Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Len trocha nostalgie

Diskusná téma K článku: Len trocha nostalgie

To sneženie s dažďom mi už začína poriadne liezť na nervy. Dolniaky sa ponorili do svojho typického zimného počasia a to ma ani trochu nebaví. Jeden deň je pekne nasnežené a vzápätí sa všetko topí a sneh mizne pred očami. A tak si zasa varím svoje obľúbené červené vínko a snažím sa urobiť si nejaký náhradný program.

TDD

Vhodné by bolo vytvoriť v kategórii Extra - podrubriku "RETRO", podobne ako je podrubrika "Príbehy"

IND_jones

Sorry, omylem se mi to tu pridalo podruhe...to jsem nechtel...jinak v mem prispevku jsem chtel poukazat jen na fakt, ze clovek pobyt v horach zvladne i bez novych materialu (ale s nizsim komfortem)...
Z tech casu flanelek na me dychaji jen mlhave vzpominky a urcita romantika...

IND_jones

Take bych privital nejakou "retro-rubriku" od starsich, kteri jeste zazili casy, kdy na hory stacily kozene boty a plateny batoh na zada... To, co dnes zdolavame na skialpovych lyzich, obaleni do Goretexu, Windstopperu atd., zvladli nasi predchudci ve flanelove kosili a svetru, v platenych kalhotech na obycejnych drevenych bezkach...

Bjorson

pekny clanok,aj ja som si zaspominal na detske roky vo vlnenom svetri, flanelke a starych nohaviciach. aj ked to bolo len na prelome 80/90r.

ale nepaci sa mi taky ten skryty podton, ze teraz mame moderny material, farebne oblecenie a ze sa uz straca objavovanie prirody, pokora a podobne hodnoty. lebo tak to nie je.

IND_jones

Take bych privital nejakou "retro-rubriku" od starsich, kteri jeste zazili casy, kdy na hory stacily kozene boty a plateny batoh na zada... To, co dnes zdolavame na skialpovych lyzich, obaleni do Goretexu, Windstopperu atd., zvladli nasi predchudci ve flanelove kosili a svetru, v platenych kalhotech na obycejnych drevenych bezkach...

Jjano

Mne zas Kvačanci len pred pár rokmi hovorili o kolibe či skôr prístrešku niekde nad Kvačianskou dolinou. Ukazovali mi aj fotky odtiaľ, ale múdro mi nechceli ani za svet prezradiť, kde je :-)

Boro

Rasťo, minulé leto som bol v Prosieku a ten tajný flek je stále obývatelný. Ale kde to je, to ti neprezradím. Len ti poviem, že je to priamo nad chodníkom a vždy keď chodili turisti pod nami, klopkali sme ešusom a pod. vecami do skaly a kričali na seba slová ako "istím, povoluj, leziem a pod. a oni si mysleli, že niekde na skalách sú horolezci a krútili hlavami a snažili sa ich objaviť.

Rasto

Boro a kde ste mali ten tajny tabor v Prosieku?

Sona

Ten napad so starymi fotkami sa mi paci, preberieme s MisomM a dame vediet :)

Bikemartin

Jjo, Boro, mali ste vtedy tazku romantiku. Ale napr. taky batoh ´velka polna´ som musel nosit iba 9 mesiacov a teda stacilo mi :-)

Boro

Priatelia, keď som písal tento príspevok, bol som trochu v rozpakoch ako bude prijatý. Vaša reakcia ma naozaj potešila. Musím súhlasiť s mnohými z vás, že v tých rokoch bolo bezvadné, že ste mohli chodiť kadial ste chceli a spať, kde ste si zmysleli. Tiež súhlasím s tým, že vtedy bolo oveľa viacej turistov na trasách, kde ich dnes takmer nevidno. Rudohorie a iné menej"populárne " pohoria boli dosť frekventované. taktiež súhlasím s tým, že na horách neboli iba trampy, bolo tam aj veľa neorganizovaných a aj organizovaných turistov. Naša výstroj bola prevážne z vojenských výpredajov. zelené košele, tzv. bundy vz.21 skrátené do pasu a la americké battledress, a topánky, aké sa dali vtedy zohnať. Nejaké žlté farmárky, botaskové pohorky a pod. vyludzovače otlakov. Nohavice zväčša staré manšestráky, alebo z tzc.diftíňáka (tiež názov čertova koža) staré svetre a pod. Je to naprosto diametrálne proti dnešnej výbave. Turistika bola ten najlacnejší "šport" kde sa donosili tie najošúchanejšie veci. Keby mi vtedy niekto ukradol celú výzbroj a výstroj, prišiel by som asi o dve stovky. Dnes by to bolo u priemerného turistu v desiatkach tisícov. Tiež sme sa učili byť v prírode navidení a nepočutí, aby sme nerušili. Dnes je tomu naopak.ŽLto-oražovo-modro -červení a naviac ovešaní zvončekmi a trúbkami.No neviem. Ale nech je ako chce, hlavne, že je nám v prírode dobre.Tak teda : Hore zdar.

Axel

Parada Boro !!!
A ripo mi napad ukradol z klavesnice...
Z dedovho lesnickeho fotoarchivu by som takisto kde co povytahoval.

Poldo

Asi som aj ja taký ročník a dnes ma, aj vďaka počasiu, tiež chytá nostalgia. Dobre spomínať na časy, keď stačil kúsok celty, gitara, ktorá prešla cez všetky ruky pri ohni a z hliníkového ešusa sa dalo jesť aj piť, keď ešte bolo čo a veľa krát sme sa po mene, tom civilnom, nepoznali. No už asi starnem, ale nohy mi ešte slúžia. A tak sa teším na jarné Malé Karpaty z Myjavy do Bratislavy a potom ďalej a ďalej. Tie fotky sú nádherné !!!

StanoL

Velmi zaujimave!
Fotky som prezeral so zaujatim a istou baznou. Mozno preto, ze citim ze nieco take ja nezazijem. Neda sa. Bola ina doba, spolocenska nalada. Ale radost s prirody je tu aj teraz.
Pripajam sa k navrhu zriadit sekciu "Nostalgickych foto". Jednym pre spomienku, mne pre inspiraciu.

MatusM

Zážitok riadky článku aj diskusie čítať, fotky prezerať a porovnávať so súčasnými.. Pre niekoho nostalgia, pre mňa (staro)nové svety, ktoré si len v obrysoch pamätám z pohodlia plátennej detskej sedačky s hliníkovým rámom. Dík, Boro

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum