Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Fivefingers - skúsenosti - odporúčania

Diskusná téma Fivefingers - skúsenosti - odporúčania

Už pred časom mi jeden známy odporúčal obutie Fivefingers, popisoval mi pozitívne efekty, ktoré zažil ohľadom chrbtice a pod., tak som nad tým začal uvažovať. Nedávno sme išli na hrebeňovku VT a už predtým sme laborovali s tým, že by sme potrebovali nejakú ľahkú a spratnú obuv, ktorú si nasadíme po skončení túry na pohyb v chate a v okolí. Vystihli sme výpredaj, tak sme ich kúpili. Musím povedať, že ma to úplne očarilo, absolvoval som v tom menší okruh v Španej doline, potom pobyt v salašoch a chatách a moja žienka si tiež pochvaľovala. Zatiaľ mám trochu hokej v tom, ktorý typ sa hodí na ktorú aktivitu, no touto témou som chcel vyvolať diskusiu, najmä ak už niekto túto podivnú obuv používa, prípadne sem dávajte otázky.

Thewasp

Ahoj,
VFF som sa rozhodla vyskusat po tom, co mi doktorka oznamila, ze mam celkom rozbehnutu tvorbu haluxov - vybocenie palcov na nohe. Dovtedy som ani netusila, ze to mam Pouzivanie VFF mi sice haluxy neodstranilo a neodstrani, urcite vsak funguje ako dokonala prevencia. Mam silne podozrenie, ze k haluxom som sa dopracovala okrem ineho aj nosenim pritesnej turistickej tvrdej obuvi. VFF mam v dvoch verziach - uplne lahkej bez snurovania, ktore sedia doslova ako rukavice, a su vhodne do mesta, ako prezuvky, ci obuv do prace, kde denne stojim na nohach niekedy aj viac ako 8 hodin. Chodza v nich je prirodzena, takmer ako na boso (malicky rozdiel tam je, aj malu ochranu si noha uvedomuje). Druhy model mam tzv. bezecky so suchym zipsom a malinko hrubsou podrazkou. V ozajstnom terene som ho sice este neskusala, ale do lesa a na nie velmi kameniste cesty bude urcite vhodny. Cisto terenny model VFF s podrazkou s dezenom by som vsak uz urcite nechcela, lebo aj v tom lahsom bezeckom mam pocit, ze prsty su uz od seba oddelene privelmi hrubou latkou a nie vzdy je to uplne pohodlne. Velkou nevyhodou tychto VFF v nasom klimatickom pasme je to, ze sa daju nosit maximalne 4-5 mesiacov do roka. Na leto a indoorove aktivity si ich vsak neviem vynachvalit a nebyt spolocenskejsich udalosti, nosim ich stale.

Jaro.q

Na druhej strane ako trail topánky roka 2015 sú "Hoka One One Challenger ATR".

PaliT

Takto fungujúcu "spravodlivosť" považujem za chorú. Existuje dosť individuálnych skúseností, ktoré potvrdzujú pozitívny účinok, sú to svedectvá ľudí, nie nadarmo patria tieto botky k najobľúbenejším bežeckým topánkam. Ale účinok na 100% hádam nikto súdny nemôže očakávať. Ak by niekto niečo sľuboval a došlo by napr. k poškodeniu zdravia, to by som chápal.

Trochu mi to pripomína žalobu na výrobcu mikrovlnky, že nenapísal varovanie, že sa v nej nesmie sušiť po kúpaní mačka. Ľudia ktorí žalujú takéto veci, by sa hádam mali radšej zašiť do nejakého ústavu s mäkkými stenami a mali by byť kŕmení hadičkami, aby sa im nič nemohlo stať.

Axel

Pali, ak ti vyrobca bude tvrdit, ze nosenim jeho topanok sa vyliecis a je to v skutocnosti bullsh!t, tak nech vyrobca plati...

Peter61

pali, mozno ze to je z US, a tam je mozne vsetko.
V kazdom pripade : link na sudny sopor tam nie je ( alebobo som ho nehladal) a spomina sa toto runrepeat.com/

Tebe posielam a aj ev.dalsim zaujemcom mozem poslat clanok na mejl.

PaliT

Nemám to predplatené, tak som sa k tej informácii o súdnom spore nedostal. Ale pripadá mi úplne strelené, ak by niekto chcel vysúdiť - "Ja som čakal, že sa nosením topánok vyliečim - plaťte odškodné!" Ešte viem pochopiť, ak niekto dostane zaplatenú škodu za škodlivé vedľajšie účinky nejakého lieku, ale toto?
Každopádne za seba môžem povedať, že imitácia pohybu naboso skutočne ovplyvňuje zaťažovanie iných svalov aj spôsob chôdze, nech si vykladajú čo chcú...

Peter61

"Čo sa týka Vibram FiveFingers, to bol tiež šok. Spoločnosť musela nedávno vyplatiť svojim zákazníkom skoro štyri milióny dolárov. Podľa súdu tvrdenie firmy, že ich topánky zabraňujú zraneniam a posilňujú svalstvo, nemá žiadne vedecké pozadie. (Mimochodom, Skechers platili omnoho väčšie vyrovnanie po tom, čo prehrali podobný spor.) Na druhej strane, mnohým ľuďom so zraneniami od iných tenisiek pomohli dostať sa znovu na trať."
dennikn.sk/…/?ref=tit

Adina

Dik chlapci za typ, preskúmam :-).

Gugol

adina - outdoorguide pri avione mal niekolko modelov, aj damskych. Zopar modelov a obcas aj akciove ceny maju v exisportoch, ale len v niektorych predajniach (mozno na ich stranke by sa to dalo zistit).

PaliT

Až budeš v Martine, nedaj si ujsť na pešej zóne JWizu, tam som videl najväčšiu kolekciu FF naživo a hlavne je dobré zavolať majiteľa, ten dá odborný výklad.
V Bratislave neviem...

Adina

Mať možnosť "ošahať" si FiveFingers na vlastné oči, ruky (nohy) sa mi javí v BA ako nereálny. Bola som pozrieť predajne, ktoré by podľa môjho predpokladu takéto mohli mať. Možno som bola v nesprávnych. Viete mi dať typ na tu správnu ? Prosím nie internetovú.

PeterNR

Moja skúsenosť - mám tie prvé obyčajné VFF KSO, sú dobré skoro na všetko - beh, ľahká turistika, do vody aj do mesta. Je individuálne, kto od VFF čo očakáva, a s čím ich porovnáva.

Ja cez leto behám poväčšine bosý - asfalt, tráva, hlina. VFF majú síce dosť tenkú podrážku, ale v porovnaní s bosou nohou je v nich kontakt s terénom predsa len obmedzený. Beriem si ich len tam, kde sú ostré kamene.

Beriem si ich aj v zime keď bežím k jazeru. Nohy sa ochladia a pripravia na ľadový kúpeľ. Na snehu je to v pohode, na ľade sa dosť šmýka. Do vody idem bosý, VFF by sa dosť zle obúvali zamrznuté. Najlepšie je na nich to, že keď sa vraciam z jazera, nohy sa rýchlejšie prekrvia, ako v klasických teniskách.

Manželka má VFF Spyridon LS a tiež si ich pochvaľuje.

Peter

Gugol

Na jar som si kupil V5F, model Treksport KSO, ma podrazku s protismykovymi vystupkami. Kupoval som v Hudy v Brne, kde mali dost velky vyber modelov, ale nejake som videl aj v BA v outdoorguide.
Zozaciatku som myslel, ze to budem pouzivat na vylety s detmi, ale postupne som zistil, ze su dobre takmer na vsetko. Na lesne cesty mimoriadne prijemne, hrebenovka VF, MF, tatranska magistrala - uplne v pohode, ovela pohodlnejsie ako klasicke vibramy. Asfaltka nic moc, ale znesitelnejsia ako vo vibramach. Len prve razy s tazkym batohom, ak bol k tomu aj pichlavy teren (male skalky), tak to bolo neprijemne. Takisto to moze byt neprijemne aj osobam s vacsou nadvahou. Zozaciatku vas mozu boliet paty, pretoze vacsina z nas ma vdaka obuvi nespravny doslap na patu, to sa ale velmi rychlo oducite.
Topanky nie su vhodne tam, kde treba preniest celu vahu na spicku nohy. Tatranska magistrala je preto pre mna zatial horne ohranicenie ich posobenia. Zaujimave je to v blate - smykaju sa viac, ako klasicke vibramy, ale zaroven mate ovela kratsi reakcny cas. Vysledok bol, ze som sa v blate citil istejsie. V snehu som ich neskusal. Premoknu okamzite, ale voda hned aj vytecie a vobec nevadi, ak musite v premocenych slapat dalsich 10km. Na brodenie potoka su uplne idealne. Tiez su velmi vhodne ako nahradne topanky do batoha, len riskujete, ze po chvili budu v tom batohu tazke vibramy :-) Su lahucke, velmi prijemne sa v nich bezi.
Nevyhody:
-zapach - nosim ich bez ponoziek a po 3dnovej hrebenovke musia ist do pracky (su na to stavane, takze to nijako neznizuje ich zivotnost)
-zlozitejsie obuvanie, nevhodne na miesta kde sa treba casto vyzuvat a obuvat (pri pouziti ako prezuvky)
-prilis lahko si zvyknete na dobre a odrazu zistite, ze stare uzasne vibramy vas kdekade tlacia, mne napr. odrazu hrozne vadil podpatok pri zostupoch
-pri velkej unave vo vibramach staci prehadzovat nohy jednu pred druhu a topanky vas uz nejako podrzia - u V5F si to odmakate az do konca. Ak precenite svoje sily, moze byt pre vas zaver tury horsi, nez by bol vo vibramach
-poznate ten dobry pocit, ked sa po celodennej ture vo vibramach konecne vyzujete? Tak ten s FF nezazijete ;-)

Pred kupou urcite odporucam vyskusat, napr. mne sadli o cislo mensie, nez mi vychadzalo podla ich tabuliek, ale viacerym ludom z okolia sadli o cislo vacsie nez odporucane. Pravdepodobne zavisi aj od toho, aky tvar maju vase prsty. Niektore modely maju cez priehlavok textil napevno a ludom s vyssim priehlavkom sa tam noha nemusi zmestit.

Za seba rozhodne odporucam, tento rok som trekove tenisky takmer nepouzil a vibramy si uzili len zopar tur, FF som pouzival skoro stale. Zdvihla sa mi klenba nohy, ktoru som mal dovtedy plochu, ciastocne sa mi narovnal trochu vbacajuci palec, zlepsilo sa mi prekrvenie noh.

Aeneus

Inak ak ste nezachytili toto info, amíci už vysúdili doláre za nepodložené tvrdenia o zdravotných výhodách topánok FiveFingers: fivefingerssettlement.com/

Podľa mňa je to skôr z kategórie „zažalujem McDonald's, lebo som tučný“ :)

k veci: mám FF Bikila LS, v lete v nich behávam, zvykol som si aj na ponožky Injinji. V normálnych topánkach mi pri behaní zvykla tŕpnuť noha, nepomáhali ani o číslo väčšie ani lepší strečing. FF problém odstránili. Na turistiku nepoužívam, ale viem si predstaviť, že VF a MF musí byť v týchto topánkach úžasný zážitok, na tráve sú nesmierne pohodlné.

Inak ja som všetko kupoval tu: prstove-boty.cz/
Dobrá komunikácia, bezproblémová výmena zlého čísla. Akurát to posielajú Českou poštou a poštovné je vysoké.

Adina

Keď som začala používať paličky na turistiku, tiež som zo začiatku schytala úsmevy a poznámky o snehu od okoloidúcich. A dnes ... :-) ?
Stretla som už na horách podobne obutých, no myslela som si, že sú to horolezci, že oni takú obuv používajú a títo práve idú zo skál.
Toto sú pre mňa veľmi zaujímavé info.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k článku: Tri Vody Prechádzal som okolo 1.5.2024, oddychoval a skrýval som sa tu pred silným slnkom. Prístrešok je pekný, na spanie len v núdzi, ale pred dažďom by mal ochrániť do …

nová téma