Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ferrata Kyseľ v Slovenskom raji (+ mapa a video)

Peter61

Co je zadarmo, je obvykle velmi drahe a nestoji za nic.

Yetee

Páči sa mi tá Knorova teoria, že čo je štátne tak má byť zadarmo :)
Keď je 5€ za ferratu tak veľa, region Spiš ponúka aj iné atrakcie. Napríklad Spišský hrad. Tam je vstupné len 6€ :)

Possum

Kazdopadne, aj napriek svojmu hlbokemu socialistickemu presvedceniu, zacinam mat pocit, ze aby veci fungovali, treba ich platit.

Takze spoplatnena ferrata je urcite lepsia ako nespoplatnena zatvorena dolina, ci? A suma nie je az taka zla.

A ak som student a nemam prachy, tak dobrodruzny nocny prechod ferratou je zazitkom vzrusujucejsim ako prechod cez den.

Possum

Da sa spokit tema FERRATA KYSEL V SK RAJI s temou FERRATA KYSEL. Bezi paralelne, su o tom istom a robia bordel.

Sona

Martin, myslim, ze tu nejde o biznis, ale prave o regulaciu ludi v rokline. Buduci tyzden budeme robit rozhovor s riaditelom spravy narodneho parku, takze budeme mat vyjadrenie k teme priamo zo zdroja.

Jjano

Ale ľudia, veď už to tak neriešte. Je to otvorené hádam len 48 hodín a už tu odznievajú zásadné stanoviská :-)
Ja v tomto správe národného parku fandím, že to skúša. Chvíľu počkajme. Tá cena a princíp nie je vrytá do kameňa.

Môžeme sa baviť o tom, či tam vôbec tá ferata mala byť (ja si myslím, že ani moc nie), ale keď už tam je, tak päť euro je zanedbateľná suma a princíp výberu vstupného do vzácnych častí prírody je legitímny. Je to bežný spôsob regulácie počtu návštevníkov a je to bežný spôsob zárobku pre miestnych ľudí. Lepšie keď vyberajú 5 euro než by mali brať podporu. Preto je pre mňa dôležitá nie cena, ale čo za tú cenu dostanem a komu tie peniaze ostanú. Ak ten zážitok z feraty je dobrý, tak 5 eur je v pohode. A ak tých 5 eur skončí v bezodnej štátnej kase, tak to je prúser. Ak však ostanú na Spiši alebo v Slovenskom raji, či už štátu, samospráve alebo podnikateľom, tak je to OK.

Knor

Palo, ja s Vladom 2 vcelku suhlasim. Citam co pisu Rakusaci na gipfeltreffen a inde a oni by sa vyjadrili asi podobne (pred casom sa zacalo vyberat vstupne do rokliny co bola prv zadarmo a dost na to nadavali). Tu ide tiez o to, ze takto sa biznys nerobi. Vstup do Kysela (tiez by som uvital skor dreva so zasekmi ako zelezne stupacky s feratou - a to je tam to zelezo vraj kvoli ochrane prirody :-D) nemal byt spoplatneny, mohli vsak viac ziadat za stanky na Klastorisku, kde sa vela ludi co idu roklinou zastavi a da si cosi pod zub. Takto sa robi cestovny ruch a nie inkasovanim poplatkov za parkoviska, WC (nasa specialita) ci za feratu na statnom pozemku (statnom, nie sukromnom).
Mimochodom, bohatsia klientela tuto feratu na hony obide a dovolenku bude travit uplne inde.

Axel

Pozri, veduci lesov sa v spravach vyjadril, ze s tym spristupnenim nie je stotozneny. Ochranari tam zabrigadovali a teraz vyberaju vstupne. Vec dopytu a ponuky.
Ale parkovne obci, vlezne zdruzeniu obci (co cast posuva dalej na obnovu rebrikov) a nasledne poplatok za ferratu ochranarom.
Do toho to smiesne sprievodcovanie na Gacovsku skalu a nesmieme zabudnut, ze este donedavna bol prejazd krizom na bicykli tiez iba za poplatok sprievodcovi :-D
No co uz, biznis je biznis a kto na to ma, ten tam ide. Kto nema, ten nejde.
A budem to opakovat - socializmus tu v ludoch vybudoval akesi myslenie, ze vsetko ma byt pre vsetkych a zadarmo. Bohuzial, takto to nefunguje. Nepoznam jedine horske stredisko zamerane na nizkoprijmove skupiny. A odjakziva si uzivat dovolenky chodili do hor ti bohatsi. Okrem kratkej budovatelskej epizodky zvanej zajazdy ROH.

