Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto Pavol Timko
Foto Pavol Timko Zatvoriť

Basecamp Pevnosti v Pečnianskom lese, dva tipy vo Veľkej Fatre a výhľad zo Šimonky

Víkend bude veterný, preto sme vybrali tipy na výlety skôr v nižších polohách. Ak chcete ísť za snehom, bez vyšších polôh to asi nepôjde, zvážte však podmienky na mieste. Po predchádzajúcich veterných dňoch môžu byť na turistických chodníkoch spadnuté stromy, vyhraďte si na preto na túry viac času. V tipoch nájdete historické pevnosti v Pečnianskom lese pri Bratislave, výhľadovú Šimonku v Slanských vrchoch, detskú túru do nízkotatranskej Zadnej doliny, Pieniny aj dva tipy z Veľkej Fatry.

Aktuálne

Tip na túru

Pavol Timko sa vybral na hrebeň Veľkej Fatry na BC lyžiach. Túra viedla z Vyšnej Revúcej do Rybovského sedla a na Krížnu, nasledoval nocľah na Kráľovej studni. Na druhý deň vyšli s kamarátmi bežkami na Smrekov a po ďalšom nocľahu zlyžovali do Horného Harmanca. Výlet je určený skôr skúsenejším lyžiarom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Veľká Fatra: V tomto pohorí ešte ostaneme, ak máte chuť užiť si zimnú prírodu v menej otvorenej krajine, odporúčame výlet na útulňu Limba pod vrcholom Rakytov od Andrey Morongovej. Túra začína v Liptovských Revúcach, Adushka pokracovala ďalej na Rakytov a zišla do inej časti tejto podhorskej obce.
    Výlet za Limbou pod Rakytov

  • Slanské vrchy: Šimonka je najvyšší vrch Slanských vrchov. Je ľahko dostupná, výstup nie je dlhý a ponúka pekné výhľady na okolie, za dobrého počasia až na Vysoké Tatry. Na januárovú túru sa sem vybral Peťo Nový s deťmi.
    S deťmi za slnkom na Šimonku

  • Pieniny: Dominik Chňapko popísal poldennú túru na jednu z klasík v Pieninách, Tri koruny / Trzy korony nad prielomom Dunajca. Výhodou tohto ročného obdobia je menšia návštevnosť tohto ikonického vrcholu.
    Tri koruny z Červeného Kláštora

  • Bratislava: V druhej polovici 17. stor. bola v priestore dnešnej Petržalky vybudovaná tzv. Montecuccoliho pevnostná línia (1663), neskôr známa z písomných prameňov aj ako Tököliho valy (1683). Línia opevnenia mala za úlohu chrániť nielen prístup od Viedne, ale aj strategický lodný most cez Dunaj. Anton Zahradník navštívil pevnosť z tejto línie aj tzv. Francúzsky šianec. Ide o krátkodobú fortifikačnú stavbu vybudovanú napoleonskými vojskami počas obliehania Bratislavy v roku 1809. Tono nevynechal ani bunkre, ktorý bol súčasťou Československého pohraničného opevnenia, známeho ako Benešova línia.
    Za pevnosťami do Pečnianskeho lesa

Tip na túru s deťmi

Zadná dolina v najvýchodnejšej časti Nízkych Tatier predstavuje jednu z prístupových ciest na Kráľovu hoľu. Je menej frekventovaná než iné, no oplatí sa prejsť ňou. My sme si ju vybrali za cieľ detskej túry aj kvôli riečke Hnilec.

Skialp

Slovenské lyže Forest skis Thrak s viazaním Grizzly.ski GR Olympic Tour vážia spolu len 1420 gramov na polpár. Prvé dva dni roku 2024 som ich otestoval na Chopku a v Žiarskej doline. Dá sa na tom vôbec ešte lyžovať alebo je to príliš veľký kompromis s cieľom ušetriť čo najviac hmotnosti? Testoval Ľubo Mäkký.

Prečítajte si

Téryho chata v Tatrách je najvyššie položenou celoročne otvorenou chatou na Slovensku. V náročných podmienkach ju staval známy architekt zo Spišskej Soboty Gedeon Majunke, ktorý výnimočne za svoju prácu nechcel mzdu. Stavbári z chaty ho zo Spišskej Soboty privolávali odrazom slnka v zrkadle.

Z fotogalérie

Ráno na Kriváni
Ráno na Kriváni – Foto: Galéria / Jan Vašut

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ prevažne veľká, na juhu a západe miestami zmenšená oblačnosť. Na viacerých miestach bude sneženie alebo snehové prehánky, v nižších polohách aj dážď.

Najnižšia nočná teplota 0 až -5, na západe územia a juhu stredného Slovenska okolo 2 st. Najvyššia denná teplota 3 až 8, v Žilinskom kraji, na Spiši a Horehroní väčšinou okolo 1 st.

Bude veterno, najmä na juhozápade a v podtatranskej oblasti 10 až 15 m/s, v nárazoch lokálne 16 až 23 m/s. Na horách nad pásmom lesa búrlivý vietor až mohutná víchrica.

V nedeľu sa bude oblačnosť zmenšovať. Ojedinele sneženie, v nižších polohách aj dážď alebo dážď so snehom.

Najnižšia nočná teplota 2 až -3, v údoliach ojedinele okolo -5 st. Najvyššia denná teplota 3 až 8, na severe miestami okolo 1 st. Bude fúkať vietor v nárazoch okolo 15 m/s, cez bude slabnúť.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Podľa HZS platí vo všetkých pohoriach 3. stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej stupnice.

Vysoké a Západné Tatry
Po oteplení a následnom ochladení je povrch snehu na mnohých miestach tvrdý až zľadovatený. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Aj tu sú chodníky ľadové, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Nad pásmom lesa HZS odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Úsek hrebeňa Suchý - Malý Kriváň - Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením! Stohová skratka (žltá značka) je zatvorená. Povrch snehu je tvrdý, miestami zľadovatený, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.
Jánošíkove Diery sú priechodné no v niektorých úsekoch odporúčame stúpacie železá. Pri oteplení treba byť opatrný. Môžu sa uvoľňovať kusy ľadu!

Veľká Fatra
Povrch snehu je tvrdý, miestami zľadovatený, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Slovenský raj
V doline Tiesňavy pri Stratenej došlo k zosunutiu celého svahu s turistickým chodníkom aj zaisťovacími reťazami. Dolina je dlhodobo uzatvorená. Na chodníkoch, drevených rebríkoch a železných stúpačkách je miestami súvislá vrstva hladkého ľadu, použitie turistických mačiek je tak miestami nevyhnutné.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Pieniny
Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

So stvrdnutým snehom a ľadom na chodníkoch počítajte aj v nižšie položených pohoriach.

Najnovšie