Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Do Jaskyne mŕtvych netopierov nechoďte

MatusM

Axel, dovod, ktory ho k tomu viedol? V clanku je to naznacene: Kym sme o 11:50 prisli (teda v case, na ktory sme boli dohodnuti) sa mu hore nazbierali turisti, co je prirodzene. Ako spravny spravca ich mal objednat na najblizsi mozny termin, alebo im dohodnut mimoriadny vstup.
Preco ich uprednostnil neviem - mozno boli lukrativnejsia klientela, mozno znamosti, sympatie, no urcite neprofesionalita. Pan Stec nam hrubym sposobom ukazal, ze mozno ma osobnostne predpoklady na vynasanie zeleza a prerazanie jaskyn, ale rozhodne nie na spravu prirodnej pamiatky.
Nestalo sa to po prvykrat a nahodou - tento clanok je preto na spravnom mieste.

Jaro77

Správanie správcu je neospravedlnitelné.Niektorí ľudia si myslia,že sú nenahraditeľní.Neviem prečo turistov považujú za votrelcov.Privlastńujú si čo im nepatrí a za svojho života si budujú mauzóleá a robia zo seba legendy.

Adushka

Pridam sa k Axelovi a Rastovi. Myslim, ze zmyslom tohto clanku nebolo znevazovat pracu jaskyniarov ako taku, ale skor o tom, ako sa ludia k sebe dokazu chovat. A to nemusi byt len v jaskyni, bohuzial sa s buranskym chovanim da stretnut v mnohych inych situaciach. Islo skor o to poukazat na to, ze takymto stylom dieru do sveta v cestovnom ruchu neurobime. Na Slovensku este stale chyba riadenie sa podla hesla "Nas zakaznik, nas pan". Kym sa toto nezmeni v mysliach ludi (to asi bude musiet vymriet jedna generacia), tak sa situacia nezlepsi. Sama som na vlastne oci videla, ako velmi sa Sona snazila vsetko dohodnut do najmensich detailov, aby vsetko klaplo, takze tiez by som potom bola rozcarovana z toho vysledku celeho snazenia.

Rbr69

Plny suhlas s Axelom. To, ze sa tu v niektorych prispevkoch rozobralo aj jaskyniarstvo je skor odbocenie od toho, co sa stalo. Jeho moralne pravo a zasluhy nikto neberie.
ALE popisovane NEchovanie sa v dnesnej dobe by nemalo byt tolerovane a treba na to poukazat. To, ze to "trosku presvihol", "nezachoval sa spravne" nema v sucasnosti vo vztahu prevadzkovatel a zakaznik co hladat.
Aj v inde zamestnani maju hromadu "prace a nervov" a NEDOVOLIA si taketo NEchovanie sa, pretoze by ich to nieco stalo. Nulova tolerancia a rozpitvat taketo pripady "slovenskej usluznosti".

Axel
Maros, jaskyniar ma na jaskynu, v ktorej stravil cele roky, tak mozno akesi moralne pravo a medzi jaskyniarmi isty respekt v tom, ze mu tam nebudu chodit do kapusty. Ale ziadne plne pravo a robenie si co chce a s kym chce NEMA (a sam to potvrdzujes tym, ze je potrebne mnozstvo povoleni). Takymito vyjadreniami jaskyniarom len skodis. Nikto v tejto diskusii nespochybnil, ze vybudovanie celej infrastruktury pre kilometre chodieb a verejne spristupnenie nebolo zlozite a ze spravca na nom nema svoj podiel. Clanok poukazuje skor na to, ze ho to stalo roky prace (dobrovolnej a v ramci konicka, neverim ze tam tie roky kopal na kseft), krabicu povoleni a nakoniec si to vsetko kazi (mierne povedane) svojskym pristupom k zakaznikovi, ktory mu tam chce doslova strcit peniaze do ruky (a ze pozaduje zlavu za velku skupinu a spropagovanie jeho sluzby je podla mna normalne - a zvlast ked vedel, ze tam ma ludi od "medii" tak sa k nim takto nezachovam - tymto nechcem nejako robit z ludi od hikingu celebrity, aby ma niekto zle nepochopil.)

Zdendo, ak to bolo inak, tak nam to popis. Alebo nech sem rovno napise p.Stec, ako vidi tu situaciu on. Jediny fakt, ktory zatial vidim je ten, ze tych 11 ludi do jaskyne p.Stec (podla mna bezdovodne) nepustil. Ale rad by som poznal dovod, ktory ho k tomu viedol.

Zdendo

Hned po incidente som bol informovani o situacii ktora sa udiala. Podla
viacerych tam pritomnych ludi som sa dozvedel ze situacia bola trocha inak.
Uznavam ze sa k vam pan stec nezachoval spravne ale stava sa. Skuste si
predstavit kolko ma s tym prace a nervov. Ako tu pisete ze bol na oslave 40
narodenin na taloch...Ako to mozete len povedat vo svojom volnom case si moze
kazdy robit co len chce.... Na taloch nebol a to je pravda mozem 100 percent
potvrdit .. Ako citam reakcie....Vsetkych jaskyniarov hadzete do jedneho
vreca... Taketo diskusie nemaju zmyel...