Vlado 2

Celé toto sprístupnenie je nefér voči ostatným turistom. A s tým vstupným to nie je možné považovať za nič iné ako biznis vyvolencov na území ešte nášho, alebo už sprivatizovaného NP ? ( podobne ako "sprevádzanie" na Gačovskú skalu... ) Tu nejde o výšku vstupného ale o princíp. Tiesňava Kyseľ vzhľadom k svojej tradícii a hodnote mala byť jednoznačne sprístupnená ako ostatné rokliny.

Tarazed

Axel, ved rangeri su ochranari, nie horska sluzba :P Preto kontroluju, ci im ludia odvadzaju za ich robotu penezi ... ed sa tam niekto rozlame, tak im to moze byt u prdele.

Axel

Rangeri kontrolujú vstupenky, ale nie povinnú výbavu.
Asi sú dôležitejšie peniaze ako zdravie?

Tramal

Ešte zapožičanie setu pre nonormala- citujem zo straánky NP Slovenský Raj:

"Ferratový set si momentálne môžete požičať na Čingove a Podlesku (zoznam budeme postupne dopĺňať). Počítajte s tým, že počet setov je obmedzený a je lepšie si požičanie vopred zarezervovať. Čingov - Chata na Rázcestí Požičovňa feratových setov / Via Ferrata Kit rental Sprievodcovské služby / Guide Services – sprostredkovanie Čingov – parkovisko pri Hornáde, tzv. spodné parkovisko +421 907 920 728, +421 905 714 541
info@cubeadventure.sk

PODLESOK:
Autocamping Podlesok
Podlesok 573/33
053 15 Hrabušice
Tel. recepcia: +421 (53) 429 91 65
E-mail: recepcia@podlesok.sk
Web: podlesok.sk$ret
GPS: N 48.96417 | E 20.38622"

Tramal

Po dnešnej návšteve by som len zdôraznil tri veci:

  1. spodná časť ferraty vedie, tak ako je uvedené v článku, potokom. Preto pozor na obuv, hlavne po výdatnejších dažďoch. V koryte sú naukladané skaly, po ktorých treba stúpať, dnes boli viaceré pod vodou. Správa NP dokonca odporúča brať so sebou náhradnú obuv.
  2. Vstupné na ferratu treba kúpiť dopredu v Čingove, Podlesku, Spišskej Novej Vsi, alebo Dobšinskej jaskyni. Inak sa trochu predraží, dnes ho kontrolovali dvaja ochranári- mimochodom obaja veľmi fajn.
  3. Nad Obrovským vodopádom je voľne sprístupnený Karolínyho vodopád- to znamená zadarmo. Kto si chce odskúšať, či ferratu zvládne a čo k tomu bude potrebovať, má jedinečnú šancu tak urobiť na tomto krátkom úseku.

Ad tarazed: ochranári kontrolovali len vstupné, set samozrejme nie.
Ad jjanči: dnes doobedu ferrata rozhodne preplnená nebola, zajtra to však môže byť úplne iné (víkend). Na Kláštorisku sme stretli známeho, ktorý bol včera na slávnostnom prechode a dnes si to išiel radšej zopakovať znova, v kľude :-)

Yetee

5 € je hrozná cena?
To akože, koľkokrát ročne sa ju chystáte prejsť? Aspoň to vstupné odradí "prechádzkárov", ktorých prekvapí to, že je v Suchej Belej voda :)
Skôr by bolo vhodné, vymyslieť spôsob, ako požičiavať feratový set. Ale spišiaci sú koumaci, tak snáď ich niečo napadne :)

Jjano

Vstupné zrejme nie je vysoké, keďže podľa hlásení z terénu je odvčera ferata preplnená.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum