Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na najvyšší trávnatý kopec Európy

Diskusná téma K článku: Na najvyšší trávnatý kopec Európy

Niekde som čítala, že najvyšším trávnatým vrcholom Európy je Hundstein, 2117 m vysoký vrch nad Zell am See. Avšak neďaleko od neho, juhovýchodným smerom v údolí Gasteinertal, môžeme nájsť 2467 m vysoký Gamskarkogel, ktorý sa tiež hrdí rovnakým prívlastkom. Určenie výškového primátu nechám radšej odborníkom, je totiž možné, že by vznikla rovnaká polemika ako okolo určenia stredu Európy. My sme si koncom marca 2011 vyšli na Gamskarkogel a rada sa s vami o zážitky z našej túry podelím.

Ja.drobec

včera sme sa odtiaľ vrátili, alpy ako na dlani, slniečko, vrcholky ako pocukrované.

MatusM

To zas bude dotácií na zatrávňovanie alpských končiarov a naopak, vozenie skál na belgické pahorky :-) nedopustíme predsa hnusnú diskrimináciu!

Lubo

A sup spravit normu ako na tvar zavaranych uhoriek :-)

KarolM

Je to tak, ako píše MatusM - na každom kopci sa nájdu popri tráve aj nejaké skaly. Myslím, že by sa mohla prijať definícia, čo je trávnatý kopec. Napríklad, že trávnatý povrch musí predstavovať aspoň 90 % plochy vrchola. Asi by bolo načim dať to na rokovanie Európskeho parlamentu : ))

MatusM

Hundstein samotná autorka slovne vyvrátila a ty si zas vyvrátil Gamskarkogel. Veľmi rád by som sa do Andorry pozrel, to ti zatiaľ môžem ticho závidieť. Ono pojem "trávnatý" kopec je sám osebe sporný, všade sú nejaké skaly a je subjektívne tvrdiť, kde ešte prevažuje tráva a kde už skaly. Nadpis je aj preto myslený s nadsázkou.

Tashidele

Neviem, kde autorka článku čítala, že Hundestein je najvyšším trávnatým kopcom v Európe. Pochybujem o tejto informácii, pretože je toľko podstatne vyšších kopcov v Európe, o ktorých sa málo alebo vôbec nepíše. Môj najvyšší "trávňák" by mohol byť napríklad andorrský Pic de Casamanya (2740 m). Zdolanie jeho vrcholu mi pripomína tatranský Slavkovský štít, ale samozrejme v podstatne "príjemnejšom" teréne. Z dediny Ordino (1295 m) a neskôr zo sedla Col d'Ordino (1980 m) idete trávnatým porastom až na vrchol. Je to dosť únavná (najmä v letných mesiacoch) túra. V nejakom miestnom sprievodcovi (kniha) je napísané, že tento vrchol leží prakticky v strede Andorry a je z neho fantastický kruhový výhľad na všetky svetové strany. To potvrdzujem, pretože naozaj je veľkým zážitkom vidieť všetky tie bližšie i vzdialenejšie hrebene a kopce andorrských, ale aj španielskych či francúzskych Pyrenejí. Takže len toľko k "trávnatým európskym naj". A určite vyššie kopce majú v ruskej gubernii, ale málokto o nich vie.

Adushka

Honzo aj Mato, vdaka za chvalu, som rada, ze sa vam clanok pacil :)

Jnezky

Pekne si to napsala, aj foto sa vydarili. Mali ste krásny zážitok!

Daulagiri

Fajn článoček, konečne som sa dostal k jeho prečítaniu. Pekné fotky, panorámy a la Alpy :-)

Adushka

-OB-, viem, že by ste bol veľmi rád, keby som tú informáciu čítala práve u vás na trekingu, bohužiaľ ten článok vidím dnes prvýkrát. Inak je ale veľmi pekný a inspiratívny. Môj postup bol nasledovný: na stránke Gamskarkogelhutte sa píše o najvyššom trávnatom kopci Európy (gamskarkogel.at/index_1.html). Keďže ale viem, že toto si môže napísať ktorákoľvek, tak vyhľadávam info o najvyššom kopci v Európe cez google.at, keďže robím vo Viedni a ten mi nachádza stránky obce Maria Alm, kde sa píše o Hundsteine (mariaalm.at/de/maria-alm). Opisovať toto vyhľadávanie alebo dávať linky na Maria Alm mi do článku prišlo zbytočné, preto je úvod napísaný tak, ako je. Ale vidím, že teda na tie vaše stránky musím občas tiež zablúdiť :)

Merhorn

Sice som clanocek este necital idem to napravit dnes, ale mam rad tieto kategorie a veru skusim sa dnes zamysliet, co je skutocne najvyssim holnym kopcom europy, ale aj u nas na slovensku, mam rad kazdu takuto prilezitost mat pocit, ze objavujem nieco nove velmi prijemnou cestou poznania :)

Boro

Veď ja viem,to len aby bola sranda,však Aduschka? Som rád, že ste stále spolu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum