Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto Lenka Rusnáková
Foto Lenka Rusnáková Zatvoriť

Basecamp Na Liptovský hrad s deťmi či bicyklom cez priechod Veľký Šturec

Na najbližší prázdninový víkend sme pre vás vybrali pestrú paletu peších aj cyklo výletov z celého Slovenska. Cyklisticky vďačný je horský priechod Veľký Šturec, kadiaľ sa cestovalo z Horehronia na Liptov, než otvorili Donovaly. S deťmi poďte na najvyššie položený hrad na Slovensku a počasie bude priať aj priechodu cez relatívne novú ferratu cez Priečne sedlo vo Vysokých Tatrách.

Aktuálne

  • Tatranský národný park v spolupráci s pozemkovým spoločenstvom z Liptovskej Kokavy a dobrovoľníkmi postavil nové mostíky na Tatranskej magistrále medzi Rázcestím pod Bystrou a Podbanským – jeden ponad Surový potok, ďalší cez potok Landrovec.
  • Od 10. júla bude zatvorená časť Orlej prte na úseku Skrajny Granat - Przełęcz Krzyżne (v oboch smeroch) a od 13. júla zatvorený úsek Przełęcz Zawrat - Świnica. Dôvodom je oprava a rekonštrukcia trasy.
  • Správa Pieninského národného parku otvorila turistickú trasu cez Prielom Dunajca. Upozorňuje, že chodník je určený iba peším turistom a cyklistom. Pohyb na kolobežkách a kolieskových korčuliach nie je z dôvodu bezpečnosti návštevníkov povolený. Rekonštrukčné práce budú prebiehať naďalej aj počas prevádzky až do 31. augusta 2023, v teréne preto treba rátať s obmedzeniami.

Tip na túru

Klub slovenských turistov postavil vo Vysokých Tatrách prvú zaistenú cestu. Pôvodný zámer postaviť ju na Predné Solisko nevyšiel a nová via ferrata vedie do Priečneho sedla ako alternatíva k tradičným reťaziam. Naša autorka Lenka Rusnáková, ktorá žiaľ nečakane zomrela, opisuje túto čerstvú cestu do Priečneho sedla.

Ďalšie tipy

  • Levočské vrchy a Branisko: Henrich Tomáš prešiel ze jeden deň 75 kilometrov po zaujímavostiach v Levočských vrchoch, pohorí Bachureň a v Hornádskej kotline. Trasu Hermanovce – Nižný Slavkov – Levoča – Spišská Nová Ves doplnil o zachádzkou k rozhľadni nad Odoricou či do centra Levoče a s prídavkom ku kaplnke v Schuherlochu.
    Hermanovce – Spišská Nová Ves alebo 75/17

  • Biele Karpaty: Juraj Škoda prešiel trasu z Vlčieho Vrchu cez Žítkovu priehradu na českej strane až na Javorník s cieľom v Hornom Srní. Veľká časť trasy vedie po hraniciach s Českou republikou a sú tu aj veľmi zaujímavé miesta, dozviete sa viac aj o leteckej bitke medzi americkými bombardérmi a nemeckú Luftwaffe nad Bielymi Karpatami.
    Biele Karpaty - okolie Javorníka

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru s deťmi

Liptovský hrad je najvyššie položený hrad na Slovensku. Jeho výhodou z hľadiska obrany bola ťažká dostupnosť. Z južnej a západnej strany bol hrad chránený strmými svahmi, severnú a východnú časť chránilo súvislé skalné bralo Sestrče. Môžete si sem urobiť pekný okruh z obce Kalameny, kde sa dá na záver túry osviežiť v termálnom jazierku.

Ďalší tip

  • Kysuce: Objavom leta 2022 bola pre Janu Bílešovú Rycierova hora v Kysuckých Beskydách. Svojou výškou je iba o 10 metrov nižší ako populárna Veľká Rača. Odmenou za námahu boli skvelé čučoriedky, krásna príroda a pekné výhľady, chata a chutné lievance.

Z Vychylovky na Rycierovu horu s deťmi

Tip na cyklotúru

Cyklistický tip od Jany Bílešovej do Klubinskej doliny v Kysuckých Beskydoch. Túra vedie z Klubiny popri Klubinskom potoku pod Veľkú Raču a späť, je vhodná aj pre deti. Bicyklovanie cez dolinu môžete spojiť s časťou známej Bystrickej cyklotrasy.

Ďalší tip

  • Rôzne: Za týmto netradičným geografickým názvom sa skrýva pestrá paleta geografických celkov, ktoré prešiel Miloš Hajdin v treťom zo série štyroch článkov o cyklistickom prechode z Duklianskeho priesmyku na hrad Devín, voľne inšpirovaným Cestou hrdinov SNP. V tejto časti prechádza z Dediniek do Turčianskych Teplíc, po trase je množstvo zaujímavostí a pekných pohľadov. Čaká vás prameň Hornádu, Kaďa - termálny prameň v Liptovskom Jáne aj jeden z najstarších priechodov medzi Horehroním a Liptovom Veľký Šturec.

Z Duklianskeho priesmyku na Devín na bicykloch 3

Z fotogalérie

Hiking stretnutie na Konczystom wierchu
Hiking stretnutie na Konczystom wierchu – Foto: Galéria / Tanka

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu jasno až polojasno, v noci prechodne oblačno. Teplo, na západe dusno. Najvyššia denná teplota 29 až 34, na Orave a pod Tatrami miestami okolo 27 st. stupňov.

V nedeľu bude vrcholiť prílev teplého vzduchu. Bude prevažne jasno. Popoludní miestami zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky, výnimočne búrky. Veľmi teplo, lokálne dusno. Najvyššia denná teplota 29 až 35 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry

HZS upozorňuje, že vo vysokých polohách je častý výskyt súvislých snehových polí. Zrána a v miestach v tieni sú tieto polia zmrznuté a nebezpečné, je potrebné vziať si mačky a cepín.

Jamnícka dolina je horšie priechodná. Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Aktuálne sezónne uzávery

Národný park Malá Fatra

Sezónna uzávera do 15. augusta:

  • Sedlo Podžiar - Boboty - Tiesňavy.

Najnovšie