Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto - Soňa Mäkká
Foto - Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp S deťmi na veľkofatranské Sidorovo, na bicykli popod Tatry do Ždiaru či za pastierskymi obydliami na Kysuce

V sobotu alebo nedeľu sa môžete vybrať na najvyššiu horu Kremnických vrchov Flochovú, kde nájdete dvojkilometrovú plošinu porastenú lesom pripomínajúcim severskú tajgu. Zaujímavé miesto na výlet sú Brýzgalky v Kysuckých Beskydách neďaleko poľských hraníc, kde stoja cholvarky, živá pamiatka na časy, keď sa tu pásol a choval dobytok a ovce. Veľmi vďačná jesenná túra pre deti rôznej vekovej kategórie vedie na lúky a výhľady do oblasti brala Haliny a vrchola Sidorovo neďaleko Malinô Brda pri Ružomberku.

Aktuálne

Tip na túru

Danka Tomášiková vybrala sedem tipov na túry na Flochovú, ktoré vás prevedú lesom pripomínajúcim severskú tajgu. Flochová je najvyššia hora Kremnických vrchov neďaleko Banskej Bystrice. Patrila k našim najväčším vulkánom, dnes je na vrchole dvojkilometrová plošina. Málo priepustné sopečné podložie zadržiava dostatok vody, čo vytvorilo živnú pôdu pre rôzne machy a netypické dreviny. Vyskytuje sa tu aj chránený hlucháň hôrny.

Ďalšie tipy

  • Veľká Fatry: Gaderská dolina je dlhá čosi vyše sedem kilometrov, od parkoviska v obci Blatnica ňou vedie asfaltka. Na rázcestí, kde sa asfaltový povrch končí, pokračuje žltá značka ďalej vľavo, do turisticky prístupnej Dedošovej doliny. Vpravo je odbočka do doliny Selenec, hoci turisticky prístupná je tu len jej krátka úvodná časť po lesnej ceste, po tzv. Čertovu bránu. Ide o zaujímavý prírodný skalný úkaz, pozostávajúci z dvoch skalných brál, medzi ktorými sa tiesni úzka cesta. Lákadlom doliny je aj Blatnický hrad, ktorý bol postavený v druhej polovici 13. storočia.
    Hrad Blatnica a Gaderská dolina

  • Kysuce: Jana Bílešová navštívila Brýzgalky v Kysuckých Beskydách, neďaleko poľských hraníc. Na čistinke tu stojí sedem tzv. cholvarkov, ktoré sú živou pamiatkou na časy pastierov, keď sa tu pásol a choval dobytok a ovce. Vtedy slúžili ako pastierske obydlia, teraz najmä na rekreáciu. Ich výnimočnosť tkvie v tom, že sú v pôvodnom stave, stojace uprostred prírody, priamo na mieste, kde boli postavené, nejde o skanzen.
    Naša prvá návšteva Brýzgaliek

Tipy na túru s deťmi

Veľmi vďačná jesená túra pre deti rôznej vekovej kategórie. Začíname v Hrabove pri údolnej stanici kabínkovej lanovky na Malinô brdo. Ňou sa vyvezieme pod bralo Haliny, na ktoré sa oplatí vyjsť kvôli krásnym výhľadom. Potom klesáme po červenej značke asfaltkou na rozľahlé lúky, z ktorých sú tiež pekné výhľady. Menej zdatné družstvo môže odtiaľto pokračovať dole po modrej značke príjemným chodníkom, trénovanejší tím môže vyraziť cez vrchol Sidorova, kde je zmiešaný les, ktorý hrá jesennými farbami. Poteší vyhliadka na Vlkolínec, panorámu Nízkych Tatier a Západné aj Vysoké Tatry.

  • Biele Karpaty: Jitka Švarcová popísala niekoľko tipov pre rodičov s batoľaťom. Nájdete tu Veľký Lopeník s rozhľadňou, náučný chodník Moravské kopanice a kopec Machnáč.
    Víkend v Bielych Karpatoch s ročným drobcom

Tip na cyklotúru

Roman Matkovčík preskúmal čerstvo dokončenú cyklotrasu nad Cestou slobody v úseku Tatranská Lomnica - Tatranská Kotlina. Povrch trasy tvorí makadam, je na nej postavených šesť odpočívadiel. Roman výlet natiahol až do Ždiaru - Strednice, kde zatiaľ “Cesta okolo Tatier” končí.

  • Vtáčnik: Vtáčnik ponúka nielen veľa príležitostí na pešiu turistiku, ale aj na cyklovýlety. Jednu kratšiu bicyklovú túru vysoko pod hlavný hrebeň pohoria absolvoval Ján Roháč.
    Bicyklom k vodopádu na Pokutskom potoku

Vypočujte si

S enviro-reportérom Tomášom Grečkom z Denníka N hľadáme odpoveď na otázku, prečo by mali ísť voliť aj turisti a outdooroví nadšenci, ktorých politika nezaujíma.

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

zvlnenô nad Ploskou
zvlnenô nad Ploskou – Foto: Galéria / Andrea Grunská

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ spočiatku jasno až polojasno, postupne od západu oblačno až zamračené, na mnohých miestach prehánky alebo dážď. Neskôr popoludní na západe prechod k premenlivej oblačnosti. Najvyššia denná teplota bude 20 až 25, na severe a Horehroní okolo 18 stupňov.

V nedeľu bude prevažne polooblačno, ojedinele prehánky alebo dážď. Najvyššia denná teplota bude 18 až 23, na severe miestami okolo 16 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
V Prielome Dunajca počítajte s obmedzeniami súvisiacimi s rekonštrukciou cesty.

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata HZS na Martinské hole je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.10.

Vtáčnik
Žltá značka medzi rázcestiami Horný dom a Kláštorská skala je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.12.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Najnovšie