Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Dunajské luhy. Foto - Andrea Morongová
Dunajské luhy. Foto - Andrea Morongová Zatvoriť

Basecamp Rozhľadňa na Marháte, lužná príroda pri Dunaji aj na Zemplíne a hrad Biely kameň

Cez víkend bude bezvetrie a v nedeľu aj jasno a veľmi teplo. Vyberte sa na neobjavenú Bôrčanskú planinu, na rozhľadňu Marhát, na bicykli do lužnej prírody na Zemplíne alebo do Dunajských luhov, kde vás čakajú aj dva brody. Pri Ipli kvitnú strakaté korunkovky a s deťmi môžete ísť na skaly pri Vyšnom Kubíne či na zrúcaninu hradu Biely kameň nad Svätým Jurom.

Aktuálne

  • Správu Tatranského národného parku riadia bratia Kuffovci a riaditeľ Peter Olexa je len ich bábkou, hovoria bývalí a súčasní zamestnanci parku. Gregor Kuffa podľa nich s riaditeľom menia odborné stanoviska k investíciám v Tatrách tak, aby vyhovovali ich zámerom, a zastrašujú zamestnancov. Vedenie parku to popiera.
    Viac info

  • Nový dokument o ohrozenom hlucháňovi hôrnom, ktorý režíroval ochranár Erik Baláž, bol na Youtube stiahnutý po niekoľkých dňoch po zverejnení Štátnou ochranou prírody. Erik Baláž sa ho rozhodol zverejniť sám.
    Viac info

  • V sobotu 6. apríla sa uskutoční akcia Čisté hory a potoky, ktorú organizuje Pieninský národný park.
    Viac info

Tip na túru

Rekreačná oblasť Šulianskeho jazera sa nachádza v CHKO Dunajské luhy. Andrea Morongová tu absolvovala osemkilometrový okruh, ktorý zahŕňal aj priechod cez dva brody, pribaľte si sandále alebo gumáky. Obdivovať môžete aj Šulianske rameno a staré koryto Dunaja. Trasa je vhodná aj na cyklovýlet, autorka mala so sebou dve deti, z toho jedno v kočíku. V tomto období tu ešte nebudete mať problém s komármi.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Danka Tomášiková sa vybrala nafotiť korunkovku strakatú a krivec najmenší. Tieto krásne rastliny kvitnú práve v tomto období. V lokalite neďaleko Poltára prešli zaujímavú trasu, na ktorej ochutnali minerálnu vodu Hrabovská šťavica a pozreli si meandre rieky Ipeľ.

Ďalšie tipy

  • Slovenský kras: Peťo Nový absolvoval krajinársky veľmi peknú túru Bôrčanskou planinou, najmenšou planinou Slovenského krasu. K túre pridal aj návštevu susedného Žľabu. Ide o krasový celok, tzv. vápencovú trosku, ktorú od neďalekej Bôrčanskej planiny oddeľuje malá bočná dolinka potoka Čremošná. Žľab, napriek jednoznačne krasovému charakteru, sa nachádza mimo hraníc NP Slovenský kras. Ako východzí bod túry zvolil obec Lúčka, kde sa nachádzajú zrúcanina husitského kostolíka.

Bôrčanská planina cez Žľab – okruh z Lúčky

  • Považský Inovec: Celodenný okruh na rozhľadňu na Marhát cez veľmi pekný výhľadový kopec Skalka nad obcou Hubina. Zastavíme sa aj na skalnej vyhliadke za Krahulčími vrchmi, kde je pamätník horolezca Vladimíra Plulíka, neďaleko odtiaľ sa dá nazrieť do voľne prístupných Malej a Veľkej jaskyne v Dolnom Sokole.

Skalka a Marhát – okruh z Hubiny

Tipy na túru s deťmi

Nenáročný okruh na zrúcaninu hradu Biely kameň nad Svätým Jurom. Túru začíname v časti Neštich za nápadným kostolom svätého Juraja. Kostol je zaujímavý tým, že nemá vežu, ale samostatne stojacu zvonicu. Hrad Biely kameň bol v prevádzke od roku 1270 do tureckého plienenia v roku 1663, ktoré sa mu stalo osudným. Veľa z neho neostalo, ale je očistený od náletových drevín a určite stojí za návštevu. Pokračujeme lesom a opustenými vinicami s doprovodom ďalších náučných tabúľ na peknú vyhliadku na Svätý Jur.

  • Oravská vrchovina: Ak hľadáte niečo krátke, s peknými výhľadmi, vyberte sa z Vyšného Kubína k zaujímavým skalkám - Tupej a Ostrej skale v Oravskej vrchovine. Zo širokých lúk je výhľad na Veľký Choč aj Kubínsku hoľu a široké okolie.

Tupá skala z Vyšného Kubína s malým dieťaťom

Tipy na cyklotúru

Marián Jaššo sa vybral na bicykli spoznať náučný chodník pri Obci Oborín. Trasa viedla popri Ondave cez Sírnik a popri tzv. materiálových jamách do Oborína. Jamy vznikli počas výstavby ochranných hrádzí Latorice, brala sa z nich zemina na hrádze. Neskôr sa zaplnili vodou a stali sa domovom vzácnych rastlín a živočíchov. Náučný chodník vedie po drevených lávkach nad mŕtvym ramenom Latorice, súčasťou chodníka je aj veža na pozorovanie vtáctva.

Z fotogalérie

Krokusy
Krokusy – Foto: Galéria / Jana Bílešová

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené, postupne miestami zmenšená oblačnosť. Ojedinele prehánky alebo slabý dážď, najmä na severe. Najnižšia nočná teplota 11 až 6, v údoliach ojedinele chladnejšie. Najvyššia denná teplota 15 až 20, na západnom Slovensku a v južnej polovici Banskobystrického kraja okolo 22 st.

V nedeľu bude jasno až polojasno. Mimoriadne teplo. Najnižšia nočná teplota 11 až 6, v údoliach miestami okolo 4 st. Najvyššia denná teplota 21 až 26 st.

Po oba dni bude bezvetrie alebo len slabý vietor.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Podľa Strediska lavínovej prevencie je vo Vysokých a Západných Tatrách vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Nízke Tatry a Malá Fatra majú 1. stupeň. Tendencia je stúpajúca. Nad 1500 m n. m. napadlo v utorok do 25 cm nového snehu, ktorý sa postupne topí. Problémom bude oteplenie, ktoré prinesie riziko mokrých lavín.

Vysoké a Západné Tatry
HZS upozorňuje, že povrch snehu je v najvyšších polohách tvrdý až zľadovatený. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Aj tu HZS odporúča na turistiku kompletný zimný výstroj. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Od 1. marca jarná sezónna uzávera troch turistických chodníkov. Dôvodom je ochrana živočíchov v citlivom období pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov a cicavcov. Ide o trasy:

  • Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
  • Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
  • Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Slovenský raj
V roklinách a na chodníkoch sú na viacerých miestach popadané stromy. V doline Tiesňavy pri Stratenej došlo k svahovému zosuvu, pri ktorom došlo k poškodeniu celého turistického chodníka aj so zaisťovacími reťazami. Dolina Tiesňavy je preto dlhodobo uzatvorená.

Pieniny
Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

Najnovšie