Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bleskom trafení v Roháčoch

Juh

Ten príklad z Prešova môže kľudne byť aj výnimkou potvrdzujúcou pravidlá ;o) Po svete existujú rôzne projekty, ktoré sa snažia o výskum bleskov. Jedna z metód výskumu spočíva v tom, že sa do búrkových mrakov vystreľujú rakety, ktoré za sebou ťahajú tenký drôt (v podstate sa ním vytvára vysoký bleskozvod). Pomocou neho by sa mal vytvoriť vodiaci kanál, ktorým by sa potom mal zviesť elektrický výboj do zeme. Že to vždy nemusí byť vždy tak, ukazuje nasledujúce video: youtube.com/watch?v=34NpyA2Ou…

Peter61

Ludo, pravidlo existuje, ale my ho nevieme, vie ho matka priroda.
Po sobotnajsom neststi ani nemozem k tejto svojej perle dat smajlika. Nico sa da robit, aj ten previs "ma svoje pravidla". Vid citovane Hudyinfo a Schubert.

Priklad z mesta :
pred par rokmi zasah blesku pred Pioonierskou fontanou v PO presov.sk/…/?c=12&id=134…
doookola su vysoke budovy ( pošta, divízia, univerzita) a stromy . Takze by to malo byt relativne bezpecne. V zemi vsak ide aj voda k fontane....

Ludo56

Žiadne pravidlo ohľadne búrky neexistuje. Ani to, že treba byť do poludnia dolu a je po probléme. V sobotu som prechádzal cez Meďodoly, Kopské sedlo zaliate slnkom. Okolo desiatej predpoludním sa spustil prudký 5 minútový lejak zakončený parádnym zahrmením.

Miesto úderu blesku sa nedá predvídať, nemáme schopnosť vidieť rozloženie potenciálu zeme. Blesk neudiera do najvyššieho bodu, ale do najvyššieho výbežku elektrického potenciálu zeme. Tento potenciál nekopíruje povrch zeme. Je deformovaný rozložením elektrickej vodivosti v podzemí. Hlavne vlhkosťou a rudnými žilami. Rudné žily väčšinou nevieme predvídať ale podzemnú vlhkosť občas áno. Sú to hlavne pramene. Videl som vysoký smrek zjazvený bleskami, stojí na kraji lesa takmer v sedle, nad ním mnoho vyššie položených stromov. Strom je vyšší od ostatných preto, lebo má pod sebou dosť vlahy. No a vlhkosť sa dobre udržiava aj pod skalnými prevismi. Tu býva pôda prevlhnutá do hĺbky, čo funguje ako bleskozvod. To bol aj prípad popisovaný v tomto článku a aj tragédia na Súľovskom hrade.

Adamus

Je to sila tie blesky. Na obed uz treba byt dolu. Jasne ze hreben sa nestiha ale netreba si ho ani planovat v takomto burkovom case.

Bazin

vdaka za sprostreedkovanie tekejto skusenosti!

Juh

Pre predstavu, o čom som písal pri pozitívnych výbojoch, náhodou som narazil na tento obrázok: ukazy.astro.cz/…/20090626Vlas… Podľa priebehu by sa malo jednať o CG+ výboj, kedy blesk udiera mimo búrkovú oblačnosť.

Juh

Poučný článok, ten dátum môžete začať oslavovať ako svoje druhé narodeniny.
miro7007: K tomu plazeniu sa. Myslím, že to nie je najlepší nápad. Naši západní susedia majú na to porekadlo "Prašť jako uhoď". Je pravdou, že by sa tým znížila pravdepodobnosť zásahu bleskom, ale na druhej strane sa zvýši pravdepodobnosť zásahu zemnými prúdmi (viď. krokové napätie, skratový mostík).
Zopár postrehov k článkom na HUDY: Cumulus castellanus - IMHO správnejšie označenie by malo byť altocumulus castellanus - tie vežičky patria medzi stredne vysokú oblačnosť, vytvárajú sa hlavne v čase východu Slnka a s jeho rastúcou výškou nad obzorom postupne vymiznú, následne nastupuje klasická konvektívna oblačnosť. Naznačujú nestabilné teplotné zvrstvenie atmosféry vo výškach, kde sa vytvára stredná oblačnosť.
V článku je aj zmienka o negatívnych (CG-) a pozitívnych (CG+) výbojoch. Bolo by dobré zmieniť sa aj o tom, že v prípade pozitívnych výbojov sa síce jedná o malé percento výbojov, ale nebezpečné sú hlavne tým, že sa zväčša vybíjajú medzi zemou a hornou vrstvou búrkovej oblačnosti. Dôsledkom toho môže byť, že takýto blesk môže udrieť aj niekoľko km od zrážkového pásma búrky. Takže spoliehať sa na to, že ešte neprší, alebo že spodná časť búrky je ešte niekoľko km ďaleko nemusí byť na mieste.
jjano: Tá pravdepodobnosť je pravdou, ale pravdepodobne je to spôsobené práve tým, že ľudia sa prirodzenie boja búrok a opatrenia proti zásahu bleskom začnú robiť ešte pred tým, ako do nich niečo udrie.

PaliT

V predposlednej dĺžke Cagašíka na Prostredný hrot sme tiež dostali 2x zásah prúdom z blesku, už by som si to nechcel zopakovať. Keď sa blýskalo, tak sme sa usmievali, keď už teda fotografujú, ale biť nás veru nemuseli...

Mimochodom, jedinečná skúsenosť boli cviká na elektrofakulte, kde sme k sebe približovali elektródy nabite VVN a merali vzdialenosť preskoku oblúka podľa toho ako sa zmenil tvar elektródy. Vtedy som na vlastné oči videl, ako porušenie homogénneho elektr. poľa špicatým predmetom výrazne mení situáciu.

Zdenči

Emily...presne v ten deň ako píšeš, som bol hore na hrebeni aj ja s partiou. Časť z našich sa nachádzala blízko tej búrky. Keď sme na Žiarskej chate počuli, čo sa hore stalo, modlili sme sa, aby tými trefenými nebol nik z našej partie...

Peter61

Tarazed, v case vydania bol ten Hudyinfo nalkomplexnejsim materialom v prijatelmon jazyku. Mal som vtedy problematiku dost dobre nastudovanu a aj tak par detailov v tomto materiali bolo pre mna novinkou.

Rado67

Chválim autora za uverejnenie, pre výstrahu a varovanie. Každá zdieľaná skúsenosť je dobrá.
A predovšetkým blahoželám k šťastnému koncu, iste to mohlo dopadnúť horšie.
Osobne považujem blesk za najvyššie objektívne nebezpečenstvo pre bežného turistu. Dnes už predpoveď počasia vie byť i lokálne presná, pre mňa je vždy primárnym predpokladom. V letnom období sa plánovať na niekoľko dní vopred nedá. Zrovna v tom týždni vlani som mal voľno a spomínam, že som sa v nedeľu náhle rozhodol pre Tatry na Po a Ut, keď od stredy boli hlásené búrky a nestabilné počasie.
BTW jjano: nemyslím si, že napr. na hrebeni Roháčov je pravdepodobnosť zásahu nízka, ako píšeš v zrovnaní s dopravou, je to výrazne o množstve návštevnosti v teréne počas búrky.

Jjano

Nuž, pravdupovediac, už som sa párkrát odcitol v situácii, že som sa bál, že to do mňa šlahne (naposledy pred týždňom), ale zase priznajme si, že pravdepodobnosť, že sa zabijete pri ceste autom na hory je oveľa vyššia, že než do vás šlahne blesk... :-)

Myslím, že záver, ktorý Andrej napísal, je brilantný: nebezpečenstvo by nás nemalo odradiť od chodenia po horách, ale primäť nás k väčšej pokore. Podpisujem, vďaka!

Turis

Po tragických udalostich v minulých rokoch, keď hlásia búrky na horách už na ne vôbec nechodím...život mi je prednejší...

Emily

zimomriavky behajú po chrbte..... zažila som...12.9.2009 za Ostrým pod Volovcom.... bilancia v ten deň bola tragickejšia...búrka prišla z poľskej strany...presne ako píše kali...nespravíš nič...len čakáš

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum