Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto Soňa Mäkká
Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Výlety na trojmedzia, cezhraničné túry a prechod po schengenskej hranici

Pred tridsiatimi štyrmi rokmi padla Železná opona, ktorá nám bránila chodiť na západ pod hrozbou smrti. Dnes sa v príkrom kontraste chodí na tieto miesta bicyklovať, na túry či len sa len tak poprechádzať. Ani do spriatelených krajín sa nedalo prejsť len tak voľne cez hranicu. Prinášame vám tipy na pekné výlety, počas ktorých môžete nazrieť do susednej krajiny bez obmedzení.

Aktuálne

Tip na túru

„Hranice nie sú korzo, aby sa tu voľakto prechádzal!“, povedal Gustáv Husák v roku 1969. Štátna hranica medzi Slovenskom a Rakúskom bola prísne strážená už od roku 1951, aby sa zabránilo občanom odchádzať zo socialistického raja. Táto túra vás prevedie práve po mieste železnej opony, po slovensko – rakúskej hranici na Vojenský cintorín a bunkre z časov 1. ČSR.

Ďalšie tipy

  • Rakúsko: Martin Knor strávil štyri po sebe idúce nedele prechádzkami tesne popri Viedni a cez Viedeň. Viedenský les (Wienerwald) v blízkosti mesta sa ponáša na bratislavský lesopark a Dunajský ostrov (Donauinsel) na pás zelene na petržalskom brehu Dunaja.
    Turistika cez Viedeň

  • Bratislava: V druhej polovici 17. stor. bola v priestore dnešnej Petržalky vybudovaná tzv. Montecuccoliho pevnostná línia (1663), neskôr známa z písomných prameňov aj ako Tököliho valy (1683). Línia opevnenia mala za úlohu chrániť nielen prístup od Viedne, ale aj strategický lodný most cez Dunaj. Anton Zahradník navštívil pevnosť z tejto línie aj tzv. Francúzsky šianec. Ide o krátkodobú fortifikačnú stavbu vybudovanú napoleonskými vojskami počas obliehania Bratislavy v roku 1809. Tono nevynechal ani bunkre, ktorý bol súčasťou Československého pohraničného opevnenia, známeho ako Benešova línia.
    Za pevnosťami do Pečnianskeho lesa

  • Rakúsko: Záver Malých Karpát nad rakúskym mestom Hainburg an der Donau je veľmi fotogenický. Nevysoké kopce ponúkajú nádherné výhľady na seba navzájom, mestečko a rieku Dunaj. V tomto okruhu sme spojili skalnatý vrchol Braunsberg, zrúcaninu hradu Röthelstein a lužnú dunajskú prírodu. Okruh je vhodný aj pre deti.
    Okruh z Hainburgu na vrchol Braunsberg, zrúcaninu Röthelstein a vyhliadky nad Dunajom

  • Pieniny: Tento výlet je skôr autoturistikou a zavedie vás do oblasti poľského Spiša. Lukáš Varšík si urobil jesenný výlet k Čorštínskej priehrade (Czorsztyńskie Jezioro), najväčšej vodnej ploche na Spiši. Okolo priehrady je niekoľko pekných vyhliadkových miest, z jedného môžete odfotiť naraz Čorštínsky hrad (Zamek Czorsztyn) aj Nedecký hrad Dunajec (Zamek Niedzica). Lukáš sa zastavil aj na výhľadovom mieste nad goralskou dedinou Lapšanka, v Hanušovskom sedle a na kopci Polianka.
    Spišské Pieniny – Čorštínska priehrada

  • Maďarsko a Slovenský kras: Silická planina sa tiahne až do Maďarska, kde je súčasťou Aggtelegského národného parku. Viktor Baláž na výlete videl viaceré malebné dedinky, samoty, ale aj lúky s krasovými škrapami.
    Na maďarskej strane Silickej planiny

Trojmedzia

Danka Tomášiková navštívila všetkých päť slovenských trojmedzí, teda bodov, kde sa stretávajú tri štáty. Južné tri trojmedzia sú vhodné hlavne pre cykloturistiku, severozápadné je vhodné na ľahkú, prípadne rodinnú turistiku a severovýchodné trojmedzie je slušná turistika.

  • SK-CZ-A: Martin Knor sa vybral z moravskej strany na rakúsko – česko – slovenské trojmedzie. Na trase sú viaceré náučné tabule, záverečný úsek k trojmedziu vedie po drevenom chodníku.
    Na rakúsko-česko-slovenské trojmedzie

  • PL-CZ-SK: Okruh z Čierneho pri Čadci na severozápadné trojmedzie, teda bod, kde sa stretávajú Slovensko, Poľsko a Česká republika. Zaujímavá je aj architektúra domov čiernej farby so svetlými okenicami v Hrčave, v nej je postavený aj drevený kostolík sv. Cyrila a Metoda z roku 1936.
    Okolo slovensko-česko-poľského Trojmedzia

  • PL-UA-SK: Dvojdňovka Anny Javorskej po hrebeni Polonín, v rámci nej vyšla aj na slovensko – poľsko – ukrajinský trojbod Kremenec. Potom pokračovala po hrebeni do Balnice a zostúpila do Osadného náučným chodníkom Udava – Solinka.
    Hrebeňom Polonín: Nová Sedlica – Osadné

  • SK-U-A: Trigonála je asi jediný pochod na Slovensku, ktorý sa ide cez hranice troch štátov, odkedy bolo možné najprv chodiť do Rakúska cez colnicu, neskôr luxusne, kde to človeku v teréne vyhovovalo a pre Maďarsko to platilo obdobne. Miro Svítek absolvoval covid verziu s trocha pozmenenou trasou.
    Trigonála 2021 (koroverzia)

  • SK-U-UA:Pavol Gomboš sa vybral na trojhraničný bod Maďarska, Ukrajiny a Slovenska na bicykli z obce Biel. Po návšteve trojmedzia pokračoval na pláž k rieke Tisa a po jej hrádzi do Veľkých Trakán a do Maďarska. Konečná stanica výletu je Pribeník, kde sa dá pozrieť miestny kaštieľ.
    Trojhraničie Maďarsko-Ukrajina-Slovensko

Tip na cyklotúru

V Bratislave a blízkom okolí je veľa cieľov dostupných bezpečne na bicykli. Moje obľúbené sú rieka Morava, Vysomarch, Dunaj, Schlosshof, Malé Karpaty, Tyršák, Malý Dunaj, bratislavské mosty, Hainburg, letisko a ešte veľa ďalších. Daniela Mäkká ich prepojila do jednej peknej dlhej pestrej cyklotúry.

Extra

Celková dĺžka spoločnej slovensko – ukrajinskej hranice je cca 98 km, no Martin Hakel na svojom putovaní po nej prešiel 133km. "Mojou snahou nebolo prejsť celú vzdialenosť priamo po hraničnom páse, ale skôr využiť rôzne neznačené cestičky, ale i značené turistické trasy pozdĺž hranice, pre spoznanie regiónu, obcí a v neposlednom rade samotných ľudí."

Z fotogalérie

Cez Dunaj
Cez Dunaj – Foto: Galéria / Laco Blaho

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené, miestami zmenšená oblačnosť, najmä na západnom a strednom Slovensku. Ojedinele, na severe a východe na mnohých miestach dážď, dážď so snehom alebo prehánky, od cca 400 - 500 m zrážky snehové. Ojedinele poľadovica a tvorba snehových jazykov!

Najnižšia nočná teplota 4 až -1, v údoliach stredného Slovenska ojedinele okolo -3 st. Najvyššia denná teplota bude 3 až 8, v Žilinskom kraji, na Horehroní a Spiši okolo 1 st. Bude fúkať vietor na západe a východe miestami v nárazoch miestami 16 až 23 m/s, na horách bude búrlivý vietor až víchrica.

V nedeľu bude chladnejšie, postupne od západu miestami dážď, dážď so snehom alebo mrholenie, od cca 500 m zrážky snehové. Najnižšia nočná teplota 0 až -5, v údoliach lokálne okolo -7 st. Najvyššia denná teplota 1 až 6 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry

Od cca 1200 m n.m. je na chodníkoch súvislá vrstva snehu. Hrozí riziko pošmyknutia. Používajte zimnú turistickú výstroj (pevná obuv, turistické mačky, paličky, alebo cepín).

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva.

Nízke Tatry
Od cca 1200 m n.m. je na chodníkoch súvislá vrstva snehu. Hrozí riziko pošmyknutia. Používajte zimnú turistickú výstroj (pevná obuv, turistické mačky, paličky, alebo cepín). V severných žľaboch centrálneho hrebeňa Nízkych Tatier sa nachádza veľké množstvo nafúkaného nestabilného snehu, hrozí zvýšené nebezpečenstvo lavín.

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
Modrý TZCH od obce Lesnica až po sedlo Targov je z dôvodu opráv uzavretý do 15.12.2023.

Vtáčnik
Žltá značka medzi rázcestiami Horný dom a Kláštorská skala je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.12.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Najnovšie