Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka V parlamente prebieha rozprava k zákonu, ktorý má uľahčiť strieľanie veľkých šeliem

V parlamente prebieha rozprava k zákonu, ktorý má uľahčiť strieľanie veľkých šeliem. Poslankyňa Tamara Stohlová (PS) sa pýta, prečo je návrh zákona, ktorý mal riešiť problémy s medveďmi, rozšírený aj o vlka, rysa a šakala.

„Táto novela tak, ako je vystavaná, ako bola komunikovaná, prináša riešenia pre medveďa, preto ide v skrátenom legislatívnom konaní. Takéto rozšírenie o všetky veľké šelmy nedáva zmysel a vytvára priestor, aby sa zneužívalo vydávanie výnimky aj na tie tieto živočíchy. Pre ľudský život a zdravie predstavuje vlk, rys a šakal nulové ohrozenie,“ povedala Stohlová.

Stohlová pripomenula, že výnimka na odstrel medveďa bola v minulosti vydávaná v rozpore so zákonom, na čo existujú desiatky rozhodnutí súdov. Ministerstvo životného prostredia ich prestalo vydávať v čase, keď bol ministrom Ján Budaj.

Okolnosti, kedy môže vzniknúť mimoriadna situácia kvôli veľkým šelmám, sú podľa poslankyne v návrhu nastavené veľmi vágne. Okrem toho, že sa uľahčí vydávanie výnimky na ich odstrel, vzniká podľa Stohlovej riziko zvýšenej streľby v okolí ľudských sídel.

Stohlová navrhuje ministerstvu životného prostredia posilniť zásahový tím, ktorý už dnes nepotrebuje žiadne výnimky na to, aby zasiahol voči problémovému medveďovi. „Potenciál zásahového tímu nie je využívaný, je personálne a materiálne poddimenzovaný. Je to nástroj, ktorý je hneď k dispozícii a predložená novela s ním vôbec nepracuje.“

Stohlová kritizuje aj to, že v novele sa nehovorí o preventívnych opatreniach ako je zabezpečenie odpadov či vnadenie.

Novinky

Novinka

Podľa zverejneného hlasovania Tamara Stohlová z Progresívneho Slovenska podporila zákon SNS o zjednodušení odstrelu medveďov. Stohlová však tvrdí, že hlasovala proti a bude žiadať o opravu výsledku hlasovania, za zákon teda hlasovalo 89 poslancov, nie 90.