Maroš

Myslím, že to celé bolo trochu inak, nakoniec poznáte iba jednu verziu. Druhá strana to zaručene vidí trochu inak. Pokiaľ nemá priestor na reakciu a odpoveď, takýto článok tu me,á čo robiť.

Rasto

Maros - clanok ak som spravne pochopil -reaguje na spravanie daneho cloveka v danej chvili, neznamena, ze kritizuje to, co uz bolo spravene. Ale myslim, ze v pristupe k druhym mame a Slovensku co dohanat. Samozrejme, mohla byt vyzdvihnute to dobre, co tento clovek urobil, ale ak nieko nieco podobne zazije, tak sa tomu ani nedivim.

Honza286

To Maroš: Nic proti, ale dělat si s ní rozhodně co chce nemůže ani náhodou už jen z toho důvodu, že se jedná o zvláště chráněné území, navíc ještě v NP. Ale toto je typický slovenský přístup: jsem ochranář, správce apod., tak si můžu dělat co chci, ale běda když někdo jiný poruší předpisy, návštěvní pořádek atd.

Bacaardi

ved si chudacik pan stec aj za to necha zaplatit.... ked chudacik pan stec ma s tym problem, nech tu jaskynu zavrie, a hotovo... ach boze ako ho len lutujem, uz len chyba ako si do tej chajdy vlastnymi rukami vynosenej da svoje fotky ako rekordera jaskyniara...
jaskyniar je clovek ktoreho bavi jeho KONICEK, ak nechcel, nemusel to vykopavat... ak to robil z presvedcenia aby celej populacii ukazal uzasne krasy JMN a robi vlastne celemu slovensku charitu a mileho sprievodcu tak od tejto myslienky uz je skutocnost davno vzdialena.

Maroš

No, nedá mi nereagovať. Milana Štéca poznám osobne už mnoho rokov. Je to obdivuhodný človek, nebyť jeho, nik z Vás by o tej jaskyni ani len netušil. Ak niekto má právo povedať o tej jaskyni, že je jeho, tak je to on. Na vlastnom chrbte hore s kamarátmi vyniesol každý klinec, ktorý tú chatu drží pohromade, každý kúsok lana, každý kilogram železa, ktorý drží most, všetko zariadenie, osvetlenie a vôbec všetko, o čom vy nemáte ani len poňatia, že tam je a čo vy, návštevníci, vnímate ako samozrejmosť. Trvalo to dlhé roky, kým sa podarilo niečo také uskutočniť a to je len zanedbateľný kúsoček roboty vlastne vrámci poslednej fázy. Všetku prácu predtým, hodiny, dni, roky prác, výkopov, strieľania, prekopávania nik z vás ani len nevníma. Proste prídete hore a všetko je hotové a čaká na vaše lenivé namyslené rite a večne nespokojné hlášky, šomranie a hundranie. Nemáte poňatia koľko povolení, vybavovačiek....a vlastne je to škoda rozoberať. Hlavne je prísť, všetko ohundrať, posťažovať sa na to, že sa s vami nezaobchádza ako by ste si priali a potom nadávať na internete. To je naozaj úbohé. Bol som v ej jaskyni stokrát. Pomáhal som pri jej zrode, jedinú skriňu som tam vlastnými rukami trepal dva dni. Tá jaskyňa je jeho, má na ňu plné právo a môže si v nej robiť čo chce a s kým chce. Osobne som ju odporúčal mnohým priateľom, všetci boli nadšení a spokojní. Bez Milana by to bola len diera v zemi, ktorú by nikto ani len nenašiel. A keby aj áno, ďalej, ako na pol metra by sa nedostal. Zdar.

Peter K

Cele to trochu prehanate.. -o-oti su vsade, s tym sa neda nic robit.. a pisat truc-clanky typu "v tatrabanke si nezakladajte ucet, lebo..., od T-com nechcite internet lebo...," asi nema zmysel. Kazdy ma nejaku negativnu skusenost so sluzbami a pisat o tom clanok.. no budiz, ale tie komentare "tam napiseme, hen tam napiseme aky bol ten ujo zly snad ho vykopnu" alebo "keby som tam bol ja.." mi pridu smiesne. Ked ste s niecim nespokojny, treba to riesit takto: youtube.com/watch?v=5a4ZMoEc1…

Peter H

Ja som jaskyniar so Spravou Slovenskych jaskyn nemam nic spolocne. Preco by som aj mal ? Ja jaskyne rozhodne nechranim pre nich. Chceli sme od nich raz vyjadrovacku pre jeden prieskum a robili drahoty pre nic. Pritom su (ako tu uz niekto napisal) nikto co sa hra na doleziteho.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum