Komentár
DoxaD k článku: Vône jari: z Plaveckého Podhradia cez Starý plášť na Vápennú Pekné fotky, aj Maťkove:-)) a fajn článok.
+ 2 ďalšie príspevkyDoxaD k článku: Vône jari: z Plaveckého Podhradia cez Starý plášť na Vápennú Pekné fotky, aj Maťkove:-)) a fajn článok.
+ 2 ďalšie príspevkyMarcel.c k článku: Turistov na Poľane napadol medveď dvakrát za sebou. Najhoršie bolo čakať na vrtuľník, báli sa, že sa vráti Naozaj výborný rozhovor k téme, pán rozprával s nadhľadom a triezvym uvažovaním. Vďaka za link, Rc..
+ 53 ďalších príspevkovMatobee k článku: Balkánsky trip 2023: Národný park Kiskunsági v Maďarsku Zaujímavé končiny Soňa. Dobre ste to vymysleli. Takéto prostredie je pre nás zo zeleného Slovenska veru exotika. Teším sa na pokračovanie. :-)
nová témaMaroš 1982 k článku: Z Podhorian do Horných Lefantoviec za históriou i tajomnými lesmi Tribeča Vau, tak toto som zhltol na jeden nádych. A pri čítaní prežíval akoby som tam bol. V pohorí, ktoré som mal celý život ako Nitrančan priamo za oknom, som bol veľ …
nová témaK článku: Okolím kúpeľov Nimnica I.
nová témaMisoB: TuristickaMapa.sk - fórum Aktualizácia Boli aktualizované priebehy TZT na mapy.dennikn.sk a výpočtové dáta pre službu HIKEPLANNER. Stav ku koncu apríla 2024. Ďakujeme za pomoc všetkým pr …
+ 3328 ďalších príspevkovPaliT k článku: Salaš Smrekovica Môžete niekto odmerať priemer tých rúr na piecke a priemer otvoru cez stenu? Tiež približné rozmery jednotlivých častí dymovodu, my by sme to v rámci OZ Sloboda …
+ 182 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Chodník Pavla Jozefa Šafárika Nie tadeto. Porovnaj okolie Zahajnice v mape hikingu s mapy.cz. Aktualna trasa je na mape hikingu, ja som vsak siel podla tej druhej a asfalt som si predlzil o …
+ 14 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Hladké sedlo z Troch studničiek Co to tu pleties? Ta sucha predsa vobec nebola sucha. To je predsa jasne ... ci? :-D
+ 9 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Chata pod Rysmi zrekonštruovaná súťaž na toalety spis.korzar.sme.sk/…/architek…
+ 165 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Jarný ťah z juhu na sever: Šahy – Hontianske Nemce No teda, ja by som toho revizora v pohode nebral. Asi by ma rozdrapilo od jedu. Pred 2 rokmi som obehaval juznu hranicu a cestoval som (je to vlastne ta ista tr …
+ 28 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Cesta SNP alebo slovenské Camino (3) – z Veľkej Fatry k mohyle na Bradle Noo, ale ked ste sa hore kopcom vyviezli, tak ste celu cestu SNP nepresli. O rok by ste si ju mali zopakovat, ale uz bez svindlovania :-).
+ 6 ďalších príspevkovMatobee k článku: Hrebeňom Volovských vrchov z Košíc do Poproča v zime Martin hehe. Ako aj v texte spomínam, nebolo to nijaké hrozné. Bolo to z tých príjemnejších zimných bivakov. Mohlo byť zo cca - 5 °C. Natrafil som na celkom prí …
+ 11 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Pamätník Vladimíra Holíka nad Račou – túra inšpirovaná túrou Najviac ma zaujalo to U-cko. Vobec si nepamatam, ze by som tam cosi take videl. Uz som tam vsak velmi dlho nebol. Inac fascinuju ma novostavby domov na strmych …
+ 3 ďalšie príspevkyMartin knor k článku: Hlava, Sásky vrch a Mesiac kameň Pekna prechadzka krasnou oblastou. Pred 3 rokmi som robil okruh zo Zibritova cez Buzalkov vrch, Sixovu stran, Stangarigel, Hlavu a Mesiac kamen. Ale na Saskom v …
+ 4 ďalšie príspevkyMisoB k článku: Jarná dvojdňovka Strážovskými vrchmi a rozkoš na Rokoši Máš pravdu, opravené vo faktoch.
+ 2 ďalšie príspevkyMatobee k článku: Kysuckými samotami Turzovskej vrchoviny Ako vraví klasik: "všetko plynie a mení sa." Dakedy si dával predpokladám 2000 + km ročne, čo dedukujem z toho všetkého, čo si prešiel. Pred tým klobúk dolu. :- …
+ 21 ďalších príspevkovK článku: Tri Vody
nová témaAde.e k článku: Májový prechod Šípskej Fatry Velmi malo znama a navstevovana, no krasna oblast. Ja som ju, okrem Ostreho, este nenavstivil, ale uz par rokov mam v plane. Oplati sa vsak ist aj neznacene od …
+ 8 ďalších príspevkovSvatopluk k článku: Sinec na jeseň Výborná správa ! Pamätám Sinec pekný potom rozjazdený ťažkou technikou, viac razy som tam vtedy poblúdil.
+ 17 ďalších príspevkov
Diskusná téma K článku: Hrniec Tatonka Kettle 2,5 l
Diskusná téma K článku: Hrniec Tatonka Kettle 2,5 l
Po rokoch varenia a trápenia sa s litrovým hliníkovým ešusom som to už nevydržal a kúpil som veľký nerezový hrniec Tatonka Kettle. Síce som bol spočiatku skeptický voči nerezu ako takému, ale názory sa menia a preto sa rád s vami podelím so získanými skúsenosťami.
Peter61:
jestli to je mozne, nevim, neznam zatim nikoho, kdy by to dokazal.
Na druhou stranu, pokud vim o tom, ze takto lze teflon znicit, tak ten varic prece okotlim trochu s rozumem. Snad lidi jste trochu premyslej... staci fakt malinko...
Prilis silnym plamenem ale lze uspesne zkroutit/znicit i nerez a titan.
Ivan S.: myslím, že napr. pri varení zo snehu sa pri trocha nešikovnosti teplota nad 250°C dá lokálne dosiahnuť.
Ad hlinik vs. nerez vs. teflon:
z kazdeho materialu se "neco" uvolnuje.
Pokud chcete jist zdrave, nejezte vubec.
Fascinuji me zastanci nerezu, pritom se jim do jidla dostavaji toxicke kovy Chrom a Nikl.
PTFE, aby se vyrazne rozkladalo, tak potrebuje prehrat nad cca 250°C, coz pri normalnim vareni vesmes nelze dosahnout - leda by to nekdo zhavil "nasucho".
Hlinik se sice uvolnuje, ale z vody, anebo bezne stravy ho do sebe denne dostavate radove vic nez se uvolni z nadobi.
Zatim se zda, ze nejmeni "skodlivy" je titan.
Toz asi tak...
Peter61:dobre, pravdive.
Ten kdo uvarí len zopár jedál do roka, škodlivosť riešiť nemusí, a ani ten kdo varí často, všetky outdoor hrnce sú nezávadné(okremtých z tržnice). Viac by som sa obával tých so "zdravou vrstvou", kedže sú na bázi PTFE a pri vyšších teplotách sa z toho uvoľnuje kadečo. Pripalovanie: dosť záleží aj na tvare plameňa, či je rozptýlený alebo sústredený. Napr. MSR PocketRocket silne pripaľuje. Tepelná vodivosť: Titán je síce na tom zle, ale vďaka najmenšej hrúbke je prestup tepla najrýchlejší, preto aj najľahšie pripaluje. Tý čo nevaria na ohni, môžu voliť s nepriľnavou vrstvou(aj titán).
Vrana, tých 5 polievok v ešuse ťa môže zabiť, keď ako druholezec na štande nebudeš mať plembák a prvolezcovi vypadne ešus z kletra. Inak nie.
Tramal nám na túto tému napísal popľujráno odborný článok. Štýl je populárny, ale uvedené citácie sú z odbornej medicínskej literatúry. Ak by si to chcel dakto overiť, literatúra u autora (ale odporúčam momentálne nerušiť, behá so sánkami ookolo baraku).
