäkká
Červený rybník. Foto – Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Víkend s dažďom, v Tatrách končí skialpová sezóna

Víkend bude opäť s dažďom, nemá však pršať trvalo a bude sa dať vybrať na kratšie túry. Do tipov sme zaradili Červený rybník na Záhorí, kadiaľ kedysi viedla lesná železnička, aj Senianske rybníky na Zemplíne, ktoré sú známou ornitologickou lokalitou. V sobotu končí skialpinistická sezóna v Tatranskom národnom parku.

Aktuality

  • Modrý turistický chodník Baránok - Alpinka je nepriechodný, dôvodom sú vývraty a polomy stromov. Informujú o tom Mestské lesy Košice. (tasr)

  • Obidve turisticky značené trasy (červená aj zelená) z Telgártu na Kráľovu hoľu sú podľa Správy Národného parku Nízke Tatry opäť priechodné. (tasr)

  • V sobotu 15. apríla končí skialpinistická sezóna v Tatranskom národnom parku.

  • Od soboty 15. apríla je uzatvorená Ferrata HZS na Martinské hole. Sezónne uzatvorené sú tak všetky slovenské ferraty.

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Lesy na Záhorí nie sú len plantáže borovicového dreva. V CHKO Záhorie sa dajú nájsť rôzne pekné zákutia. My sme sa vybrali k Červenému rybníku neďaleko Studienky. Naša trasa viedla popri dobre viditeľných zvyškoch lesnej železničky z prvej polovice 20. storočia. Zastavíme sa aj pri komíne bývalého liehovaru.

Ďalšie tipy

  • Zemplín: Senianske rybníky sú najvýznamnejšou ornitologickou lokalitou u nás. Možno tu vidieť nielen vtáky, ktoré na Slovensku hniezdia, ale aj exotickejšie druhy, ktoré sa u nás iba zastavia. Martin Knor si chcel pozrieť nielen rybníky, ale aj okolie, a tak si naplánoval trasu z Michaloviec do Stretavy.
    Senianske rybníky

  • Pieniny: Lukáš Varšík sa vybral na výrazné bradlo Watrisko v poľskej časti Pienin. Trasa viedla zo Stráňanského sedla cez vyšiel aj na Vysoké skalky, najvyšší vrch Pienin, na Watrisko a popod impozantné bradlo Mindalová. Z Vysokých skaliek aj Watriska sú nádherné výhľady.
    Okruh na Watrisko zo Stráňanského sedla

  • Biele Karpaty: Vladimír Mikuš absolvoval túru Náučným chodníkom Mikušovské bradlá. Na trase je viacero pekných skalnatých lokalít a vyhliadok. Ide o ideálny výlet v jarnom období, pretože v okolitej krajine je veľa zakvitnutých ovocných stromov.
    Kuzmice – Veľký Milič – Nižná Myšľa

Tipy na túru s deťmi

Martina Haratíková prešla so synom atraktívny a populárny okruh Súľovskými skalami, ktorý je sčasti aj náučným chodníkom. Trasa vedie cez zlepencové skalné mesto, zrúcaninu Súľovského hrad a mnohé skalné vyhliadky. Uvidíte aj skalnú bránu Gotické okno a Obrovskú bránu. Časť trasy je zaistená umelými pomôckami, nie je to však príliš exponované.

  • Malé Karpaty: Nenáročný okruh na zrúcaninu hradu Biely kameň nad Svätým Jurom. Túru začíname v časti Neštich za nápadným kostolom svätého Juraja. Kostol je zaujímavý tým, že nemá vežu, ale samostatne stojacu zvonicu. Hrad Biely kameň bol v prevádzke od roku 1270 do tureckého plienenia v roku 1663, ktoré sa mu stalo osudným. Veľa z neho neostalo, ale je očistený od náletových drevín a určite stojí za návštevu. Pokračujeme lesom a opustenými vinicami s doprovodom ďalších náučných tabúľ na peknú vyhliadku na Svätý Jur.
    Svätojurský náučný chodník s deťmi

Z fotogalérie

Krokusy
Krokusy – Foto: Galéria / brigita

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele aj búrky. Vo vysokých polohách sneženie. Najvyššia denná teplota 10 až 15 st., na strednom Slovensku ojedinele aj chladnejšie.

V nedeľu polooblačno až oblačno, prechodne až zamračené. Miestami dážď alebo prehánky, vo vysokých polohách sneženie. Najvyššia denná teplota 13 až 18 st., na Orave a pod Tatrami ojedinele okolo 11 st.

Aktuálne podmienky

V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier platí pre polohy nad 1800 m n.m. 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Vo Fatrách a Nízkych Tatrách doobeda pretrváva 1. stupeň. Vplyvom vysokých teplôt a dažďa je hlavným lavínovým problémom mokrý sneh.

HZS odporúča mať vo všetkých pohoriach vo svojej pôsobnosti vo výbave turistické mačky a cepín.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké Tatry
HZS dôrazne neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník.

Veľká Fatra
Zimné tyčové značenie v oblasti Suchého Vrchu vo Veľkej Fatre je zmenené, peším turistom HZS odporúča prechod letnou trasou. Od Krížnej po Suchý Vrch je polámané zimné tyčové značenie.

Malá Fatra
Úsek chodníka Suchý - sedlo Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Chodník prechádza lavínovým terénom a pri zníženej viditeľnosti je náročný na orientáciu. HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo. Od 01.03.2023 do 15.06.2023 platí uzávera z dôvodu ochrany prírody a to na týchto chodníkoch: Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka) Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka) Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata HZS vedúca na Martinské hole je nebezpečná, hrozí prepadnutie do potoka.

Západné Tatry a Chočské vrchy
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline. Hrebeň Západných Tatier je miestami sfúkaný do ľadového podkladu.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj
HZS upozorňuje turistov na spadnutý strom v Sokolej doline na prvom mostíku na závojovom vodopáde, prechod cezeň je náročný, zvýšte tam preto opatrnosť. V roklinách je zvýšený stav vody, zvyšky snehu a ľadu.

Pieniny
Od 3. apríla do 30. júna 2023 je z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prác úplne uzatvorená cesta v Prielome Dunajca. Rovnako bude uzatvorená aj žltá turistická trasa v úseku Targov – Huta.
Viac tu.

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš