Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto - Ľubo Mäkký
Foto - Ľubo Mäkký Zatvoriť

Basecamp Výhľady z Vápennej, Čiernej skaly aj Sľubice, skialp pre začiatočníkov a Hulín v Štiavnických vrchoch

Víkend bude opäť veterný, ak sa vyberiete do vyšších polôh, rátajte s tvrdým povrchom, sneh je sfúkaný do pásma lesa. Na tento víkend sme pre vás vybrali Vápennú a Čiernu skalu v Malých Karpatoch, Sľubicu v Branisku, skialp pre začiatočníkov v Malej Fatre aj neopozeraný Hulín v Štiavnických vrchoch.

Aktuálne

  • Regulačný odstrel medveďov zatiaľ nebude, vláda schválila uznesenie, v ktorom nič konkrétne nehovorí. Viac info

  • Na slovenskej aj poľskej strane Tatier padajú lavíny, príčinou je predchádzajúca perióda sneženia a silného vetra. Na poľskej strane Tatier zahynul muž pod lavínou spod Kondratovho sedla. Viac info

  • Časť hlavného hrebeňa Nízkych Tatier vrátane trasy na Chatu M. R. Štefánika je pokrytá vrstvou ľadu. Na presun po hrebeni sú nutné stúpacie železá. Pohyb na skialpových lyžiach je obmedzený kvôli ľadovému povrchu, víkendový orkán sfúkal väčšinu prachového snehu do lesa. Viac info

Tip na túru

Stredne náročná túra na vodopád Skok je vďačná v každom ročnom období a peknom zimnom dni obzvlášť. Výlet je veľmi vhodný pre deti, nie sú tu nijaké terénne nástrahy, stúpa sa veľmi nenápadne a výhľady sú nádherné. Poteší aj ľadová výzdoba vodopádu. Túra sa začína aj končí na Štrbskom Plese za lyžiarskym strediskom. Ide o populárny cieľ, počítajte s vyššou návštevnosťou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Malé Karpaty: Roman Matkovčík sa vybral do jednej z najatraktívnejších častí Malých Karpát, do Plaveckého krasu. Postupne vyšiel na skalnatú Kršlenicu nad Plaveckým Mikulášom, z ktorej sú pekné výhľady na rovnomennú obec a do Mokrej doliny. Pokračoval na Čiernu skalu, odkiaľ môžete obdivovať výhľady na opačnú stranu pohoria, na Klokoč s ikonickým dreveným krížom s klincami a vetvičkami vysokých divozelov, a napokon na Vápennú, známu svojím excelentným výhľadom a skalnatým hrebeňom s pokrútenými dubmi.
    Kršlenica – Čierna skala – Klokoč – Vápenná v zime

  • Branisko: Marián Jaššo opísal túru na Sľubicu v nižšom pohorí Branisko, z ktorého dovidíte okrem iného na neďaleký Spišský hrad. Na vrchol vedie niekoľko turistických trás, Marián absolvoval okruh z Richnavy. Na jej vyhliadkový vrchol vedie niekoľko turistických trás. Z vrcholu sa môžete potešiť výhľadmi na široké okolie: Hornádsku a Popradskú kotlinu, Vysoké a Belianske Tatry, Levočské vrchy a Šarišskú vrchovinu, pohorie Čierna hora, Volovské vrchy, Slovenský raj a najvýchodnejšiu časť Nízkych Tatier.
    Sľubica - zimný výstup z Richnavy

  • Štiavnické vrchy: Anton Zahradník, v tomto článku popísal žltú značku z obce Brehy cez Hulín (Biela skala) na vrchol Chlmu. Trasa vedie cez pekné lesy nepoškodené ťažbou. Z vrchných partií sú pekné výhľady na dolinu Hrona s rozložitým masívom Pohronského Inovca, juhozápadnú oblasť Štiavnických vrchov a Hronskú pahorkatinu.
    Zimný výstup na Hulín (Biela skala) a Chlm

Tip na túru s deťmi

Medvedia skala je estetické skalné zoskupenie neďaleko Zochovej chaty v Malých Karpatoch. Ide o nenáročnú vychádzku, na ktorú môžete vziať aj menšie deti. Rozhľadňa na kopci Kukla už medzičasom nestojí. Pásmo skál sa tiahne až po neďaleké rázcestie Tri kopce. Ak by ste mali málo pohybu, odporúčame aj príjemné prechádzku s minimálnym stúpaním na Zochovu chatu po červenej značke popri Vištuckom potoku.