Takže nebláznite s hliníkom, dámy a páni. prevyk.php5.sk/…/alu_kontra_a…
Ako decko som 8 rokov jedol v jedalni hlinikovym priborom + rok na vojne. Tych 5 polievok do roka uvarenych v hlinikovom esuse ma ozaj nezabije ;-)
boro - no ked tu ludia vymyslaju ze titanovy, chromovy a nerezovy, tak som im ukazal najrozumenjsi variant...
peter - no zdrava ze nepusta AL do zradla... :-).
Stare hlinikove esusy su dokazom toho, ze niektore veci boli uz davno vyborne vymyslene... Osobne v tomto smere necitim potrebu menit moj esus len preto ze je stary a hlinikovy. Fungoval v minulosti, funguje dnes a pri mojej frekvencii pouzivania ho kludne mozu zdedit este aj moje decka...
(moznoze moje deti si uz budu moct teleportovat menu z najlepsich svetovych restauracii priamo na hreben Vtacnika :-D)
Bacaardi ????? Načo nosiť set za 1000,-Sk, keď ti to isté urobí ešus za 50.-Sk.
decka, ja niesom odbornik na varenie napriklad ako Boro, ale mozno vam viem poradit. svoje som si odvaril na hlinikaci a stale hlinikac mam a je to super vec. kto sa vsak boji "hliniku" a chce nieco nove, tak odporucam Primus LiTech Cooking Set, nie je to ani nerez, ani titan, ani megatutti super kozmicka technologia. je to hlinikovy set vnutri potiahnuty zdravou vrsvou neviem coho. lahko by sa to malo cistit, a kedze ide o hlinik, tak aj dobre varit. a cena je velmi dobra... fakt.
Lubo, IMHO pripalovanie je problem aj tenkeho nerezu. Vzhladom na pevnost tychto materialov su dna tenke a teplo prestupuje rychlejsie, teda je tendencia pripalovania krmiva (alebo prepalovania dna, ak sa vari zo nsehu). S klasickym hlinikovym esusom sa pripeka menej oproti tenkemu nerezu, lebo hlinik sice ma lepsiu mernu vodivost tepla, ale kvoli pevnosti su dno aj stena hrubsie.
Ak je tu dakto strojar a pod. odbor , viete najst dajaku tabulku porovnania tepelnej vodivosti hlinik/nerez/titan?
Titan ma jeden drobny problem. Vzhladom na malu hrubku dna sa na nom neda poriadne varit, taka slanina sa na nom pripali hned. Mam to oskusane s MSR Titanovym esusom. Okrem ohrevu vody, varenia polievok a inych instatnych pokrmov je to nepouzitelne.
Hmotnost je vsak uplne uzasna, v tom plny suhlas :-).
tak ja mam tiez tento tatonkovy, ale mensi,litrovy.
Moje hodnotenie: lutujem, ze som si ho kupila, aj ked bolo to trochu omylom. Povodne mal byt hrniec klasicky, nie na zavesenie, ale v obchode sa pomylili a dali mi inu krabicu. Kedze to bolo kupovane v inom kute republiky, tak som to zistila az doma:-(
Je tazky a neprakticky. Ta pokrievka a uchytenie je riesene hrozne. Uz ho so sebou nenosim.
Odporucam radsej sa tresknut po penazenke a kupit poriadny titanovy hrniec. Je lahky ako pierko a ma paradnu pokrievku a aj drziak.
Mame se zenou stejny hrnce uz ca 3-4 roky a musim rict ze ho k smrti nenavidim. Asi ma autor jiny (zazracny) typ protoze na ten nas se jen krive podivam a uz pripaluje a to prakticky jakekoliv jidlo.
Coz vzhledem k tomu ze prakticky denne varime ovesne kase je neuveritelny porod.
Plech hrnce je celkem mekky a velmi snadno se promackne/deformuje.
Zlatej hlinikac ;-)
Pro Bora: Pro dva lidi je to sice luxus ale docela logickej - kdyz clovek vari testoviny, nebo prave ranni davku kase, tak je to tak akorat, nemusi se starat jesli to nahodou nevytece a do hrnce pak vklidu slizis veskere nadobi, uterku, koreni a varic i s bombou.