Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Zákaz vstupu do lesov Tribeča

Od utorka 16. apríla platí zákaz vstupu do lesov Tribeča na území viacerých obcí Topoľčianskeho a Zlatomoravského okresu. Dôvodom je rozšírenie afrického moru ošípaných do pohoria.

Zákaz vstupu verejnosti do lesov pohoria Tribeč v Nitrianskom kraji platí v Topolčianskom okrese v katastrálnych územiach obcí Krnča, Práznovce, Solčany, Nitrianska Streda, Čeľadince, Kovarce, Oponice a Súlovce; a v Zlatomoravskom okrese v katastrálnych územia obcí Hosťovce, Lovce, Žikava, Topoľčianky, Jedľové Kostoľany, Žikava, Hostie a časť obce Hostie Panský diel.

Dôvodom je rozšírenie afrického moru ošípaných do pohoria Tribeč, upozornil Okresný úrad Topoľčany, pozemkový a lesný odbor. Zákaz platí do odvolania. Za jeho porušenie hrozí pokuta do výšky 3320 eur.

Vstupom na lesné pozemky môže prísť k prenosu afrického moru ošípaných na domáce chovy ošípaných. Následne bude nevyhnutné pristúpiť k utrateniu všetkých ošípaných v rámci obce bez nároku na odškodné a možnosti zužitkovania mäsa, upozornil úrad.

(tasr)

Novinky

Novinka

Opatrenia na ochranu prírody podľa vedcov fungujú. V prvej štúdii svojho druhu skúmali stovky opatrení v rôznych častiach sveta, niektoré už z konca 19. storočia. V dvoch tretinách prípadov mali pozitívny dopad. Niekedy zo snahy o ochranu istých druhov profitovali iné, pôvodne nezamýšľané. (bbc)