Skialp

Nenáročná skialpová túra na horskú chatu v Malej Fatre z Turca vhodná pre začiatočníkov aj zdatnejšie deti. Výšľap má takmer tisíc výškových metrov, ležérnym tempom trvá necelé tri hodiny, trasa nie je ohrozovaná lavínami a má južnú orientáciu. Zjazd ide bývalou zjazdovkou, neskôr širokou lesnou cestou.

Bežky

Dva tipy na bežky v Nízkych Tatrách. Prvý vedie po upravenej trase, o ktorú sa stará Horské spoločenstvo Andrejcová, zo sedla Čertovica popod Beňušku k útulni Líška. Na druhý deň sa Pavol vybral po stopách partizánov Lomnistou dolinou nad obcou Jasenie. Trasa prechádza cez pekný prales a je z nej výhľad na hlavný hrebeň Nízkych Tatier.

Prečítajte si

O pôvode útulne Ramža kolujú aj v serióznych médiách úplne mylné informácie. V článku sa dozviete nielen o tom, ako vznikla, ale aj ako sa dožila v relatívne slušnej kondícii do dnešných dní. Prečítajte si reportáž o údržbe útulne partiou neospievaných hrdinov.

Z fotogalérie

Doba ľadová
Doba ľadová – Foto: Galéria / barselo

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ prevažne veľká, miestami, najmä v južnej polovici, prechodne zmenšená oblačnosť. V severnej polovici územia sa môžu vyskytnúť dážď alebo prehánky. Najnižšia nočná teplota 1 až -4, na západe väčšinou okolo 3 st. Najvyššia denná teplota 6 až 11, v Žilinskom kraji, na Horehroní a Zemplíne väčšinou 1 až 6 st.

V nedeľu bude počasie rovnaké, len sa trocha oteplí. Najnižšia nočná teplota 5 až 0, na západe väčšinou okolo 7 st. Najvyššia denná teplota 8 až 13, v Žilinskom kraji, na Horehroní, Spiši a krajnom východe väčšinou okolo 6 st.

Po oba dni bude na juhozápade a v Popradskej kotline fúkať vietor od 12 m/s do 18 m/s. Na horách od cca 1500 m búrlivý vietor až víchrica, počas dňa na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier až mohutná víchrica!

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Podľa HZS platí vo všetkých pohoriach 2. stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej stupnice.

Vysoké a Západné Tatry
Povrch snehu je na mnohých miestach tvrdý až zľadovatený. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Aj tu sú chodníky ľadové, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Nad pásmom lesa HZS odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Úsek hrebeňa Suchý - Malý Kriváň - Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením! Stohová skratka (žltá značka) je zatvorená. Povrch snehu je tvrdý, miestami zľadovatený, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.
Jánošíkove Diery sú priechodné no v niektorých úsekoch odporúčame stúpacie železá. Pri oteplení treba byť opatrný. Môžu sa uvoľňovať kusy ľadu!

Veľká Fatra
Povrch snehu je tvrdý, miestami zľadovatený, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Slovenský raj
V doline Tiesňavy pri Stratenej došlo k zosunutiu celého svahu s turistickým chodníkom aj zaisťovacími reťazami. Dolina je dlhodobo uzatvorená. Na chodníkoch, drevených rebríkoch a železných stúpačkách je miestami súvislá vrstva hladkého ľadu, použitie turistických mačiek je tak miestami nevyhnutné.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Pieniny
Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

So stvrdnutým snehom a ľadom na chodníkoch počítajte aj v nižšie položených pohoriach.

Najnovšie