Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka K sysľovisku na Muránskej planine odvezie návštevníkov nový vláčik

K sysľovisku na Muránskej planine odvezie návštevníkov nový vláčik. Obec Muráň plánuje spustenie jeho prevádzky v máji, aby tak odľahčila obľúbenú lokalitu od parkovania.

Na lúke plnej sysľov – Foto: Galéria HIKING.SK / Lukáš Varšík
Na lúke plnej sysľov – Foto: Galéria HIKING.SK / Lukáš Varšík

Turistický vláčik z obce Muráň k sysľovisku na Muránskej planine by mohol začať premávať už v máji. Okrem sysľoviska samospráva uvažuje aj o trase vedúcej pod Muránsky hrad. Informoval o tom starosta obce Muráň Roman Goldschmidt.

Na nákup nového turistického vláčika získala obec Muráň z plánu obnovy dotáciu viac ako 380.000 eur. Slúžiť má najmä na dopravu turistov k sysľovisku Biele vody, ktoré patrí k najnavštevovanejším lokalitám Muránskej planiny. "Chceme sysľovisko nejakým spôsobom odbremeniť, je tam strašný nával áut. Chceme, aby záchytné parkovisko bolo na konci obce pri futbalovom ihrisku," priblížil starosta s tým, že vláčik s kapacitou pre viac ako 70 ľudí by mohol začať premávať už počas májových víkendov.

Turistický vláčik obci dodáva firma z Česka, samospráva jej už zadala aj grafický návrh toho, ako by mal vyzerať. "Aktuálne beží lehota, do kedy by nám mali vláčik dodať. Ľudí by sme chceli voziť najmä z Muráňa k sysľovisku, ale ak by bol záujem, tak aj na Muránsky hrad," uviedol Goldschmidt. Ako vysvetlil, vláčik by mohol premávať na Veľkú lúku pod hradom, kde je prístup áut v súčasnosti možný len s povolením národného parku.

Súčasťou projektu, na ktorý samospráva získala dotáciu v rámci výzvy zameranej na transformáciu regiónu Národného parku Muránska planina, bolo tiež vybudovanie drobnej turistickej infraštruktúry v Muráni. V obci tak pribudlo niekoľko informačných panelov, ktoré návštevníkov oboznámia s históriou obce či Muránskeho hradu a okolitou prírodou. "Hotová je už aj vstupná brána v Hrdzavej doline. Chceme ešte vybudovať informačný kiosk, kde budú mať návštevníci informácie v elektronickej podobe tu na námestí," dodal starosta.

(tasr)

Novinky

Novinka

Strážca Tatranského národného parku utrpel zranenia po tom, čo ho hodili do Velického plesa pri Sliezskom dome. Konfliktná situácia vznikla pri kontrole turistu so psom. Podľa zdroja, ktorý nechce byť menovaný, sa bude strážca liečiť viac ako desať dní.