Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Červený domček, Lintavy. Foto – Soňa Mäkká
Červený domček, Lintavy. Foto – Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Vyberte sa na malokarpatskú Skalu, Lysec či s deťmi do Javorníkov

Na tento víkend sme medzi tipy na túry zaradili výhľadový veľkofatranský Lysec aj viacero kratších výletov na Kysuciach, na ktoré môžete vziať aj deti. Neopozeraná malokarpatská túra vedie popri Červenom domčeku na vrchol Skala v Malých Karpatoch. Veľmi atraktívny cieľ je aj Riaba skala v Poloninách.

Aktuálne

Tip na túru

Jedna z menej navštevovaných malokarpatských túr vás zavedie k ikonickému Červenému domčeku a rozľahlým lúkam na Lintavách a na vrchol Skala. Okruh začína a končí v Stupave. Pôjdete aj po trase bývalej lesnej železničky na Košarisko.

Ďalšie tipy

  • Vysoké Tatry: Nenáročná, no atraktívna jesenná túra vo Vysokých Tatrách od Daniely Mäkkej vhodná pre všetky vekové kategórie. Navštívite symbolický cintorín, obídete Popradské pleso a po Tatranskej magistrále prejdete na Štrbské Pleso. Túra je plná pestrofarebných výhľadov do Mengusovskej a Zlomiskovej doliny.
    Jesenné Popradské pleso a magistrálou na Štrbské Pleso

  • Poloniny: Na krajnom východe by nemuselo byť tak veterno, môžete sa teda vybrať na hrebeň Polonín od Runiny. Okruh popísal Marián Jaššo, je plný zaujímavých miest s množstvom nádherných panoramatických výhľadov, najmä z vyhliadky na Riabej skale a Ďurkovca. Pri ceste naspäť sa môžete zastaviť na pútnickom mieste Tri studničky.
    Ďurkovec a Riaba skala z Runiny

  • Veľká Fatra: "Prvýkrát som si veľkofatranský Lysec všimol až počas našej hrebeňovky, kedy pritiahol môj zrak z vrcholu Rakytova. Veľkolepá hora s lúčnymi úbočiami, ihneď som začal dolovať mapu a zisťovať jej totožnosť. Ako keď sa mladý nezadaný chlap stretne s neznámou kráskou a začne pátrať po jej telefónnom čísle či adrese," píše Pavol Timko o tomto zaujímavom kopci. Z vrcholu sú výhľady smerom na Šiprúň, Skalnú Alpu a v pozadí Západné Tatry, Rakytov, Čierny kameň a v diaľke hrebeň Nízkych Tatier od Ďumbiera po Prašivú.
    Lysec z Jasenskej doliny

Tipy na túru s deťmi

Andrea Morongová spísala viacero tipov na menšie výlety s deťmi v okolí Makova na Kysuciach. Nájdete tu rozhľadňu Čarták, roztrúsené osídlenie na lazoch, drevenú kaplnku na Kršlisku, osadu Gregušovci na hlavnom hrebeni, horské chaty, 500-ročný chránený brest u Papajovcov, Kulíškovu naučnú stezku na moravskej strane a rozhľadňu Miloňová.

  • Malé Karpaty: Hundsheimer Berg je najvyšší vrchol Hainburských vrchov, ktoré patria ešte do Malých Karpát. Tento okruh z obce Hundsheim je nenáročný a veľmi vďačný. Na jeho vrchole sú rozľahlé lúky a výhľady na Dunaj, obec Hundsheim, kopec Königswarte a tiež Spitzenberg, ktorým Malé Karpaty končia. Na vrchole stojí chatka Hundsheimer Hütte, vo vnútri aj v okolí sú viaceré možnosti sedenia a občerstvenia sa z vlastných zásob.
    Náučným chodníkom na Hundsheimer Berg s deťmi

Príbeh od Pavla Forgáča

Nie tak v dávnych časoch bolo v horách okrem salašov a senníkov množstvo malých domčekov, ktoré slúžili pre lesných robotníkov. Na začiatku jednej jari som sa rozhodol, že si urobím peknú štvordňovú túru. Dni boli celkom teplé, ale v noci ešte stále prituhlo. Nechcelo sa mi však vláčiť teplejší spacák, ktorý bol ťažší a mal obrie rozmery. Preto som si povedal, že si zoberiem ľahký letný spacák a prespím v chatkách, ktoré spomínam vyššie.

Z fotogalérie

Z Klinu
Z Klinu – Foto: Galéria / Jožo Š.

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené, na západe aj prechodne zmenšená oblačnosť. Miestami dážď alebo mrholenie, najmä na strednom a východnom Slovensku. Veľmi teplo a veterno. Najnižšia nočná teplota 19 až 14, v údoliach miestami okolo 12 st. Najvyššia denná teplota 16 až 21, na západe a na juhu Banskobystrického kraja okolo 23 stupňov. Bude fúkať vietor v nárazoch miestami 15 až 20 m/s. V horských polohách nad 1000 m búrlivý vietor až silná víchrica. Popoludní bude vietor slabnúť.

V nedeľu dopoludnia bude ešte fúkať, potom vietor zoslabne. Spočiatku bude veľká oblačnosť a najmä vo východnej polovici dážď alebo prehánky. Cez deň ubúdanie zrážok a od západu zmenšenie oblačnosti. Najnižšia nočná teplota 14 až 9 st. Najvyššia denná teplota 15 až 20 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline. Na turistických chodníkoch sa môže nachádzať námraza alebo sneh.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
V Prielome Dunajca počítajte s obmedzeniami súvisiacimi s rekonštrukciou cesty. Modrý TZCH od obce Lesnica až po sedlo Targov je z dôvodu opráv uzavretý do 15.12.2023.

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata HZS na Martinské hole je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.10. (hzs)

Vtáčnik
Žltá značka medzi rázcestiami Horný dom a Kláštorská skala je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.12.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš