Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Strážov. Foto - Soňa Mäkká
Strážov. Foto - Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Novembrový Strážov, malokarpatská Vysoká a výlety okolo Vlkolínca

V tomto vydaní basecampu vás pozývame najkratšou cestou na namrznutý Strážov, na malokarpatskú Vysokú z Kuchyne a na jeden z najkrajších výhľadových bodov pohoria Branisko, Sľubicu. Prinášame aj niekoľko tipov na výlety okolo Vlkolínca, môžete sa vybrať na Šiprúň, Malinô brdo, Sidorovo, Vlčiu skalu či Jazierske travertíny.

Aktuálne

Tip na túru

Malokarpatská Vysoká je tradičným cieľom v každom ročnom období. Náš neskoro jesenný variant sme poňali netradične. Návrat z vrcholu sme totiž zvolili cez útulňu Čermáčka a potom krížom-krážom cez les až do Modranskej doliny, ktorá nás priviedla nazad do Kuchyne.

Ďalšie tipy

  • Kysuce: Veterný mlyn U Šulca nad Korňou je jeden z tzv. Siedmich divov obce Korňa na Kysuciach. Mlyn mlel do roku 1985. Do osady u Šulcov nevedie značený chodník a to je na tom zaujímavé. Cestu k tejto technickej zaujímavosti si musíte nájsť sami. Okolie je veľmi príjemné na túlanie sa, dokonca aj v hmle. V obci Korňa je replika mlynu s malou expozíciou. Miestnou zaujímavosťou je aj Korniansky ropný prameň. Je prírodnou pamiatkou, jednou z najväčších geologických zaujímavostí Kysúc a je európskym unikátom. Ide o prirodzený povrchový výver ľahkej ropy s občasnými výronmi samozapaľujúceho sa metánu.
    Veterný mlyn U Šulca nad Korňou

  • Veľká Fatra: Vlkolínec, položený vysoko v horách Veľkej Fatry, je výborným východiskom na túry do okolia. Pamiatková rezervácia zapísaná na listine UNESCO je sama o sebe atraktívnym cieľom a mnohí turisti sa uspokoja s jej prehliadkou. Sú tu však aj ďalšie možnosti, od ľahkých vychádzok do okolia až po náročné viacdňové prechody. Niekoľko výletov v okolí popísal Vladimír Čech. Môžete sa vybrať na Šiprúň, Malinô brdo, Sidorovo, Vlčiu skalu či Jazierske travertíny.
    Potulky okolím Vlkolínca

  • Branisko: Stanislav Ďurica vás zavedie na jeden z najkrajších výhľadových bodov pohoria Branisko – Sľubicu. Hlavným cieľom však bolo menej známe skalné mestečko Sokolica blízko Skalnej brány pri Rajtopíkoch.
    Sľubica a skalné mestečko Sokolica

Tipy na túru s deťmi

Strážov je najvyšší kopec Strážovských vrchov. Najkratšia a zároveň pekná výstupová trasa naň vedie zo Zliechova. Z rozľahlej Lúky pod Strážovom pekne vidieť Kľak s charakteristickým nosom. Vrchol v peknom počasí poskytuje široké výhľady na Zliechov, skalnaté Sokolie či Ostrú Malenicu. Túra nie je dlhá, trénované dieťa ju bez problémov zvládne.

Vypočujte si

Ivana Smolková prešla americkú diaľkovú trasu Continental Divide Trail., viac ako 4000 kilometrov jej zabralo 145 dní, najvyššie vybehla do výšky 4352 metrov. Vypočujte si jej rozprávanie v trojdielnej minisérii v Hiking podcaste.

Prečítajte si

Pred 19 rokmi víchrica zničila v Tatrách tisíce hektárov lesa. V reportáži opisujeme, ako ochranári bránili vývozu dreva vlastnými telami, aby sa monokultúry mohli premeniť na pestrý a odolný les. Ťažbu napokon zachránila úradníčka, ktorú to stálo miesto.

Z fotogalérie

zapadnú ihličím
zapadnú ihličím – Foto: Galéria / Andrea Grunská

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ na väčšine územia, sneženie alebo snehové prehánky, najmä v Žilinskom a Prešovskom kraji. Na juhu spočiatku aj zmiešané zrážky. Najnižšia nočná teplota -2 až -7 st., na západe miestami okolo 0 st. Najvyššia denná teplota -1 až 4, na Kysuciach, Orave, Liptove a Hornom Spiši okolo -3 st.

V nedeľu bude premenlivá, na severe prevažne veľká oblačnosť. Miestami snehové prehánky, najmä v severnej polovici. Na severných náveterných svahoch v Žilinskom kraji a na Spiši aj trvalejšie sneženie. Najnižšia nočná teplota -1 až -6, v údoliach lokálne -6 až -11 st. Najvyššia denná teplota -2 až 3, v Žilinskom kraji a na hornom Spiši miestami okolo -4 st.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
Na chodníkoch sa nachádza súvislá vrstva snehu. Hrozí riziko pošmyknutia. Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Na chodníkoch sa nachádza súvislá vrstva snehu. Hrozí riziko pošmyknutia. V severných žľaboch centrálneho hrebeňa Nízkych Tatier sa nachádza veľké množstvo nafúkaného nestabilného snehu, hrozí zvýšené nebezpečenstvo lavín.

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Veľká Fatra
Na chodníkoch je súvislá vrstva zľadovatelého a čerstvého snehu. Hrozí riziko pošmyknutia.

Pieniny
Modrý TZCH od obce Lesnica až po sedlo Targov je z dôvodu opráv uzavretý do 15.12.2023.

Vtáčnik
Žltá značka medzi rázcestiami Horný dom a Kláštorská skala je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.12.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš